top of page
Search

Visuri Lucide

Redactor: Andreea Dobre

Tehnoredactor: Daria Toma

Grafician: Ioana Bobosea

Ți s-a întâmplat vreodată să știi că visezi, să iei decizii în mod conștient și să ai control asupra acțiunilor tale în timpul somnului? Dacă da, probabil te-ai trezit confuz a doua zi, încercând să-ți dai seama cum a fost posibilă respectiva experiență. Sau poate nu ai trăit niciodată ceva asemănător, însă un îndemn interior te-a determinat totuși să descoperi mai multe despre acest concept misterios. Ei bine, dacă te simți măcar puțin interesat de visele lucide, înseamnă că te afli în locul potrivit!


Visele lucide reprezintă un mod incitant de a-ți petrece orele de somn. În medie, fiecare dintre noi doarme aproximativ 8 ore pe noapte, ceea ce înseamnă că o treime din întreaga noastră viață este petrecută pe tărâmul oniric. De ce să nu încercăm să profităm de acest timp? Până la urmă, a prelua controlul propriilor vise este o aptitudine dobândită relativ simplu, bazată pe constanță și nu pe un proces complicat. Acestea fiind spuse, sper că ți-am captat atenția și putem trece la metodele de a induce un astfel de vis.


O primă modalitate de a alunga ceața somnului și a provoca o experiență lucidă este prin ,,testarea realității”. Spre deosebire de lumea obișnuită, universul oniric nu este guvernat de legi logice. Acest aspect ne poate ajuta să diferențiem cele două dimensiuni. Însă, pentru a realiza că visăm, trebuie mai întâi să ne punem această întrebare. Dar oare cum învățăm să ne îndoim de cadrul înconjurător?


Procesul constă în a ne pune periodic întrebarea "Visez?", apoi a verifica dacă diverse aspecte se petrec în mod normal. Spre exemplu, cea mai folosită metodă de testare presupune să te ții de nas și să încerci să respiri. În lumea reală, cu toții știm că este imposibil, dar într-un vis, vei reuși cu siguranță. Cu timpul, îndeplinind frecvent acești pași, te vei obișnui să-i urmezi și pe perioada somnului, distingând cu ușurință realitatea de plasmuirile gândirii.


A doua metodă de a avea un vis lucid este cunoscută sub numele de ,,inducere mnemomică” (mnemonic induction of lucid dreams – MILD). Această tehnică presupune ca în timp ce te culci, să te gândești la un vis recent și să identifici un aspect atipic. Imaginează-ți că te întorci în lumea onirică, observi simbolul neobișnuit, cum ar fi abilitatea de a zbura, și constați că te-ai distanțat de realitate. Este important să-ți repeți concomitent următoarea frază: "Când adorm, o să-mi amintesc că visez."

Calea prezentată poate fi folosită și dacă te trezești în mijlocul nopții.


Chiar și cercetătorii utilizează această metodă, când doresc să inducă un vis lucid, trezindu-și subiecții după 5 ore de somn. Urmată astfel, este considerată mai eficientă, întrucât experiența onirică folosită pentru găsirea simbolului straniu este mai limpede. Astfel, posibilitatea de succes crește considerabil.


O altă modalitate pe care o poți încerca constă în a te trezi după un interval de timp, aproximativ 5 ore, și a aștepta cam 20 de minute înainte de a te culca la loc (wake back to bed – WBTB). Când ești treaz, alege o activitate care necesită atenție deplină. Scopul acestui mijloc este de a-ți activa cortexul prefrontal. Cu puțin noroc, când vei adormi la loc, partea creierului responsabilă de gândirea logică va continua să fie trează, iar tu îți vei da seama că visezi.


Până acum, am dezbatut doar metode bazate pe distingerea viselor de realitate, însă există și o cale de a ajunge conștient pe tărâmul oniric (wake-initiated lucid dreaming – WILD). Ea constă în a-ți păstra mintea limpede, în timp ce corpul adoarme. Deși este un concept simplu, nu este la fel de ușor de învățat. Practicarea celorlalte mijloace prezentate îți vor spori șansele să stăpânești și această modalitate. Motivul pentru care este atât de complicat s-o folosești este reprezentat de halucinațiile petrecute când ești aproape să adormi, ce te pot speria și scoate din starea de somnolență.


Pentru a maximiza posibilitatea de a avea un vis lucid, este indicat să ții un jurnal de vise. Într-un mic caiet, poți relata întâmplările petrecute, pentru a analiza ce se întâmplă în cadrul fiecăreia, a începe să recunoști simbolurile stranii și a-ți spori conștientizarea. Este recomandat să-ți notezi visele imediat când te trezești, pentru a fi sigur că-ți amintești cât mai multe aspecte. De asemenea, pentru cele mai bune rezultate, trebuie să-ți citești jurnalul frecvent.


Acum că ai descoperit cum să ai un vis lucid, s-ar putea să ai probleme cu a rămâne adormit în timpul experienței. Din acest punct de vedere, există câteva lucruri după care te poți ghida, cum ar fi a-ți menține entuziasmul la un nivel redus. Da, știu că pare ciudat, dar exaltarea profundă te poate readuce la realitate. În plus, trebuie să ai grijă cu închisul ochilor pentru o perioadă prea lungă de timp sau cu clipitul excesiv, acestea putând să genereze trezirea.


Deși este un mod atipic de a le privi, visele lucide ne pot spori timpul pentru noi înșine, oferindu-ne un refugiu de la dificultățile lumii cotidiene. Ele reprezintă un mijloc eficient de părăsire a rațiunii și a legilor sale, de aventurare într-un univers înțesat de posibilități și lipsit de barierele realității. Astfel, prin doar câțiva pași zilnici, putem transforma negura nopții în experiențe fascinante și însemnate.


27 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page