Redactor: Doris Vlad
Tehnoredactor: Alexia Marcov
Grafician: Diana Vasile

Psihologia ambientală este un domeniu de studiu fascinant care explorează modul în care mediul înconjurător influențează starea noastră mentală și emoțională. De la designul spațiilor în care trăim și lucrăm, până la impactul sunetului, culorii, formelor și luminii asupra psihicului uman, ambientul are un rol esențial în determinarea experiențelor noastre interioare.
Astfel, fiecare element, cât de mic, ce se află în jurul nostru ne poate influența decisiv starea de spirit și modul în care acționăm în relație cu munca sau alte persoane. Așa că, în timp ce unele spații creează anxietate, altele provoacă o stare de seninătate, fară a ne da seama de ce.
Ambianța, sau mediul în care trăim, cuprinde o serie de factori, de la cel vizual, la cel auditiv și cel social, care acționează cumultiv asupra stării noastre.
Să începem analiza noastră cu lumina: lumina naturală este adesea asociată cu o stare de spirit pozitivă și cu o productivitate crescută, în timp ce iluminatul artificial prea puternic sau prea slab poate duce la oboseală sau chiar anxietate. De asemenea, o lumină mai slabă dă impresia unui spațiu mai sumbru și restrâns, pe când cea puternică definește un ambient mai animat. Spre exemplu, crearea și numai a unor nișe iluminate decorativ, într-un spațiu la inceput înghesuit, amplifică percepția spațiului și conturează un sentiment de lejeritate si o stare interioară bună.
De asemenea, culorile, deși extrem de puternice, au o logică foarte simplă în spate; cu cât culoarea este mai caldă, cu atât spațiul devine mai compact. După caz, acestea pot evoca sentimente de confort sau pot stimula comunicarea unor emoții.
Culorile calde:
Roşul este cea mai vibrantă culoare şi are capacitatea de stimula neuronii, fiind cunoscut efectul său de excitare a circulaţiei sangvine, oferind energie privitorului. De aceea, mulţi sportivi aleg echipament roşu și această culoare revine destul de mult și în spațiile de antrenament. Din același motiv, patronii de cluburi şi discoteci îşi decorează interioarele cu mult roşu. Psihoterapeuţii atrag însă atenţia că această culoare alterează spiritul analitic, stimulând reacţii bazate mai mult pe instinct. Astfel, culoarea roşie menţine adrenalina la un nivel ridicat, dar nu oferă siguranță și poate provoca agresivitate, stres şi chiar frustrare.
Galbenul este cea mai veselă si mai puțin obositoare dintre culorile calde. Ea are efecte benefice asupra sistemului cardiovascular și stimuleaza nervul optic, produce o senzație de apropiere, de căldură, dinamism, înviorare si satisfacție. Prin aceste stări psihice induse de culoarea galbenă, crește capacitatea de concentrare, mobilizare, dar și vigilenta. Totuși, dacă este privită mult timp, dă senzatia de oboseală.
Albul ne face expansivi, puri, robuști, luminoși și încrezatori în forțele proprii. Însă albul pur și intens obosește ochiul, provocând contracția pupilei si a mușchilor globului ocular.
· Culorile reci:
Albastrul este o culoare odihnitoare, sugereaza calm, liniște interioară, nostalgie, favorizează procesele de inhibiție si încetineste activitatea mentală. Prea mult albastru dă senzația de depărtare, de infinit, creând stări depresive. Această culoare scade tensiunea arterială, tonusul muscular, calmează respirația și micșorează frecvența pulsului.
Negrul este neutru, rece, depresiv, reduce activitatea mentală și activitatea metabolică inducând stări depresive si de neliniste. Fiziologic, reduce mult activitațile vitale, scade pulsul si minimalizează capacitatea de răspuns la stimulii de mediu ambiant.
Combinații ale culorilor reci și calde:
Violetul este neliniștitor si descurajator. Fiind o culoare compusa din roșu și albastru, are efecte contradictorii, inducând senzații de optimism, nostalgie, atracție si repulsie, calm relativ pe fond de neliniste. În plan fiziologic, violetul intensifică activitatea cardiovasculară și pulmonară.
Verdele ajuta la calmarea nervilor, favorizează meditația, contemplarea și asocierea de idei.
Pe de altă parte, oriunde ne-am afla, sunem înconjurați de sunete si zgomote diverse care au și ele o influență profundă asupra stării emoționale. De pildă, zgomotul excesiv, cum ar fi cel din orașe sau cel din birouri aglomerate, poate cauza stres și scăderea puterii de concentare. În schimb, sunetele naturale precum ciripitul păsărilor sau sunetul apei curgătoare au un efect calmant și pot reduce nivelul de cortizol, hormonul asociat cu stresul. În plus, muzica ambientală, aleasă cu grijă, poate spori concentrarea și creativitatea, fiind adesea utilizată în spațiile de lucru pentru a îmbunătăți performanța.
Nu în ultimul rând, formele obiectelor și ale spațiilor în care lucrăm sau locuim au un efect complex asupra noastră. Încă din antichitate, marii filosofi greci au sesizat că liniile drepte nu se văd drepte doar pentru că sunt construite așa: ele trebuie contracurbate spre a compensa efectul de arc produs de privirea globulară stereo. Mai mult decât atât, acestea dau impresia de inălțime, fiind folosite la construcția coloanelor ce susțin templele, pentru a le face mai impunătoare. De asemenea, formele pătrate favorizează starea de concentrare, iar liniile plastice duc spre confort, lejeritate şi linişte. În același timp, formele rotunde dau senzația de echilibru, organizare și liniște, pe când cele ascuțite influențează opusul acestora.
Într-o altă perspectivă, modul în care este aranjat spațiul în care se găsesc mai multe persoane va impacta felul în care acele persoane interacționează. De exemplu, într-un spațiu de lucru în care oamenii se adună în jurul unei mese rotunde este stimulată dorința de participare și de a fi prezent în discuție, în vreme ce într-o sală de clasă, în care băncile sunt așezate una în spatele celeilalte, este creată o atmosfera de lucru individual sau de raportare exclusivă la persoana care prezintă în fața clasei.
Ținând seama de toate acestea, avem posibilitatea de a contribui la crearea unei atmosfere plăcute oriunde ne-am afla. Chiar și dacă nu lucrăm în domeniile psihoterapiei sau al designului interior, e bine să știm că și o mică intervenție realizată inteligent într-un ambient poate transforma decisiv atmosfera și ne poate ajuta în atingerea obiectivelor pe care ni le-am propus.
Comments