top of page
Search

Criminal Minds - O recenzie psihologică

Writer: psihototemmagazinepsihototemmagazine

Redactor: Alexandra Grigore

Tehnoredactor: Daria Cristea

Grafician: Vanya Nicolau




„Criminal Minds” este un serial de televiziune american ce prezintă povestea unor detectivi din B.A.U. (Behavioral Analysis Units) din cadrul FBI, care preiau cazuri speciale de crimă (ucigași în serie) pentru a le rezolva prin identificarea criminalului pe baza comportamentului său.

            Echipa este formată din următorii 7 detectivi: Jason Gideon, Derek Morgan, Spencer Reid, Elle Greenaway, Aaron Hotchner, Jennifer Jareau (JJ) și Penelope Garcia. Această echipă este cea mai cunoscută și apreciată din FBI, ei fiind chemați la cele mai importante cazuri din întreaga țară.

            În primul rând, ce înseamnă, mai exact, știința comportamentală? Ei bine, behaviorismul (zis și comportamentism) este o abordare metodologică în psihologie prin care se urmărește a fi studiat modul în care oamenii iau cu adevărat decizii. Pe de altă parte, se centrează și pe studiul relației exterioare dintre stimul și răspuns.

            Una dintre poveștile care m-a impresionat cel mai tare este o miniserie de 2 episoade, fiind vorba de cel cu care se încheie primul sezon si cel cu care începe cel de-al doilea. „The Fisher King” debutează cu imagini din vacanțele detectivilor, în care fiecare dintre aceștia și-a ales un loc special pentru a se relaxa. Totuși, doar Elle și Derek au mers în același resort în care să-și petreacă timpul liber. Ca de nicăieri, fiecărui agent îi este livrat un colet care conținea dovezi clare ale unei acțiuni ucigașe. Lucrul care i-a frământat cel mai tare pe cei 7 era faptul că agresorul știa foarte multe detalii despre ei. Mai departe, vă las pe voi să descoperiți episodul, dacă v-am făcut curioși J

            Care este raționamentul pe baza căruia detectivii din BAU reușesc să găsească făptașul? Când vizionezi serialul și te afli pe canapea cu un bol de popcorn în brațe, îți vei spune „Vaai, dar a fost așa de simplu! Era logic că el e criminalul! Ce le-a luat atât de mult timp să-l găsească??”. Trebuie să vă spulber așteptările, căci nu e așa. Găsirea agresorului necesită o atenție sporită asupra detaliilor, fiindcă orice informație, cât de insignifiantă ar părea, poate fi o idee-cheie în rezolvarea cazului. Este foarte important să te pui în poziția făptașului, să încerci să gândești ca el, să îți dai seama ce avea în minte atunci când agresa.

            Foarte importantă este și împărțirea sarcinilor dintre agenți. Spre exemplu, JJ se ocupă de comunicarea cu media, ea este cea care realizează conferințele de presă și, dacă este necesar, are grijă ca toate demersurile în rezolvarea unui caz să nu fie dezvăluite publicului. Penelope este „fata cu calculatoarele”, are acces la toată baza de date FBI și le oferă informații agenților care se află pe teren. Are, poate, una dintre cele mai importante sarcini din echipă, cea de a găsi informații prețioase, cele mai multe dintre ele confidențiale sau ascunse, care ajută în rezolvarea cazurilor. Spencer este un băiat tânăr, având puțin peste 20 de ani, care se ocupă de detaliile și informațiile științifice ale anchetei. L-am putea numi și „o enciclopedie mobilă”, căci pare să aibă mereu răspunsul la orice întrebare, indiferent cât de complicată sau exactă ar fi. Deși Hotch este cel care conduce echipa, Gideon este veteranul și este agentul recunoscut în toată America. Notorietatea sa îl face să aibă o anumită influență asupra suspecților sau asupra martorilor celor implicați în anchetă. Derek este puternicul din echipă, este cel care depune cel mai mult efort fizic, fiind și agentul care, la nevoie, imobilizează suspecții. Elle este singura femeie dintre agenții care merg pe teren, de aceea este și cea de care băieții au cea mai mare grijă. Totuși, existența ei este de mare ajutor în cazul în care este necesară comunicarea cu alte femei, fie suspecte, fie martore, aceasta fiind mult mai deschise față de Elle decât de ceilalți agenți, fiind bărbați.

            Deși este un serial care se împarte pe mai multe sezoane, niciun episod nu vă va dezamăgi și vă va ține cu sufletul la gură pe toată durata sa. Sper că v-am făcut curioși și veți dori să dați o căutare pe internet și să urmăriți măcar câteva episoade din acest serial!

 

Bibliografie:

 
 
 

Comentarios


Post: Blog2_Post
bottom of page