Redactor: Eduard Bodescu
Tehnoredactor: Teodora Furtună
Grafician: Matei Mănăilă
Este o adevărată legendă în industria cinematografică și unul dintre modelele universale de masculinitate. Situat foarte sus, într-un top al cognoscibilității, în rândul oamenilor din întreaga lume, astăzi vom discuta despre James Bond.
În primul rând, agentul 007 este un personaj fictiv al romanelor lui Ian Fleming. El joacă rolul unui spion MI6 ce este pregătit în orice moment să își sacrifice viața pentru a salva Marea Britanie și, implicit, întreaga lume. Cum am mai spus, este un exemplu de masculinitate, dar și de eleganță. Toți actorii care l-au portretizat au reușit să scoată în evidență felul în care avea personajul grijă de aspectul său. Întotdeauna se bărbierea, se îmbrăca la smoking-uri perfect croite când circumstanțele îi cereau acest lucru, dar nu doar atât. De asemenea, el avea și un mare succes în relațiile cu persoanele de sex opus, deși nu prea reușea să păstreze o relație stabilă. Pentru mai mult, vă invit fie să citiți cărțile, fie să vă uitați la filme. Am scos în evidență acest aspect pentru că ceva mai jos vom intra mai mult în detalii.
Până acum am discutat despre așa-zisele calități ale personajului, dar bineînțeles că are și câteva defecte sau, mai bine spus, vicii. Voi începe cu faptul că acele numeroase „cuceriri” ale sale erau o urmare a faptului că nu putea păstra o singură femeie și nu era capabil să ducă o viață de familist. De aici rezultă că el avea o adicție pentru femei și, în principal, pentru schimbarea acestora foarte des.
Un alt viciu al său era consumul de alcool în exces. În seria în care Daniel Craig îl portretizează pe James Bond, la un moment dat, personajul său ajunge să devină chiar un alcoolic în toată regula după un eveniment neplăcut ce aproape că i-a cauzat moartea. El s-a simțit trădat de M și, totodată, de Coroana Britanică, ceea ce l-a determinat să o ia pe aceste căi. În celelalte filme, personajul nu se confruntă cu probleme atât de mari legate de alcool, dar, totuși, consumă cantități considerabile de băutură. A rămas în istorie cu faimoasa sa replică în care cere Martini indiferent unde se duce: „Vodka Martini, shaken, not stirred.”
Deși nu toți agenții 007 din filme fumează, cel jucat de Sean Connery o face. Chiar în scena în care apare pentru prima dată James Bond, se poate observa cum își aprinde o țigară în cazinou, ceea ce ne trimite imediat cu gândul și la adicția sa pentru jocurile de noroc. Pentru cunoscători, se știe foarte clar că James Bond este un jucător de poker înrăit, de altfel și unul foarte bun. Poate cel mai important moment în care se observă pasiunea sa pentru poker este în filmul „Casino Royale”, din 2006. Bond era pe cale să piardă toți banii pe care îi primise de la guvern, bani ce trebuiau folosiți la partida de poker într-un mod înțelept, pentru a demasca organizația teroristă care găzduia turneul. Faptul că era un gambler înrăit l-a făcut să continue partida și să folosească rezerva de bani a guvernului pe care o avea la dispoziție. Din fericire, el a câștigat partida, dar când vine vorba de astfel de lucruri, riscurile sunt imense și cu siguranță ar fi putut pierde tot.
Am spus că voi vorbi despre modul în care se îngrijește James Bond de aspectul său. Acest lucru nu denotă neapărat narcisismul, ci mai degrabă bunul gust. Totuși, în situația agentului 007, lucrurile stau puțin diferit - pe lângă faptul că este preocupat de look-ul lui, el are o imagine de sine bine conturată pe care o admiră.
Psihologii au făcut mai multe remarci cu privire la personajul acesta. L-au încadrat într-o „Triadă Întunecată” („Dark Triad”), din care fac parte următoarele „diagnostice”: machiavelism, narcisism și un tip mai puțin grav de psihopatie. Cu toate că aceste „trait-uri” nu sunt de dorit neapărat, psihologii spun că ele ajută la îndeplinirea anumitor obiective în carieră, unde este nevoie de ele. Deși realizează acte eroice în situații ce îi pun viața în pericol, cel mai probabil, el face acest lucru pentru că îi place să trăiască viața la extrem. Aici este vorba de o nuanță care face diferența între un erou lipsit de simțul autoconservării și un narcisist ce nu și-ar pune niciodată viața în pericol. Acest lucru este lăsat la latitudinea publicului.
În concluzie, în urma unei analize mai detaliate, am observat că unul dintre cele mai îndrăgite personaje din istoria cinematografiei nu este perfect. Dimpotrivă! Are câteva defecte, ca orice persoană reală.
Comments