top of page
Search

Van Gogh

Yasmine Bechi

Redactor - Ioana Stamin

Tehnoredactor- Alice Anescu

Grafician- Sara Iliescu





Artistul care și-a tăiat urechea, marele pictor olandez, reprezentantul epocii de aur olandeze, sunt doar câteva dintre sintagmele cunoscutele și folosite de toată lumea pentru a-l aduce în discuție pe Vincent van Gogh.

Cu toții știm că era un om talentat și pasionat de artă, dar puțini știu care a fost adevărata sa poveste de viață și ce momente a trebuit să îndure.

În primul rând, el s-a apucat de pictură fără vreo formare profesională la vârsta de 27 de ani, abia după ce a fost dat afară din slujba precedentă, păstor și preot laic în Borinage, Belgia.

Iar de aici încep încet-încet să apară problemele. Dacă vă vine să credeți, în timpul vieții sale, succesul și aprecierea talentului său nu au fost de partea lui, reușind să vândă o singură operă. Acest fapt a avut efecte negative în dezvoltarea încrederii și stimei de sine, afirmând în repetate rânduri că el și picturile sale reprezintă eșecuri.

De-a lungul timpului și-a schimbat de mai multe ori locuința, mare parte din viață petrecând-o în diferite aziluri, spitale de psihiatrie. Astfel putem începe să ne conturăm în minte o imagine asupra vieții pe care a trebuit s-o ducă.

Primele tulburări psihice apar atunci când se mută la Paris pentru a-și face un nume în lumea artei. Formează grupul „Micului Bulevard” alături de alți artiști cunoscuți ai perioadei respective: Bernard, Toulouse-Lautrec, Anquentin și Paul Gauguin. De asemenea, atunci începe perioada în care bea și fumează excesiv.

Ulterior, se mută la Arlés cu ajutorul fratelui său, Theo van Gogh, într-o clădire, acum cunoscută drept „Casa galbenă”. Crizele de epilepsie și halucinațiile devin din ce în ce mai dese. Aici este vizitat de către pictorul Paul Gauguin. Nu se știe cu exactitate ce s-a întâmplat între cei doi, dar există mai multe teorii, cea mai cunoscută fiind cea în care Van Gogh îl atacă pe Gauguin, într-un final ajungând să-și reteze de unul singur urechea.

În urma incidentului ajunge să fie internat la un mic azil din Franța, unde e doborât de un episod psihotic și astfel, ajunge să picteze un singur tablou. După ce iese din sanatoriu, pentru o perioadă, duce o viață mai bună și pare mai motivat ca niciodată să picteze. Din păcate, ajunge să fie din nou internat, dar asta nu-l oprește să-și continue munca și pasiunea. În această perioadă este stigmatizat de oamenii din jurul său. Se întoarce în Arlés, unde doctorul Gachet îl sfătuiește să se dedice artei. În această perioadă pictează cel mai mult, astfel, creează în jur de un tablou nou în fiecare zi.

Pe data de 27 iulie 1890 merge pe câmp unde se împușcă; lovitura nu-l doboară decât abia peste două zile. Nu există certitudinea că acesta s-a sinucis sau a fost lovit de către altcineva, dar cei mai mulți aleg să creadă că prima varianta e cea care s-a întâmplat cu adevărat.

Van Gogh ar fi suferit de mai multe boli psihice, acestea fiind tulburarea bipolară, tulburarea de personalitate borderline și depresie, deși nu a fost niciodată diagnosticat.

Un rol important în viața sa l-a jucat fratele său, Theo van Gogh, care i-a fost întotdeauna alături, oferindu-i sprijin moral, dar și financiar, ajutatându-l să treacă peste cele mai grele etape din viața lui.

Putem spune, într-un final, că marele pictor olandez a trăit cu adevărat o viață grea, în care pictura și arta au jucat un rol esențial, oferindu-i liniște și confort emoțional.

72 views0 comments

Recent Posts

See All

コメント


Post: Blog2_Post
bottom of page