Redactor: Ioana Teodora Stamin
Grafician: Matei Mănăilă
Nu ți-ar plăcea gen să știi efectiv mai multe despre ăăăm gen ticurile verbale și-așa? Dacă folosești măcar unul dintre ticuri prezentate mai sus, ar trebui să te gândești de ce folosești ticurile verbale zilnic, dacă sunt ceva negativ, cum aș putea scăpa de ele și de ce marea majoritate le folosește.
Cum am zis și mai sus, fiecare dintre noi a avut la un moment dat un cuvânt care apărea involuntar în majoritatea frazelor pe care le spuneam. Dar de ce? De ce simțeam nevoia să punem aceste fraze sau cuvinte parazit în mijlocul sau la finalul a tot ce ziceam? Nu ne îmbunătățesc discursul cu nimic, nu le folosim în scris, și totuși fac parte din vocabularul nostru zilnic.
În primul rând, ce sunt ticurile? Ticurile sunt mișcări rapide și repetitive ale mușchilor care provoacă sunete sau tresăriri incontrolabile ale corpului, cele verbale axându-se pe anumite cuvinte, fraze sau expresii.
Cauza lor nu este în totalitate cunoscută, în schimb s-au făcut anumite cercetări și s-a ajuns la concluzia că nu numai factorii emoționalii joacă un rol important, ci și factorii de mediu. Bineînțeles că ticurile sunt imprevizibile și pot fi asociate cu stresul, anxietatea, oboseala, emoția sau fericirea.
Ticurile apar de cele mai multe ori atunci când auzim un cuvânt, ne place cum sună, și începem să-l folosim din ce în ce mai des, până când ajungem să abuzăm de el, astfel enervându-i pe cei din jur. Pe lângă că ele pot fi la fel de neplăcute la auz precum creta pe tablă, indică și vocabularul precar și lipsa de creativitate a celui care vorbește.
Ni se pare că ticurile verbale, de cele mai multe ori, reprezintă ceva negativ, dar v-ați gândit vreodată că ele sunt benefice atunci când învățăm o limbă nouă?
Adesea nu îmbunătățesc discursul, dar cu ajutorul lor poate căpăta mai multă originalitate. Anumite pauze sau cuvinte precum „deci”, „auzi” indică că ceva important urmează și trebuie să acorzi mai multă atenție asupra a ceea ce vrea să exprime emițătorul. Când învățam o limbă străină, ne oferă timp să căutăm cuvintele pe care vrem să le folosim. Le învățăm mai rapid dacă sunt rostite după o pauză deoarece aceasta evidențiază ideea care urmează să fie transmisă.
Acum știm că există pauze care sunt importante atunci când vrem să transmitem un mesaj, știm că există și ticuri care doar îi enervează pe cei din jur la auzul lor, putem să ne punem întrebarea: cum putem scăpa de ticuri? Nu este necesar un tratament special dacă ticul este unul banal, care nu cauzează și alte probleme. Putem fi mai atenți la ce cuvinte folosim, și dacă le folosim să reluăm fraza în așa fel încât „paraziții” să fie evitați. În schimb, dacă situația este mai gravă sunt recomandate terapii care vizează reducerea frecvenței ticurilor. Majoritatea ticurilor verbale fac parte din categoria celor care nu prezintă o problemă.
Deci, efectiv ticurile sunt gen cele mai enervante sunete și-așa. Efectiv nu le folosiți gen. Deci, vă rog evident insistent!
留言