Ce este un “third place”?
Termenul a fost popularizat de sociologul Ray Oldenburg care afirmă că cele mai necesare sunt acele spații care echilibrează viața publică/socială și cea de acasă, care devine din ce în ce mai privată. Ideea este de fapt foarte simplă: Primul loc este considerat propria locuință, al doilea este munca, iar cel despre care vorbim, al treilea, este menit strict socializării cu prieteni și străini și deconectării de la grijile cotidiene. Exemple pot fi: cafenele, baruri, restaurante, biblioteci, teatre etc.
Ray Oldenburg insistă că „al 3-lea loc” nu funcționează decât dacă este la distanță mică față de individ, vorbim de „la colț de bloc” sau „peste drum” și nu sunt locații ale unor mari companii, ci deținute de oameni privați.
De ce dispar?
Vinovatul principal este, desigur, capitalismul, dar mai sunt motive precum criza imobiliară, dezvoltarea economică și tehnologică; până și pandemia a jucat un rol important în dispariția lor. În ultimele decenii, munca a acaparat viața omului, nefiind neapărat vina lui. Prețurile au crescut la aproape orice ne putem imagina. Orice acțiune sau activitate pare că necesită cheltuieli pe care din ce în ce mai multe persoane nu mai sunt dispuse să le facă. Fără susținerea comunității, „al 3-lea loc” a disparut treptat: localul de la colțul străzii a fost cumpărat și transformat într-un Mega Image, parcul din cartier e în paragină, cafeneaua de peste drum și-a mărit prețurile. Oricum erau toate goale, telefonul e mai comod.
Observații personale
Cu dezamăgire recunosc că sunt mai prezentă în online decât aș vrea, dar acest lucru mi-a oferit și cunoștințe în multe fenomene sociale, fie ele prezente în drame sau pur și simplu eseuri video. Cel mai relevant lucru pe care l-am observat: adolescenții se simt izolați. Relațiile majorității sunt limitate la mediul online, pe Instagram, Whatsapp și TikTok, ceea ce afectează abilitatea de socializare în viața reală.
Cei mai mulți tineri nu au propriii lor bani, așa că, împreună cu alte câteva categoii sociale, sunt direct afectați de dispariția “third spaces” –urilor. Programarea ieșirilor cu un prieten, nu mai vorbim de mai mulți, a devenit chinuitoare. Toată lumea pare ocupată în zilele noastre și totuși suntem din ce în ce mai triști. Locurile publice nu mai sunt create cu menirea de a atrage persoane să socializeze, ci doar de a oferi omului un fals sentiment de apartenență la un grup. De exemplu, în marea parte a cafenelelor se lucrează/învață, individual, iar a vorbi mai tare este privit ca dispreț față de ceilalți. Deci, unde ar trebui un adolescent să se dezvolte? Nu are bani de ieșit în oraș, parcurile sunt murdare sau pur și simplu nu o opțiune, iar drumul de/până acasă este condiționat de transport pentru că nimic nu este aproape. „Al treilea loc” ar fi trebuit să fie răspunsul, dar acestea dispar. Spații în care te poți întâlni periodic cu un grup divers din comunitate, fără a mai simți presiunea organizării unei întâlniri. Din păcate, din ce în ce mai mulți oameni nu simt nevoia de comunitate.
Răspunsul pe care l-a găsit adolescentul modern este telefonul și, implicit, transformarea propriei camere în principalul loc unde își petrece timpul. Pandemia a accelerat procesul de izolare al tuturor. Pentru majoritatea tinerilor care și-au petrecut anii de dezvoltare blocați în casă, dormitorul a devenit „locul sigur” ,iar lumea exterioară necesită „baterie socială” ,termen popularizat în ultimii ani. De ce să merg la cinema când mă pot uita la film din comfortul camerei mele? Dacă modalitatea generațiilor dinainte de a se regenera era să iasă în public și să râdă cu alții, adolescentul de azi preferă să râdă la videoclipuri amuzante. Mai multe studii afirma însă că socializarea față în față nu poate fi înlocuită de cea online. De aici și sentimentul de izolare. Omul are nevoie să aparțină unui grup real de oameni, dar atunci când tinerii realizează că nu e destul să fie activi în comunități online, e prea târziu. Au uitat cum să se integreze și le e frică de respingere.
Inconștient, “third places” s-au mutat în mediul online, dar acest lucru, mai ales folosind explicația de mai sus, e mai mult dăunător decât benefic. Se încalcă regula originală, locurile trebuie să fie diferite unul de altul.
Revenind la sentimentul multora de singurătate, gravitatea situației este mult mai mare decât s-ar crede. Pentru fiecare adolescent extrovertit există 10 care se confruntă cu această problemă care, dacă nu va fi depășită cu vârsta, îi poate afecta munca, relațiile de prietenie și cele romantice etc. Exasperarea repetării aceleiași rutine, acasă-școală, afectează moralul și ambiția unui tânăr, sentiment perpetuat la maturitate, singura schimbare fiind munca, nu școală.
Adolescenții sunt relativ izolați de restul lumii: pentru mulți, prietenii lor sunt din același liceu (poate câțiva din generală), dar asta îi expune la riscul de a se simți singuri sau izolați când nu se mai înțeleg cu cei din jurul lor. Este important să avem un „al 3-lea loc”, cu un al 3-lea set de personae, fără niciun atașament reciproc și totuși aduși împreună din dorința de a respinge anonimatul.
Text: Slate Maria
Grafică: Diana Vasile
Pr: Patricia Mocanu
Comments