Redactor: Maria Vasile
Tehnoredactor: Teodora Olariu
Grafician: Ilinca Pelivan
Există multe tipuri de terapie desemnate pentru diferite probleme ale psihicului, și cred că marea majoritate ne-am așteptat să existe terapia prin muzică, ce s-a observat că poate fi folosită cu succes în cazul fobiilor, al deficitului de atenție și nu numai. Până şi în viața de zi cu zi, când suntem stresați, folosim muzica pentru a ne deconecta.
Terapia prin muzică este o metodă de tratament folosită pentru a îmbunătăți sănătatea unei persoane: se poate asculta muzică, să se vorbească despre asta, să se danseze sau chiar să se compună o melodie. Se consideră că această terapie a fost folosită încă din vremuri biblice, muzica fiind o modalitate de vindecare încă de la începuturi, înainte să existe orice cunoaștem astăzi. Uitându-ne puțin spre filosofie, chiar și Aristotel considera muzica drept o forță ce este capabilă să purifice sentimentele unei persoane.
O ședință de terapie de acest tip poate conține mai multe părți, precum: ascultarea şi scrierea de cântece, sau discuții, dans, alte activități în timp ce se ascultă muzică. În timp ce terapeuții încearcă să descopere emoțiile pacienților, muzica se mai poate folosi în cazul persoanelor cu probleme fizice. Există beneficii pe plan singular, dar să analizăm și din perspectiva grupurilor ce se întâmplă. Muzica există peste tot în lume, fără excepții, până şi triburile uitate de lume au parte de muzică, ceea ce ne arată că notele muzicale ne dau un punct de plecare comun. Muzica poate uni un grup, poate să readucă oameni cu aceleași gusturi muzicale laolaltă, creează un fenomen social de mare amploare. Doar la concerte, când ne gândim, ne putem da seama de impactul muzicii asupra unei mase de oameni.
Această experiență muzicală ce se utilizează în terapie poate fi sub 3 forme. Prima dintre ele este improvizația, ce constă în crearea spontană a muzicii cu instrumente şi nu necesită o pregătire anterioară. În acest proces, pacientul trebuie să se lase ghidat de sentimentele sale, de ceea ce simte în situația respectivă, poate chiar să-şi aleagă un titlu în concordanță cu ceea ce simte. Sunetele produse devin o modalitate de comunicare a sentimentelor, de reflecție asupra situației, fără a utiliza cuvintele, fiind o formă de exprimare liberă a trăirilor.
Cea de-a doua metodă este audiția, terapeutul alegând melodii bazate pe istoricul pacientului, în funcție de sentimentele sale. În acest caz, se pot adăuga exercițiile vizuale pe fond muzical. Inițial, există o discuție, iar ulterior se introduce muzica, ce relaxează individul, ședința terminându-se cu o sesiune de reflecție. Cea de-a treia este considerată reproducerea sau compoziția, ce se referă la interpretarea unor melodii deja existente sau la producerea unei creații muzicale specifice, cum ar fi scrierea de piese, bucăți instrumentale, versuri, secvențe audio sau vizuale. Astfel, experiența poate fi folosită pentru exprimarea gândurilor, emoțiilor, atât la nivel individual, cât şi la nivel de grup.
Dacă era să mă întrebați de terapia prin muzică înainte să încep să caut detalii, v-aş fi spus că există cu siguranță, oamenii fiind în orice clipă ajutați de muzică, până și de cea de la radio. Totuşi, nu m-aș fi gândit că este atât de dezvoltată, existând multiple metode de a ajuta un om sau un grup de oameni prin sunete.
Cum am zis, muzica ne înconjoară, așa că nu este o surpriză că terapia prin muzică se realizează chiar și în cadrul unor activități lăzăriste. Cu ocazia acestui articol, vrem să vă anunțăm și că pe data de 21 decembrie, la ora 18:15, Departamentul Artistic al Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” va susține un concert cu ocazia venirii Crăciunului. De o lungă perioadă de timp, membrii departamentului ne încântă periodic cu interpretările lor, iar dacă doriți să experimentați o sesiune de „terapie prin muzică” și să ascultați câteva melodii interesante, nu ratați spectacolul!
Comentarios