top of page
Search
Eirini Magdalena Bountina

Teoria inteligențelor multiple

Redactor: Eirini Magdalena Bountina

Grafician: Ana Florescu



Ce înseamnă să fii inteligent și cât de inteligent ești tu? Poți afla răspunsul la această întrebare în urma rezultatului unui test IQ. Cu cât nivelul este mai ridicat cu atât ești mai deștept, cu cât este mai scăzut cu atât ești mai incult, neînvățat, poate chiar neevoluat. Este simplu, rezultatul determină capacitatea ta intelectuală. Este adevărat că cea mai mare parte din populație pleacă de la această premisă, dar este oare una corectă? Poți fi acceptat numai ca intelectual, respins ca incapabil sau există și o cale de mijloc? Teoria lui Gardner, cunoscută drept Teoria Inteligențelor Multiple (T.I.M), are la bază ideea că fiecare persoană are un tip de inteligență dominantă care îi formează și stilul de învățare. Astfel, se naște o nouă întrebare, nu ,,Cât de deștepți suntem?”, ci ,,În ce manieră suntem noi deștepți?”


Cele 8 tipuri de inteligență:


  • Inteligența verbală/lingvistică

Presupune capacitatea de a utiliza limbajul pentru a atinge obiectivul dorit, talent în exprimare și abilitatea de a învăța limbi noi. Aceast tip de inteligență generează o ușurință remarcabilă în relatarea și memorarea informațiilor, precum și rapiditate în citire.


  • Inteligența logico-matematică

Personele cu acest tip de inteligență dominantă au capacitatea de a analiza probleme, de a efectua operații matematice și de a aborda subiecte în mod științific. În cuvintele lui Gardner, presupune abilitatea de a detecta tiparele, de a raționa deductiv și de a gândi logic.


  • Inteligența muzicală

Persoanele cu acest tip de inteligență dominantă gândesc mai mult în termeni de sunet și ritm; abordează lucrurile din punct de vedere al tiparelor muzicale. Au o apreciere și o înțelegere mult mai profundă pentru muzică, compoziție și arta interpretativă și sunt dotați cu așa-numita ,,ureche muzicală”.


  • Inteligența corporal-kinestezică

Acest tip de inteligență implică predilecția de a controla și coordona mișcări fizice complexe și se bazează pe capacitatea de a ne exprima prin mișcare – conexiunea minte-corp. Aceasta include limbajul corpului, mimica, actoria, precum și întreaga gamă de activități sportive, fiind reprezentată în special de controlul voluntar asupra propriului corp.


  • Inteligența vizual-spațială

Se bazează pe abilitatea de a percepe obiecte în spațiu cu precizie, totodată pe formarea unei idei despre ,,locul potrivit” al unui obiect. Inteligența vizual-spațială are ca efect capacitatea de a recunoaște relațiile dintre obiectele înconjurătoare. De aceea, persoanele cu acest tip de inteligență dominantă au o înclinație către rezolvarea puzzle-urilor, interpretarea hărților sau a graficelor și recunoașterea anumitor tipare.


  • Inteligența interpersonală

Persoanele cu acest tip de inteligență dominantă sunt considerate și cele mai empatice, întrucât aceasta presupune capacitatea de a întelege și evalua emoțiile, obiectivele și dorințele celorlalți, cât și de a interacționa cu mai multă ușurință.


  • Inteligența intrapersonală

Inteligența intrapersonală este reprezentată de abilitatea de înțelegere a sinelui cu o conștientizare sporită a sentimentelor și motivațiilor noastre. Persoanele cu acest tip de inteligență dominantă au o înclinație către auto-reflecție, analiză și explorare a relațiilor cu cei din jur. Folosindu-se de auto-înțelegere și cunoaștere, astfel de persoane își pot calibra facil obiceiurile.


  • Inteligența naturalistă

Este reprezentată de persoanele cu o înclinație către domenii precum botanica, zoologia și biologia. Persoanele cu o inteligență naturalistă mai dezvoltată sunt în armonie cu natura, fiind și foarte conștiente de schimbările subtile din mediul înconjurător.



Datorită complexității creierului uman, inteligența ni se prezintă cu o multitudine de fațete și valențe. Așadar, felul în care sunt combinate aceste inteligențe multiple este ceea ce ne diferențiază ca indivizi și determină apoi modul în care rezolvăm probleme și evoluăm ulterior, tinzând spre cea mai bună versiune a noastră.

70 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page