top of page
Search

Teoria culorilor

Writer's picture: psihototemmagazinepsihototemmagazine

Redactor: Ioana Coțofană

Tehnoredactor: Teodora Roșca

Grafician: Daria Desaga




Psihologia culorilor este știința care se ocupă cu studiul efectelor pe care culorile le au asupra comportamentelor și emoțiilor. Au existat multe experimente referitoare la acest fenomen de la descoperirea sa în 1666 de către Isaac Newton, dar cum îți afectează mai exact culorile starea de spirit? Ce nuanțe te pot ajuta să rămâi concentrat și pentru ce culori ar trebui să optezi dacă vrei să te simți mai fericit?


Culoarea joacă un rol imens în viețile noastre, poate chiar mai mare decât ne dăm seama. Ne poate afecta mintea, corpul și starea generală de spirit. Modul în care este percepută culoarea este subiectiv pentru unii, dar avem culori care sunt recunoscute pe scară largă pentru anumite lucruri în întreaga lume. Culorile apropiate de spectrul roșu sunt culori calde, precum portocaliu și galben evocând emoții puternice, de la sentimente de căldură și confort până la sentimente de furie și ostilitate. În timp ce culorile reci precum violetul și verdele sunt cunoscute pentru evocarea sentimentelor de calm, tristețe sau indiferență.


Importanța alegerii culorilor potrivite în artă :

„În loc să încerc să reproduc exact ceea ce văd în fața mea, folosesc mai arbitrar culorile pentru a mă exprima mai puternic.” — Vincent Van Gogh


Pictorii au descoperit puterea culorii și au studiat ceea ce transmite privitorului timp de secole. În perioada postimpresionismului, în care artiștii s-au concentrat pe evocarea emoțiilor, culorile au fost folosite pentru asocierile lor cu anumite sentimente, trăiri și emoții.


Evocarea emoțiilor prin intermediul culorii:

Și în industria filmului culorile joacă un rol important: producătorii de filme transmit, de asemenea, stările de spirit și emoțiile prin culori. Spre exemplu, în cunoscutul film Inside Out, culorile sunt aduse în prim plan. Scenele în care personajul principal este fericit sunt pline de culoare. În scenele gri și monotone, în schimb, protagonista este tristă și fără speranță. În film, cele cinci emoții primare au primit fiecare o culoare distinctă. Bucuria este de un galben strălucitor, Mânia un roșu cald, Dezgustul a primit o nuanță de verde bolnăvicios, Frica un violet pal și Tristețea o nuanță de albastru profund.


Totuși, care sunt efectele anumitor culori în mod concret ?

Roșu - Cred ca ai auzit și tu măcar o dată că roșul este culoarea iubirii. Ei bine, alegerea acestei culori pentru a reprezenta acest sentiment nu este una întâmplătoare: roșul atrage cea mai mare atenție și este asociat cu emoții puternice. Este adesea asociat cu puterea, curajul și pericolul. Roșul este vibrant, stimulant și incitant, cu o legătură puternică cu sexualitatea și pasiunea. De asemenea, poate da încredere celor care sunt timizi sau lipsiți de voință.

Portocaliu - simbol al optimismului și încrederii în sine, care marchează personalitatea extrovertită. Portocaliul radiază căldură și fericire, combinând energia fizică și pasiunea roșului cu veselia galbenului. Portocaliul poate inspira curaj, entuziasm, întinerire și vitalitate.

Galben - Galbenul este culoarea minții clare și a intelectului, rezonând cu partea logică a creierului. Este o culoare care denotă creativitate, idei noi și moduri noi de a face lucrurile. Notițele post-it au fost inventate în galben dintr-un motiv foarte bun! Fiind cea mai deschisă nuanță din spectru, galbenul este plin de luminozitate, oferind speranță, fericire și distracție, un sentiment de veselie și joacă, luminând spiritele oamenilor. Cu toate acestea, prea mult galben poate provoca anxietate, nervozitate, teamă, agitație și confruntare, în special la persoanele care sunt deja stresate. De asemenea, poate sugera nerăbdare.

Verde - natură, echilibru și evoluție. Este odihnitor și sigur, simbolizând armonia, vindecarea și stabilitatea. De asemenea, reprezintă securitatea și încrederea în sine. Verdele mai închise referă la bani, bogăție și prestigiu, în timp ce verdele mai deschis duce cu gândul la renaștere, creștere și prospețime.

Albastru - culoarea încrederii, a liniștii și a păcii. Emană loialitate și integritate, precum și predictibilitate. Are efectul opus asupra creierului nostru decât roșul. Este calmant, reducând tensiunea și frica, încetinește pulsul și reduce apetitul. În timp ce inspiră înțelepciune și idealuri mai înalte, este rezervat și liniștitor. Fiind o culoare rece, creează impresia de spațiu.

Mov - culoarea imaginației și a spiritualității, inspirând idealuri și obiective mari. Are de asemenea, un ton introspectiv, care ne permite să ne conectăm cu gândurile noastre mai profund. Oamenii atrași de violet sunt de obicei sensibili și plini de compasiune, înțelegători și susținători, punându-i pe ceilalți înaintea lor. Ei vor avea adesea o fire pașnică și liniștită. Violetul simbolizează bogăție, chiar regalitate, precum și calitate, fantezie și creativitate.


Așadar, culorile joacă un rol important în transmiterea informațiilor și ne pot influența deciziile, personalitatea și starea de spirit. Interesul pentru psihologia culorilor este în creștere, existând multe întrebări despre acest domeniu al căror răspuns nu l-am descoperit încă, rămânând de văzut cât de puternice pot fi efectele culorilor în viața noastră de zi cu zi?


39 views0 comments

Recent Posts

See All

Commentaires


Post: Blog2_Post
bottom of page