top of page
Search
Writer's picturepsihototemmagazine

Temerile adolescenților

Redactor: Alexia Marcov

Tehnoredactor: Andreea Tănăsoiu

Grafician: Ana Voiculescu

Adolescența reprezintă perioada din viața oricărui om care face trecerea de la stadiul de copil la cel de adult. Practic, aceasta este perioada în care tinerii se maturizează și își modelează caracterul, pregătindu-se să intre în societate, astfel descoperindu-se pe ei înșiși, dar și perioada cea mai instabilă, din punct de vedere psihologic. Totuși, acest proces de cunoaștere a personalității și a nevoilor fiecăruia presupune, totodată, atât instalarea, cât și dezvoltarea unor insecurități despre felul în care arată sau despre anumite alegeri luate, iar acestea generează niște temeri generale, normale pentru fiecare om, dar care sunt mai accentuate în adolescență. Însă care sunt aceste temeri și cum apar?

Probabil îți pui în cap de nenumărate ori pe zi întrebări precum „ce vor spune ceilalți despre felul în care m-am îmbrăcat ?” ; „oare ce vor crede colegii mei despre mine dacă greșesc când mă scoate profu’ la tablă?’’ și așa mai departe. Teoretic vorbind, important este numai ce crezi tu despre tine, pentru că doar tu îți cunoști potențialul și fiecare persoană are frumusețea și farmecul ei aparte. Însă, teama de părerea celorlalți este una dintre cele mai mari și mai des întâlnite la adolescenți. Până la urmă, trebuie să recunoaștem că , în special nouă, adolescenților, ne pasă mult de felul în care arătăm sau de prestația noastră la școală și ne este frică să nu greșim sau să lăsăm loc oricărei imperfecțiuni, chiar dacă sunt normale. Părerile altor persoane, fie ele apropiate sau nu, contează foarte mult pentru orice tânăr, deoarece fiecare își dorește să se simtă validat și să nu se simtă subapreciat de cei din jur. Aceasta poate deveni, la rândul ei, o frică, alături de cea de a nu fi luat în seamă de către ceilalți, creând o parte din bine-cunoscutele insecurități adolescentine.

Cea mai mare insecuritate a adolescenților este, bineînțeles, aspectul fizic, fiind elementul central al vieții de zi cu zi. Greutatea, înălțimea, părți ale feței – toate trebuie să fie perfecte din punctul de vedere al unui tânăr, iar standardele impuse de societate creează și mai multe angoase. Teama de a nu fi accepatat de către cei ce ne înconjoară din cauza unor imperfecțiuni sau din cauza felului în care ne îmbrăcăm poate determina un adolescent să recurgă la tot felul de metode, de la a-și schimba stilul de îmbrăcăminte de dragul familiei sau grupurilor de prieteni, până la altele extreme, precum cure drastice de slăbire, acestea putând fi riscante atât din punct de vedere al sănătății fizice, precum și psihice, conducând, în unele cazuri, la tulburări de alimentație precum bulimia sau anorexia.

Normal că, dacă una dintre marile frici o reprezintă părerile celor din jur, nouă, adolescenților, ne este cel mai probabil teamă, sau cel puțin avem un sentiment de neliniște și față de cei care își exprimă respectivele puncte de vedere. În primul rând, niciun tânăr nu se mai simte atât de confortabil pe lângă proprii săi părinți, cum erau, cel mai probabil, în copilărie. Tuturor ne este teamă de ce va zice sau cum va acționa mama sau tata dacă află că am făcut ceva greșit, apărând astfel tendința de a ne ascunde sau de a face anumite lucruri în necunoștință de cauză. Deși pare ciudat, ei nu mai reprezintă niște aliați pe care ne putem baza tot timpul, fiind perioada în care certurile dese cu ei sau părerile și observațiile lor ne provoacă anumite stări de disconfort, apărând neîncrederea și teama de a ne deschide pe fondul nesincerității. De asemenea, se poate instala și teama de a nu mai fi tu însuți, provocată în cele mai multe cazuri tot de către părinți și de către dorințele proprii pentru copilul lor sau de planurile pentru viitoarea meserie sau alte pasiuni, care apare atunci când respectivului tânăr i se impune o anumită carieră sau activitate, spre exemplu, din cauza dorințelor proprii ale părinților pentru copilul lor sau de planurile pentru viitoarea carieră sau alte pasiuni având în vedere visele fiecăruia și independența în alegeri la care toți râvnim. Mai mult decât atât, dacă într-o familie există și alte probleme de natură socială, precum alcoolul, drogurile sau violența domestică, unii specialiști susțin că toate temerile enumerate mai sus pot apărea mult mai frecvent, putând conduce spre dezvoltarea unor afecțiuni precum depresia sau anxietatea, ce este în continuă creștere în rândul tinerilor.

O altă teamă des întâlnită este și cea față de școală, care se poate transforma chiar într-o aversiune profundă, după cum bine știm. Mediul școlar este unul, dacă nu cel mai stresant loc în care te poți afla pe parcursul unei zile, iar presiunea la care suntem supuși zi de zi creează, în mod inevitabil, angoase și insecurități în rândul tuturor adolescenților. Există constant frica de a nu ne reuși ceea ce propunem sau că nu vom lua un examen care ne va determina următoarea parte a vieții, precum bacalaureatul sau un examen de admitere la o faculatate, iar cum cariera reprezintă principalul interes în viața unui tânăr, teama de a nu ne realiza pe plan profesional este generată, într-un final, tot de către școală și de către stresul cauzat de aceasta și care poate contribui la scăderea stimei de sine, la alte frici sau chiar la tulburări afective.

Până și proprii „prieteni’’ sau colegi pot reprezenta o frică pentru cei care nu sunt conform anumitor norme sociale sau nu au aceleași păreri precum majoritatea, aceștia putând fi batjocoriți, neînțeleși sau chiar marginalizați, fapte ce pot afecta semnificativ psihicul unui adolescent. Astfel, se poate ajunge la a face diverse compromisuri sau alegeri greșite doar de dragul apartenenței la un grup, contribuind și mai mult la instabilitatea acestui stadiu al vieții. Însă acest lucru nu întrece teama de viitorii parteneri sau de a suferi în dragoste, relațiile de iubire reprezentând o nouă preocupare pentru fiecare adolescent, căci nevoile de a fi iubit și de a nu fi abandonat fac parte din dorința de împlinire, iar câteodată și de afirmare, în special în unele grupuri adolescentine.

Temerile unui adolescent par infinite, dar sunt ușor de înțeles, iar câteva pot fi mai mult sau mai puțin subiective, însă majoritatea sunt general valabile și ne însoțesc viața cotidiană, unele dintre ele putând să ne urmărească și pe parcursul întregii vieți, însă nu vor mai fi la fel de intense, datorită maturizării și experienței pe care o vom căpăta petrecând mai mult timp în societate. Trebuie doar să învățăm să avem grijă în primul rând de noi și de sănătatea noastră mentală și să mai reducem din numărul de probleme acumulate din cauza angoaselor, pentru ca perioada adolescenței să fie una memorabilă.

74 views0 comments

Recent Posts

See All

Kommentare


Post: Blog2_Post
bottom of page