Cu siguranță toți adolescenții au trecut prin următorul scenariu: trebuie să ieși undeva, dar nu știi cu ce să te îmbraci. Te duci la dulap, începi să scotocești prin haine, le probezi pe toate, dar nu-ți place cum arată nimic pe tine. Intri pe Pinterest ca să cauți idei de outfituri și vezi toate fetele alea slabe sau băieții cu acele corpuri perfecte, îmbrăcați atât de frumos, încât te gândești să încerci să recreezi și tu outfitul respectiv. Îl pui pe tine și realizezi că nu arăți la fel ca fata/baiatul din poză, așa că, creierul tău trage concluzia că de vină este tot corpul tău. Modul în care îți percepi imaginea corpului îți poate influența foarte mult sănătatea mintală.
Ce este imaginea corpului? Ea se poate defini ca gândurile, percepțiile și atitudinile noastre cu privire la aspectul nostru fizic. Acest lucru poate fi negativ sau pozitiv. Imaginea pozitivă a corpului include, în general, a te simți confortabil și încrezător în corpul tău. Implică recunoașterea faptului că, felul în care arată corpul tău nu are prea mult de-a face cu valoarea sau caracterul tău. Imaginea negativă a corpului presupune sentimentul de rușine, anxietate sau conștiința de sine cu privire la forma ta, precum și o percepție distorsionată a aspectului fizic. Comparaţia cu ceilalţi poate determina distorsionarea concepţiei despre sine.
Femeile sunt mai predispuse la aceste probleme datorită tuturor standardelor de frumusețe impuse de media și societății din ziua de azi. Dacă stăm să ne gândim, „femeia perfectă”, în ochii societății actuale, trebuie să aibă o figură perfectă: piele fină, fără acnee, vergeturi, păr sau cicatrici, trebuie să pară machiată, fără să fie prea machiată, să nu mănânce mult, dar nici deloc, să facă sport, dar să nu aibă un corp atletic, etc (astea fiind doar caracteristicile fizice pe care femeile trebuie să le îndeplinească, cele comportamentale fac parte dintr-o altă discuție). Trăgând o concluzie din ultima propoziție, realizăm că perfecțiunea ar însemna îndepărtarea tuturor lucrurilor naturale și normale pentru un corp uman. Cred că toată lumea realizează că oricâți pași ar avea rutina ta de skincare, oricât de mult te-ai duce la sală și oricât de sănătos ai mânca, sunt niște lucruri care nu pot fi schimbate, iar, deseori, femeile, dar mai ales fetele adolescente, suferă foarte multe consecințe.
Cel mai bun mod prin care pot explica efectele standardelor de frumusețe asupra sănătății mintale este prin următorul exemplu. Haideți să ne gândim la o fetiță care este în clasa a 7-a sau a 8-a. Asta e perioada în care începe pubertatea și, de obicei, toată lumea își face prima relație. Fetiței respective îi place de un băiat, iar atunci când își face curaj să îi spună, acesta o respinge, spunându-i că e prea plinuță. Poate nu vi se pare mare lucru, dar pentru un copil la pubertate poate însemna foarte mult.
Combinând această respingere cu tachinarea colegilor sau atenționările mamei despre greutate, este foarte posibil ca fetița despre care vorbim să ajungă la un eating disorder. Astfel de cazuri sunt atât de întâlnite, încât acum este normal ca aproape toate fetele să fi avut un eating disorder până la vârsta de 25 de ani. Acesta este doar un exemplu, sunt multe feluri în care cineva poate cădea victimă acestei boli foarte grave. Este extrem de important să realizăm că o tulburare de alimentație nu este doar atunci când ajungi foarte slab sau foarte gras. Chiar și o persoană care arată normal se poate confrunta cu o tulburare de alimentație. Câteva tipuri de tulburări de alimentație întâlnite foarte des la adolescenți sunt: anorexia (diete restrictive, frica de a te îngrășa, dorința să slăbești cât mai mult), bulimia (persoanele cu bulimie au episoade în care mănâncă până se simt foarte plini, după care se forțează să vomite sau se înfometează), binge eating disorder (persoanele cu această tulburare consumă cantități mari de mâncare în secret și chiar dacă nu le este foame, simt că nu se pot controla, simțindu-se vinovați și le este rușine).
Dar asta nu e singura problemă mintală care se poate ivi. Mulți adolescenți se confruntă cu anxietatea socială. Nu sunt mulțumiți cu felul în care arată, așa că, le este frică să iasă în public, deoarece nu vor să fie judecați. Un alt exemplu de efect negativ asupra sănătății mintale este dismorfia corporală (body dysmorphia (BDD)). Aceasta este o afecțiune mentală cu care se confruntă mai mulți oameni decât ați crede. O persoană cu BDD petrece foarte mult timp îngrijorându-se de anumite aspecte ale corpului pe care ceilalți nici nu le observă. Multe persoane cu BDD au impresia că sunt overweight, chiar dacă au o greutate a corpului optimă. Alte simptome includ: concentrarea excesivă pe o anumită zonă a corpului, comparatul cu alți oameni, privitul foarte mult în oglinzi sau evitatul acestora și depunerea de foarte mult efort în a acoperi anumite defecte pe care crezi că le ai.
În concluzie, sănătatea mintală și sănătatea, în general, este mai importantă decât orice standard de frumusețe nerealist pe care am încerca să-l atingem. Trebuie să ne simțim bine în corpul nostru așa cum e, să îl îngrijim și să îl iubim, pentru că este singurul pe care-l avem.
コメント