Redactor: Ilinca Pelivan
Tehnoredactor: Ilinca Pelivan
Grafician: Andreea Negulescu
,,Eram convins că moartea prietenilor mei din luptă era din vina mea. Mi-a luat ani să realizez că acest sentiment avea un nume: survivor’s guilt.”- Adam Linehan, New York Times.
Cuvintele lui Adam descriu cel mai bine ce înseamnă survivor syndrome sau survivor’s guilt: sentimentul de vinovăție sau de remușcare cauzat de experimentarea unui eveniment traumatic, în urma căruia tu ai supraviețuit, dar celelalte persoane implicate nu au reușit să trăiască sau au fost grav rănite. Termenul a fost introdus pentru prima dată în 1961 cu scopul de a descrie experiențele supraviețuitorilor Holocaustului. Dar, de atunci, survivor syndrome a fost întâlnit la persoanele care au trăit diferite situații traumatizante, precum dezastre naturale (incendii, tornade, inundații, cutremure), războaie, pandemii, sinuciderea cuiva drag, dar și pacienți cărora li s-a făcut transplant de plămâni. Cu toate acestea, până în prezent, nu a fost recunoscut ca diagnostic oficial, însă este asociat cu PTSD.
Când suferi de survivor’s guilt, simptomele pot fi flashback-uri, irascibilitate, insomnie, lipsa motivației, un puternic sentiment de frică, gânduri suicidale, ganduri obsesive cu privire la ce s-a întâmplat și la ce ai fi putut face diferit, dar și simptome fizice, precum: dureri de cap, de stomac sau palpitații.
Deși pare complet fără sens, persoanele care suferă de această condiție se simt responsabile pentru moartea sau suferința celorlalți, iar vina, din păcate, nu este un sentiment ușor de controlat. Este o reacție normală ce apare la pierderea cuiva, dar anumiți oameni sunt mai predispuși la aceasta, în special, cei cu o stimă de sine scăzută sau persoanele cu un istoric de depresie. Astfel, au fost descoperiți anumiți factori care pot favoriza apariția survivor’s guilt:
traumele din copilărie - într-un studiu realizat de Alan Siegel, în 2005, despre visele celor care au supraviețuit unor incendii puternice, s-a demonstrat că victimele traumelor din copilărie devin susceptibile la coșmaruri legate de moarte;
pierderile din trecut nevindecate - suferința netratată se poate transforma ușor în puncte vulnerabile care afectează capacitatea noastră de a face față greutăților.
,,De ce nu mi s-a întâmplat mie?”, ,,Cum puteam preveni asta?”, ,,De ce sunt eu cel norocos?”- sunt doar câteva dintre gândurile persoanelor ce suferă de survivor’s guilt. Analizând această condiție, au fost remarcate 3 tipuri de vină resimțite: vina că ai scăpat - începi să te îndoieșți de dreptatea din lume și simți că nu meritai să rămâi în siguranță, în timp ce alții sufereau; vina cauzată de ce ,,trebuia” să faci - ai remușcări legate de ce ai fi putut face în plus, crezând că trebuia să fi știut ce urma să se întâmple și că trebuia să te strădui mai mult și, de asemenea, vina provocată de ce ai făcut - te simți responsabil că te-ai pus pe primul plan pentru a te salva, în loc să-i ajuți pe alții.
Iată câteva moduri prin care poți să îi faci față mai ușor.
Acordă-ți timp să te vindeci – pentru noi toți, pierderea cuiva drag aduce suferință și, oricât de mult ne-am dori să rămânem puternici, avem nevoie de timp pentru a accepta și a ne obișnui cu noua realitate
Împărtășește sentimentele cu cineva apropiat - vorbește cu o persoană în care ai încredere. De multe ori, o perspectivă obiectivă asupra lucrurilor ajută enorm, iar, odată ce îți deschizi sufletul în fața cuiva, fără a mai ține totul în ține, este foarte posibil să simți că te-ai eliberat de o povară.
Dezvoltă-ți o rutină zilnică - să ai un program organizat este sfatul multor specialiști pentru orice persoană. Rutina reduce nivelul de stres, creează o structură în viețile noastre, susținând sănătatea fizică și emoțională.
Amintește-ți că supraviețuirea ta este un motiv de bucurie – cu toții am auzit, probabil, la un moment dat, că cel mai mare dar este viața. Ei bine, oricât de clișeic ar suna, faptul că trăiești și ai trecut cu bine de toate evenimentele dificile este un lucru pentru care trebuie să fii recunoscător.
Caută ajutor specializat - știm deja că cel mai eficient și bun mod de a trece peste un eveniment traumatizant este terapia. Așa că, cere ajutorul unui psiholog atunci când simți că lucrurile scapă de sub control.
Este foarte important de înțeles că survivor syndrome nu va dispărea reprimându-ți sentimentele. Așa cum se întâmplă de multe ori când trăim un eveniment dureros, intervine evitarea. Încercăm cu toată ființa să ignorăm ce simțim, ce ni s-a întâmplat, în speranța că vor dispărea gândurile ce ne provoacă suferință. Însă, negând realitatea, nu facem decât să ne adâncim mai mult în problema respectivă.
Adam Linehan, cu al cărui citat am ales să încep acest articol, este un medic militar, care a vorbit în articolul său - ,,I Watched MyFriends Die în Afghanistan. The Guilt Has Nearly Killed Me”- din New York Times despre survivor syndrome. Într-un interviu, el compară vina cu un catalizator, explicând că survivor’s guilt ,,lucrează” împotriva oricărei logici, deoarece vina ajunge mai puternică decât frica. De asemenea, el spune, referitor la experiența din război, că ,,lucrurile pe care le-am văzut acolo și pe care le-am învățat acolo despre mine, despre modul în care lumea funcționează, nu dispar. Nu voi fi niciodată capabil să uit asta. Așa că, trebuie să găsești o cale de a integra această înțelepciune în viața ta, pentru că este înțelepciune, dacă o lași să fie.”
Comments