Redactor: Cătălina Tudoroiu
Tehnoredactor: Ilinca Savu
Grafician: Ana Voiculescu
Fie că este Dumnezeu, fie că sunt cristale, zodii, energii, karma, natura noastră umană ne cere să găsim ceva în care să credem, ceva care să ne alunge frica și să ne convingă că șansele ca totul să iasă bine sunt mai mari decât par. Este un mecanism de apărare și o încercare de a găsi o ordine, o regulă după care se întâmplă lucrurile în lumea noastră atât de imprevizibilă. Așa s-au născut și superstițiile, ca un răspuns la nevoia noastră de a nu lăsa lucrurile la voia întâmplării și de a simți că, dacă facem lucrurile “corect”, totul va merge așa cum ne dorim.
În ultimele decenii, oamenii au făcut progrese imense în toate domeniile, iar astfel lumea a devenit una mai sigură, diferiți factori ce ne puneau în pericol în trecut au devenind ușor de modificat conform dorințelor noastre. În ciuda influenței mari pe care o avem asupra lumii înconjurătoare, există unele aspecte pe care nu le putem controla, cum ar fi norocul și ghinionul. Această lipsă de control ne cauzează anxietate și, pentru a contracara asta, am creat credință că anumite obiecte sau acțiuni pot atrage norocul sau, respectiv, ghinionul, variabile ale vieții în legătură cu care, altfel, nu am avea nimic de zis. Prin superstiții, căutam să înlăturam frica imprevizibilității, păcălindu-ne pe noi înșine că anumite acțiuni banale pe care le facem vor avea un impact real asupra evenimentelor viitoare.
Există câteva convingeri general acceptate, cum ar fi faptul că anumite obiecte, evenimente sau acțiuni atrag ghinionul: pisicile negre, numărul 13, trecutul pe sub scări, deschiderea unei umbrele în interior, etc. Cu toate acestea, fiecare are anumite superstiții “personale”, ce țin în general de experiență proprie sau de rutină. Dacă îți legi zilnic șireturile mai întăi la piciorul stâng, iar după la dreptul, iar într-o zi procedezi zilnic și ți se întâmplă ceva rău, este ușor să crezi că evenimentul neplăcut a fost provocat de abaterea de la obiceiul tău.
De asemenea, superstițiile “personale” reprezintă o modalitate de a alunga frica prin concentrarea atenției spre anumit obicei, ritual ce este repetat de fiecare dată când ne aflăm într-o situație stresantă. Din acest motiv, este un lucru cunoscut că sportivii de performanță, în special cei ce joacă sporturi individuale, sunt foarte superstițioși. În timpul competițiilor, ei sunt supuși la o presiune psihică imensă, iar pentru a funcționa, au nevoie să își abată atenția de la emoțiile negative și creează anumite automatisme pentru a se liniști. Probabil că oricine s-a uitat vreodată la un meci de tenis al lui Rafael Nadal a râs macar puțin la setul de mișcări pe care îl efectuează cu religiozitate înaintea fiecărui punct. El este exemplul cel mai evident al superstițiilor în tenis, dar mulți jucători evită să calce liniile în pauze, ating prelata din spatele terenurilor după un punct, sau au diferite ritualuri înaintea fiecărui meci.
Un alt motiv pentru care oamenii sunt superstițioși este că… de ce nu? Respectarea lor nu implică un efort major, dar poate alunga ghinionul, așa că nu există niciun motiv pentru a nu o face. Este foarte probabil că, oricât de sceptici am fi, să fi evitat cel puțin odată să trecem pe sub o scară, pentru că era foarte ușor să o luăm pe lângă și să evitam astfel potențialele evenimente nefericite, nu? Chiar dacă nu credem neapărat în asta, este un lucru atât de banal, încât îl facem fară să ne dăm seama.
În concluzie, fie că sunt talismane norocoase, obiceiuri sau evitarea anumitor acțiuni, superstițiile ajută la reducerea anxietății în situații de stres extrem și ne fac să credem că deținem controlul asupra tuturor evenimentelor din viață noastră, în ciuda naturii imprevizibile a realității. Ele ne pot ajuta să ne calmăm în momentele stresante, fiind astfel un mecanism de apărare foarte util.
Comments