top of page
Search
Eirini Magdalena Bountina

Subliminale: controlul subconștientului asupra comportamentului nostru

Updated: Apr 7, 2021

Redactor: Eirini Magdalena Bountina

Grafician: Ana Florescu



Ce sunt mesajele subliminale?

Mesajele subliminale reprezintă stimuli de diverse forme (auditivi sau vizuali) care nu pot fi percepuţi în mod conştient de către un individ. Aceste mesaje trebuie să dureze o perioadă scurtă de timp ori să fie astfel transmise încât creierul să nu le poată înregistra conştient. Altfel spus, este vorba de informaţia care ajunge la creier, fără ca noi să ne putem da seama. În mod frecvent, aceste mesaje ne influențează deciziile, având, totodată, și control asupra viselor.

Cine sau ce determină deciziile noastre?

Cum sunt deciziile pe care le luăm un rezultat al subconștientului nostru? Sugestiile subliminale acționează la fel ca și sugestiile hipnotice. De fiecare dată când ne confruntăm cu o alegere, putem decide în mod conștient, în funcție de voința și de dorințele noastre; totuși, subconștientul nostru nu are aceeași capacitate de analiză a informației și acționează în funcție de datele pe care le-a primit cândva, ca și cum acestea ar fi adevărate. De cele mai multe ori, tindem să credem că luăm deciziile folosindu-ne de partea rațională a creierului – oamenilor le place ideea de deține controlul. Însă, este dovedit că subconștientul este mai puternic când vine vorba de a acționa într-o situație. În plus, prin natura noastră, vom fi întotdeauna mai atrași de obiecte și obiceiuri ce ne amintesc de originile noastre; familiaritatea ne asigură comfort.

Intuiția

În ultimii ani, atenția multor cercetători s-a îndreptat către această capacitate de a percepe sau de a cunoaște lucrurile în mod direct, fără ajutorul minții logice. Oare deciziile pe care le luăm sunt pur cerebrale sau și sentimentele contribuie la formarea lor? Intuiția este o modalitate de cunoaștere ce conferă un nivel de informații care sunt, în mod obișnuit, inaccesibile părții analitice, logice și raționale a creierului.

Intuiția se poate manifesta în numeroase moduri: imagini, viziuni simbolice, vise, semne pe care le interpretăm ca răspunsuri la întrebările noastre, fiind cunoscută drept al șaselea simț al omului. Se manifestă de la acea dimensiune neliniară a minții, partea unde se fac conexiuni inconștinente și asocieri care se regăsesc în mintea noastră conștientă fără a ne putea da seama de unde provin.


Clasificări si prejudecăți

Oamenii clasifică informațiile pentru a le putea procesa cu mai multă ușurință. Având categorii mentale, nu suntem nevoiți să reevaluăm un obiect de fiecare dată când îl vedem. Totuși, această compartimentare ne poate îndemna adesea să facem greșeala de a presupune că obiectele pe care le punem într-o categorie se aseamănă mai mult decât o fac în realitate. Astfel, se nasc prejudecățile, cât și stereotipurile, prin simple informații subliminale dobândite din partea societății, a reclamelor, a filmelor, a muzicii ș.a.

Ipoteza că o mare parte a existenței noastre este modelată de forțe mentale de care nu suntem conștienți pare să fie impotriva ideii de „căpitan al sufletului nostru” și a existenței liberului arbitru, cu toate acestea, în urma ultimelor cercetări și studii asupra creierului, acest adevăr incomod este confirmat.



73 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page