Redactor: Maria Vasile
Tehnoredactor: Ana Negrilă
Grafician: Ilinca Ciochia
Odată ce intri în clasa a 12-a, încep să existe presiuni în ceea ce privește examenul de bacalaureat din absolut toate părțile. În fiecare zi trebuie auzit măcar odată cuvântul „bacalaureat” ori din gura unui profesor sau a unui părinte. Mereu a existat o presiune, dacă vrei să faci o facultate, trebuie să promovezi acest examen, dacă vrei să ajungi „om mare” după standardele învățământului din România, trebuie să ai nota cât mai mare.Oricum o dai, o notă bună este recomandată.
Toate aceste lucruri ce depind de bac îl fac stresant pentru elevi, fiind atât de speriați de cei din jur încât își pierd concentrarea. Mai mult de atât, toți cei de a 12-a, care se aflăîn aceeași oală cu mine, sau cei ce au trecut prin aceastăexperiență pot confirma cât de dificil este să mulțumești pe toată lumea și, totuși, să păstrezi un timp limitat doar pentru tine. Profesorii ne cer sa învățăm pe de rost pentru a fi „o lucrare plăcută pentru corector”, iar părinții încearcă să ne tot spună sa învățăm, iar aceste lucruri, făcute fără intenție, pot face un copil să se streseze. După 3 ani de relaxare vine unul mai greu, ceea ce poate fi un mic șoc la început.
Am observat că elevii nu mai învață pentru ei când dau bacalaureatul, ci își pun problema să nu dezamăgeascăpersoanele din jurul lor, să-și facă familia mândră și prietenii la fel. Până și facultățile cer o medie cât mai mare, ceea ce aduce un plus de stres pe umerii unui copil. Acest stres, ce pare irelevant în unele situații, ne face să uitam să ne gândimși la noi și la ce ne place, acest examen ocupând aproape tot timpul unui licean ce se află în ultimul său an alături de colegii săi sau, în cazul unora, ultimul an în țară. Facultatea în străinătate este un lucru obișnuit în zilele noastre, acest „ultim an în țară” fiind o expresie destul de cunoscută.
Toți elevii încep sa se streseze, să își pună în minte anumite target-uri, iar dacă nu reușesc să termine tot ceea ce au avut de învățat se simt dezamăgiți cu ei. Sincer, un copil de clasa a 12-a ce trăiește fără un stres pe lume este de admirat, chiar cred că are un control asupra emoțiilor de nota 10. Pe de o parte, e acest sentiment, dar poate bacul ne ajută să-l controlăm pentru viitor, fiind o provocare ce ne va ajuta mai târziu. Pentru a face legătura cu bacalaureatul, poate acesta este un drum inițiatic, exact ca în „Povestea lui Harap-Alb”.
Tot stăteam să mă gândesc la ceea ce ți se întâmplă odată ce promovezi clasa a 11-a și cred că este pur și simplu o etapădin viață ce poate avea un impact puternic asupra noastră dacălăsăm acest lucru să se întâmple. Toți ne plângem de bacalaureat, dar fără puțină ploaie, soarele nu ar fi la fel de luminos. Mă consolez cu ideea că după această perioadă va începe un important capitol din viața mea pentru care măpregătesc, fiind gata să învăț.
Comments