Redactor: Alexia Căpățînă
Tehnoredactor: Teodora Olariu
Grafician: Ana Florescu
Este mai greu să treci peste un situationship decât peste o relație?
Pentru început, să lămurim împreună ce este acela un situationship. Ei bine, acesta reprezintă granița dintre prietenie și relația propriu-zisă, de regulă, când măcar unul din cei doi este implicat emoțional sau atunci când curajul lipsește din partea amândurora ori când intervine frica de angajament a unui partener. Pe scurt, când situația este gri și foarte confuză, din pricina faptului că relația (fie ea de orice tip) nu a fost definită sau conturată încă din incipit. Cum totul are și un sfârșit, în cazul unui situationship, acesta se termină, în general, în momentul în care apare cunoscuta întrebare „Ce suntem?”, adresată de cel mai matur, implicat probabil deja în relație. Astfel, celălalt fie evită răspunsul, fie „nu e pregătit de ceva mai mult” sau preferă pur și simplu prietenia. Aici e punctul de cotitură. Cel deja implicat se simte neîndreptățit de situație (și acum pe bună dreptate, a făcut pasul acela, deoarece de-a lungul timpului a sesizat interes din partea celuilalt, într-o oarecare măsură) și e nevoit să treacă peste.
Pot să vă spun doar atât: indiferent de ce trebuie să lași în urmă, este greu, cu atât mai mult când ai fost și atașat de acel lucru. Am început articolul prin intermediul unei întrebări și în acest moment vă datorez un răspuns. Doar nu vă mai pot ține în suspans atât, nu?
Fără doar și poate, o să afirm că e mai greu să treci peste un situationship decât peste o relație. Probabil vă întrebați, „De ce?”. Ei bine, relația s-a consumat deja, acesta e motivul pentru care s-a încheiat, în timp ce situationship-ul putea să se concretizeze, speranța încă era la o intensitate maximă și asta din cauza proiecțiilor noastre ideale. Da, ați auzit bine. Proiecții care nu corespund realității. V-ați gândit vreodată că tot ce este special la o persoană e, de fapt, energia noastră și modul în care alegem să o vedem? Uneori omitem foarte multe aspecte negative, găsind multiple scuze. Dar nu uitați! Red flag-urile pe care nu vrem să le observăm la început vor fi motivele pentru care se va încheia o relație mai târziu. Și nu încerca să repari nimic. Te asigur că, în acest caz, „te costă mai mult reparația decât achiziționarea a ceva nou”. :)
Studiile arată că, prezența simplei întrebări de tipul „dar dacă”, provocată de anxietate, îngreunează trecerea peste un situationship. Practic, ești nevoit atât să îți scoți din rutină o persoană, cât și să îți controlezi anxietatea. Mai mult, o să ai impresia că nu ești suficient de bun pentru o relație! Poate chiar vei crede că nu meriți iubire, totul din cauza faptului că nu ai știut în niciun moment ce ai reprezentat pentru acea persoană. Într-o relație, de exemplu, știm cu certitudine că, la un moment dat, a fost cu siguranță ceva. E mult mai ușor să accepți trecutul care s-a întâmplat decât să te oprești din a spera la un viitor care urmează să se întâmple!
Din nefericire, uneori, în viață, suntem doar pachetul complet la adresa greșită. În astfel de situații nu e bine să căutăm vinovați. Da, este frustrant ca acel cineva să te facă să crezi ceva și în tot acest timp să aibă alte intenții, dar nu ești răspunzător de ceea ce simt cei din jur. Tot ce poți să faci este să accepți situația fără să încerci să o etichetezi. Oricum, nu mai are rost. Abia mai târziu îți recomand să înveți ceva din acea experiență. Până atunci, dă-ți timp. Nu degeaba ni se spunea, când eram mici, „Cu răbdarea treci marea.”. Poate acum pare greu, chiar imposibil, dar totul se întâmplă cu un scop. Îți garantez că îl vei afla mai târziu, altfel, care ar mai fi fost esența vieții?
Inca un articol reusit!! In concluzie sa nu ne cream asteptari si planuri de viitor pana nu stabilim clar un relationship, pentru inceput :))