Redactor: Mateea Cerchez
Tehnoredactor: Ilinca Pelivan
Grafician: Ana Florescu
Ai auzit oameni care să spună că melodiile de Craciun au un gust dulce? Sau că numerele au culori? Ei nu sunt nebuni sau ciudați, ci doar au o particularitate neurologică numită sinestezie. Aceasta se manifestă prin asocierea a două sau trei simțuri, precum corespondența dintre văz cu auz sau auz cu gust. Fenomenul are o rată de prezență de aproximativ 1/300, afectând mai mult femeile decât bărbații, speculându-se că este o trăsătură asociată cromozomului X.
Cauza acestei condiții perceptuale nu este stabilită, însă există diverse teorii. Unii consideră că acest fenomen apare din cauza unor conexiuni neuronale neobișnuite. Alții susțin că este o capacitate ce poate fi exersată sau învățată, în timp ce unii oameni cred că este doar o abilitate moștenită genetic. Psihologia socială consideră că datorită mediului în care am fost crescuți dezvoltăm anumite asocieri culturale, precum culoarea negru cu tristețea ori moartea sau colindele cu roșu și verde. Mai multe despre această credință puteți afla în acest video . Acestea sunt doar niște teorii, în timp ce cercetările medicale au rezultate extrem de interesante. S-a descoperit că până la vârstă de 4 luni, simțul auditiv și vizual sunt corelate prin legături sinaptice(poate din cauza suprapopulării neuronale), majoritatea oamenilor născându-se cu această condiție. Din păcate, acestease degradează în timp. Însă adulții sinestezici păstrează legăturile vii, trăind mai apoi aceste experiențe. Un studiu asupra a 11.000 de studenți a ajuns la concluzia că persoanele crescute de mici într-un mediu bilingv sunt mai predispuse să dezvolte sinestezie. O altă descoperire atestă că în viața de zi cuzi nu avem aceste trăiri din cauza unui fenomen de inhibiție întreariile corticale și cele subcorticale, ele relaxându-se în contact cu drogurile, astfel apărând halucinațiile.
Cu toții ne putem imagina care ar putea fi tipurile ,,clasice” de sinestezie: asocierea numere-culori, sunete-culori, sunete-gust. Tipuri de sinestezie mai puțin întâlnite pot fi : cea lexical-gustatorie (apare la mai puțin de 0.2% din populație, caracterizându-se prin abilitatea unei persoane de a simți textura sau chiar localizarea la nivelul limbii al unui gust sau al uneimâncări menționate), atingerea în oglindă (apare la aproximativ1.6% din populație, persoana poate simți texturi sau loviturisimțite de o persoană ce stă în proximitatea acesteia) sau chiar personificarea numerelor (unii oameni pot spune că 7 are o personalitate îngâmfată, pe când 2 este elegant).
Există câteva personalități în diverse domenii care au avut această condiție, precum actrița Marilyn Monroe, pictorul Wassily Kadinsky și Vincent Van Gogh și cântăreața și compozitoarea Billie Eilish. Aceasta a declarat că melodia “Bad Guy” o vede ca fiind galbenă și roșie, dar o asemuiește și cu numărul 7. De asemenea, Kandinsky a descoperit această particularitate a minții sale în timp ce asculta un concert de-al lui Wagner. How to Play a Kandinsky: behind the scenes acesta este un video în care se prezintă o transpunere a picturii lui în muzică.
De asemenea, dacă doriți să vedeti o altă simulare de sinestezie a asocierii culoare-muzica puteți viziona videoul acesta.
Comments