top of page
Search
Writer's picturepsihototemmagazine

Sindromul Othello

Redactor: Mara Iordache

Tehnoredactor: Diana Mărgărit

Grafician: Daria Desaga




În piesa lui Shakespeare denumită „Othello”, personajul care poartă acest nume redă tragedia momentului în care iubirea este înlocuită de gelozie și obsesie. În piesă, Iago voia să se răzbune pe Othello și îi sădește în minte ideea că soția lui, Desdemona, îl înșală cu Cassio. Acest scenariu este complet fals, dar totuși, prin diferite născociri, Iago reușește să îl convingă pe Othello de faptul că Desdemona nu îl mai iubea. Cuprins de gelozie, acesta se desprinde de realitate complet și își omoară soția. De aici, sindromul caracterizat de gelozie morbidă și-a primit numele de Sindromul Othello”.


Sindromul Othello este un tip de gelozie paranoică cauzată de iluzii ale individului. Se caracterizează prin acuzații repetate ale partenerului de infidelitate, controlul excesiv al vieții partenerului, exprimarea unor planuri de a se răni sau de a-și răni partenerul (ori alte persoane, precum copii) și, în cazurile grave, toate acestea conduc la abuz domestic.

Totuși, integritatea acestor acuzații se bazează pe iluziile care se creează în mintea persoanei afectate. Oare din ce motiv apar aceste rupturi de la realitate? Nu se cunosc multe în momentul de față despre acest sindrom, dar anumite cauze ar putea fi: condiții neurologice (demență, boala Parkinson, traume la nivelul capului, orice condiție ce ar putea afecta creierul), abuzul de substanțe (alcoolul și drogurile au fost observate să cauzeze sau să agraveze această maladie), medicamente (anumite antidepresive și antipsihotice pot avea sindromul Othello, ca efect advers), mediul în care trăiește (anumite culturi sau norme sociale pot crea acest sindrom, lucru care se observă chiar în piesa lui Shakespeare) și un istoric de afecțiuni psihologice, precum depresia și anxietatea. Toate acestea au în comun faptul că distorsionează modul în care percepe realitatea persoana afectată, creând o lume interioară proprie, în care iluzia este singura justificare necesară, făcând ca orice act împotriva acestei infidelități imaginare să fie unul „justificat”.


În relațiile heterosexuale, bărbații și femeile tind să aibă diferiți declanșatori: bărbații încep să fie deranjați de acțiuni ce ar putea fi interpretate drept infidelitate fizică, pe când femeile, să fie deranjate de acțiunile ce ar putea sugera infidelitate emoțională. Sindromul Othello a fost observat mai des în rândul bărbaților.


Cum se tratează? Într-un studiu documentat de „Frontiers in Neurology”, dintre cei 47 de pacienți (toți având Parkinson’s), 43 au fost vindecați sau le-a fost redusă severitatea sindromului Othello, prin schimbarea medicamentelor sau folosirea terapiei cu electroșocuri.


Așadar, această maladie, care sună de parcă aparține unei piese de teatru, este reală și poate chiar periculoasă, în anumite cazuri. Persoanele care sunt afectate trebuie să fie ajutate din mediul extern, mai exact de un psiholog sau chiar un psihiatru. Din păcate, aceștia pot ajunge incapabili să deosebească obsesia de dragoste, acestea amestecându-se omogen în realitatea lor. Pentru voi ce înseamnă a iubi? Ce ați fi în stare să faceți pentru persoana iubită?


68 views0 comments

Recent Posts

See All

Commenti


Post: Blog2_Post
bottom of page