top of page
Search
Writer's pictureEduard Bodescu

Sindromul Joker și psihologia actorului

Updated: Apr 7, 2021

Redactor: Eduard Bodescu

Grafician: Briana Bercu



Indiferent de generație, toată lumea îl cunoaște, fie că vorbim despre interpretarea lui Jack Nicholson, de a lui Heath Ledger, Jared Leto sau Joaquin Phoenix, este imposibil ca măcar o singură dată să nu fi văzut o scenă în care a fost implicat personajul Joker. Poate vă este cunoscută fraza: “Why so serious?” spusă de Joker în filmul Cavalerul Negru. Bineînțeles, poate replică ar fi rămas în mintea oamenilor pentru puțin timp dacă rolul în sine nu ar fi fost jucat într-o manieră mai mult decât magistrală. Pentru rolul lui Joker, Heath Ledger a câștigat premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar, fiind o premieră în istoria cinematografiei că un personaj din filmele cu supereroi să primească o astfel de distincție. A urmat mai apoi o altă interpretare fabuloasă din partea lui Joaquin Phoenix în filmul Joker din 2019 pentru care a primit premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol principal de această dată. Din câte putem observa, de-a lungul timpului, personajul în sine a strâns numeroase premii, însă ce este mai puțin știut de către publicul larg este reprezentat de sacrificiile făcute de actori că să intre în rol așa cum trebuie. Ei bine, astăzi vom discuta pe larg despre ce a fost necesar atât din punct de vedere fizic cât și psihic pentru a ajunge la performanțele de neuitat ale actorilor.

În primul rând, mă simt nevoit să fac o introducere în ce înseamnă personajul Joker și sănătatea sa mentală. Personajul lui Ledger este considerat de mulți un psihopat ceea ce este total greșit din moment ce acum știm să facem deosebirea între un psihopat, sociopat și alte tipuri de tulburări de personalitate. De ce spun că nu era psihopat, ei bine, psihopatia se manifestă și în a avea o latură egocentristă și pe deasupra, un psihopat în general nu este capabil să gândească un plan reușit. Egocentrismul ar trebui să reprezinte un simt dezvoltat al autoconservării, punerea propriei persoane deasupra oricărui alt lucru. Jokerul din Cavalerul Negru dă de mai multe ori dovadă de lipsă a acestui spirit, în schimb, punându-se în scopul unei cauze ce stă mai presus de propria persoană. Câteva dintre aceste momente sunt: scena din subsol când amenință că va trage de acul mai multor grenade ce le avea în interiorul sacoului, scenă în care stă neclintit pentru a fi călcat de Batman cu motocicletă sau aceea în care îi dă lui Harvey Dent pistolul lăsându-și propria soartă în mâinile unui om pe care tot el l-a desfigurat și căruia i-a și ucis persoana iubită. Aceste scene nu arată mai deloc a autoconservare, arată mai mult a gânduri sinucigașe. Dacă vorbim de planificare, Joker nu era doar bun, ci genial. Un adevărat geniu al strategiei, a reușit să spargă banca cu succes, a evadat din sediul poliției și până la urmă, de fapt, filmul în sine are că acțiune principala combaterea acestor planuri. Clar, filmul este un univers ficțional și regăsim clișee peste tot, însă portretizarea personajului Joker aici este cu siguranță foarte apropiată de cea a unei persoane reale, a unei persoane cu tulburări. Cum am zis, Joker nu este un psihopat, l-am putea încadra mai degrabă în tipologia sociopatului. Acolo cu siguranță se încadrează. Personajul lui Heath Ledger mai suferă și de PTSD fără doar și poate. Deși ne sunt prezentate mai multe variante ale originii cicatricilor de pe față, cu siguranță i-au lăsat traume și simțea nevoia să se exteriorizeze în legătură cu ele destul de des. În final, aș mai spune că Joker avea dorințe extreme în a creea o societate liberă, chiar anarhistă, asta motivând cam toate faptele sale.

E timpul acum să trecem la omul din spatele personajului. Asupra lui Heath Ledger s-a pus o imensă presiune atunci când a fost anunțat faptul că el va interpreta rolul lui Joker. Fanii credeau că nu este potrivit pentru rol deoarece înainte portretizase personaje inocente care nu aveau legătură cu latura aceasta întunecată. Procesul său de a intra în personaj a fost de-a dreptul nebunesc. S-a închis în camera de hotel pentru o lună întreagă și nu a luat contact cu vreo persoană pentru că dorea să experimenteze ce înseamnă să fi total izolat de societate deoarece background-ul personajului era reprezentat de lipsa adaptării la societate și traiul în singurătate. El a ținut și un jurnal în care își nota evoluția. Mai târziu, când au început filmările, caietul era în permanență lângă el și atunci când dorea să experimenteze o anumită emoție, citea și-a scris și imediat se trezeau în el amintirile din perioada izolării. O tehnică destul de neobișnuită, dar aș putea spune interesantă, însă destul de periculoasă pentru psihic. Heath devenise atât de atașat de personaj, încât și în timpul pauzelor în care nu filma, rămânea costumat și machiat ca Joker și asta nu din cauza faptului că îi era greu să se costumeze la loc, ci pentru că personajul îl acaparase cu totul. Începuse să facă tot felul de lucruri ieșite din comun în acel costum. Lui Heath Ledger îi plăcea foarte mult să meargă pe skateboard. Persoanele care au fost implicate în producția filmului povestesc că începuse să meargă pe skateboard costumat în Joker și că nu lasa pe nimeni să îi dea costumul jos. Din păcate, rolul a lăsat sechele în viața psihică a actorului, acesta ajungând să doarmă doar 2 ore pe noapte chiar și după încheierea completă a filmărilor. I-au fost prescrise somnifere și alte medicamente care în final, din păcate, i-au adus sfârșitul. Acesta a murit dintr-o supradoză accidentală de medicamente pentru somn la data de 22 ianuarie 2008. Vestea a întristat pe toată lumea și a lăsat îndurerată toată lumea cinematografiei.

Din păcate nu este singurul actor care a făcut sacrificii pentru roluri. De multe ori actorii se lasă pe ei în spate pentru a performa și pentru a juca un rol cât se poate de bine. Actorii sunt profesioniști, actorii depun eforturi ca oricine, de multe ori chiar eforturi mai mari decât o persoană obișnuită, eforturi care lasă sechele în viața lor. Un alt exemplu de actor care a suferit în urma unui rol a fost Robert Powell, actorul care l-a portretizat pe Isus în filmul Isus din Nazaret. Chiar dacă nu a suferit direct psihic, deși pierderile în greutate duc la halucinații, actorul Christian Bale a slăbit de cel puțin 3 ori într-un mod absolut șocant.

În încheiere, articolul acesta aduce un mic omagiu actorului Heath Ledger care astăzi, 4 aprilie 2021 ar fi împlinit 42 de ani. De asemenea vreau să subliniez și faptul că actoria este un lucru extraordinar, dar care necesită sacrificii și care merită tot respectul nostru.





89 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page