Redactor: Ioana Stamin
Tehnoredactor: Pavel Secară
Grafician: Daria Desaga
Te-ai gândit vreodată că unii oameni au nevoie de cursuri pentru a putea distinge diferența dintre tristețe și dezamăgire sau dintre bucurie și furie? Te-ai gândit că sunt persoane care au nevoie ca cineva să le explice ce este ironia și cum să poată interpreta gesturile, sentimentele și manifestările celor din jur pentru a putea reacționa corespunzător situației? Acești oameni suferă de sindromul Asperger.
Dar ce este sindromul Asperger? Sindromul Asperger face parte din tulburările de spectru autist, fiind o tulburare neuro-psihică, deseori asociată cu dificultăți sociale, de comunicare, de înțelegere a emoțiilor celorlalți, dar și cu unele tulburări comportamentale. Persoanele ce suferă de această tulburare prezintă probleme în formarea și menținerea relațiilor interumane, nefiind afectate dezvoltarea mentală și psihică.
Cum apare? Cauzele nu sunt în totalitate cunoscute, dar se crede că este o tulburare unde genetica joacă un rol important, astfel unii copii sunt mai predispuși să sufere de acest sindrom. De asemnea, și factorii extrinseci din timpul sarcinii pot favoriza apariția sindromului: infecții virale, medicamente, complicații sau poluanți atmosferici.
Când se depistează? De cele mai multe ori copiii sunt diagnosticați în jurul vârstei de 5-9 ani, băieții fiind de 3-4 ori mai predispuși la a prezenta boala decât fetele.
Cum se manifestă? La prima vedere ai putea spune că este o persoană neuro-tipică, aspectul fizic nu este ieșit din comun, iar nivelul de inteligență este unul ridicat. Dar atunci când începi să vorbești cu el poți observa că nu te privește direct în ochi, încearcă să evite contactul vizual, nu știe când să-și schimbe tonul vocii, nu recunoaște sarcasmul din voce, îi este greu să-ți „citească” emoțiile de pe chip. Pentru a sintetiza putem spune că întâmpină probleme în interacțiunile sociale; doresc și încearcă să comunice cu oamenii, dar uneori le este foarte greu să înțeleagă limbajul non-verbal sau anumite situații. Sunt persoane cu abilități lingvistice și cognitive bune, sunt foarte dedicați hobby-urilor lor, ajungând la limita dintre pasiune și obsesie. Chiar dacă nu reprezintă un criteriu pentru diagnosticare, pot apărea frecvent dificultăți motorii, adesea părând stângaci și împiedicați.
Cum se poate trata? Nu există un tratament pentru această boală, în schimb copiii pot fi ajutați să treacă mai ușor peste dificultățile apărute. În funcție de nevoile fiecărei persoane se stabilește un plan, se pune accent pe abilitățile sale și îmbunătățirea punctelor mai slabe. Câteva dintre practicile folosite sunt: logopedia (care ajută la îmbunătățirea abilităților de comunicare), pregătirea pentru interacțiunile sociale, terapia cognitiv comportamentală și, de asmenea, educarea și formarea părinților joacă un rol important.
„Există o vorbă în cadrul comunității Asperger: dacă ai întâlnit o persoană cu sindromul Asperger, ai întâlnit o persoană cu sindromul Asperger ... În această condiție, sub această etichetă, varietatea personalității, a umorului, a comportamentului este infinită.” - Hugh Dancy, actor ce a jucat în filmul „Adam” despre un bărbat cu sindromul Asperger
Comments