Redactor: Iris Crăciunescu
Tehnoredactor: Alexandra Anghel
Grafician: Ilinca Ciochia
Cred că toată lumea a avut, la un moment dat, o perioadă mai proastă. Poate oboseala și-a spus cuvântul, poate orele neîncetate de școală, meditații și activități extracurriculare ne-au creat o stare de epuizare atât de mare încât, încet-încet, am început să clacăm. Totuși, fiind obișnuiți cu acest sentiment constant, ne continuăm activitatea, făcând loc unor noi complicații care, acumulate într-un interval mai lung de timp, pot duce la apariția anumitor probleme medicale de natură psihică sau chiar fizică.
Dar oare cum scăpăm de acest cerc vicios de probleme? Ei bine, răspunsul este simplu: self-care!
Această noțiune, care s-ar traduce în română prin „îngrijire de sine”, este un concept pe care nu mulți dintre noi îl cunoaștem în totalitate. Acesta se referă la lucrurile pe care le facem zilnic pentru a ne ajuta mintea, corpul și sufletul să se simtă mai bine, procesul eliberând diferite substanțe benefice organismului, precum dopamina și serotonina, care ajută la combaterea depresiei și a anxietății, redând organismului o stare de fericire și împlinire, endorfina, care ajută sistemul nervos să facă față durerii și stresului, sau oxitocina, supranumită și „hormonul iubirii”.
Acum că am înțeles ce înseamnă îngrijirea de sine, hai să vedem și cum putem să o practicăm!
Deși fiecare dintre noi face ceea ce crede că este mai bine pentru propria sa persoană, există unele activități de self-care care s-au demonstrat a fi benefice organismului. Dacă nu ați mai auzit până acum de noțiunea de self-care și, cu toate acestea, vreți să încercați și voi, v-am pregătit mai jos câteva lucruri cu care puteți începe:
pentru corp, puteți încerca să faceți puțină mișcare, indiferent că ieșiți la o plimbare, că vă duceți la sală sau că faceți stretching acasă, deoarece orice formă de mișcare o să vă redea energia de care aveți nevoie;
tot pentru corp, este recomandat să beți cât de multă apă puteți pe parcursul zilei pentru a rămâne hidratați, apa având foarte multe proprietăți care ajută creierul să se concentreze pe o perioadă mai lungă de timp;
după ce v-ați asigurat că ați băut apă, este recomandat să respectați și un regim alimentar echilibrat, la intervale de timp fixe;
și somnul este la fel de benefic pentru corp, ajutându-l să se refacă după o zi lungă;
pentru psihic, puteți încerca să citiți o carte, să meditați, să ascultați niște muzică sau să vorbiți cu un prieten ori cu cineva din familie.
Un alt lucru important în acest proces este să conștientizați când aveți nevoie de o pauză. Dacă simțiți că nu aveți energie și motivație, dacă vă vin numai gânduri negative care vă copleșesc, dacă nu vă mai puteți concentra sau dacă orice lucru mărunt vă dă o stare de anxietate, atunci este recomandat să vă opriți din ceea ce faceți, să respirați adânc de câteva ori și să luați o pauză de oricât de mult timp veți avea nevoie. Da, uneori îngrijirea de sine se poate face și stând în pat, la televizor, mâncând ciocolată și este la fel de recomandată precum sunt și sfaturile de mai sus. Țineți minte că aceste lucruri sunt absolut normale și că nu ar trebui să vă simțiți rușinați doar pentru faptul că aveți nevoie de o pauză. Așa cum afirmă și scriitoarea Mandy Hale, „Nu este egoist să te iubești, să ai grijă de tine și să-ți transformi fericirea într-o prioritate. Este ceva necesar”.
În altă ordine de idei, trebuie să înțelegem că este complet normal să luăm o pauză atunci când simțim nevoia, să ne dăm voie să procesăm emoțiile pe care le simțim, să înțelegem că nu suntem singuri în asta și că suntem puternici și capabili să facem lucruri mărețe, dacă ne dăm voie.
Comments