Redactor: Irina Nicorici
Tehnoredactor: Andreea Tănăsoiu
Grafician: Teodora Andrei
După ce criterii alegi tu un posibil partener?
Răspunsurile la această întrebare vor varia de la persoană la persoană, însă putem știi aproape sigur că fiecare dintre noi își poate crea o mică listă. Totuși, există o anumită categorie de persoane al cărei singur criteriu este inteligența. Cum se poartă sau cum arată un posibil partener, vor cădea întotdeauna pe plan secundar în momentul în care acest tip de persoană este stimulată intelectual, întrucât atracția este centrată pe intelect sau pe modul în care funcționează mintea unei persoane. Sapiosexualii nu simt atracție până când mintea lor nu se simte stimulată de un potențial partener. Nu există poftă, plăcere, dorință sau gratificare sexuală decât dacă creierul a fost mai întâi stimulat la nivel intelectual.
„O mulțime de cercetări au arătat că intelectul este o caracteristică foarte apreciată a unui partener, dar aveam îndoieli că oamenii preferă un nivel foarte ridicat de inteligență la un partener”, a explicat Gilles Gignac, lector superior la Universitatea din Australia de Vest. Astfel, acesta coordonează un studiu al sapiosexualității, folosindu-se de un numar de 383 de subiecți. Gignac i-a chestionat cu privire la trăsăturile pe care le apreciază la un partener romantic și cât de atrași sunt de oamenii cu diferite niveluri de inteligență.
Inteligența a fost a doua trăsătură cel mai bine clasată, imediat după bunătate și înțelegere. A treia și a patra trăsătură a unui om, care sunt și cele mai bine cotate sunt a fi amuzant, respectiv, calm. Cercetătorii descoperă că oamenii au fost cei mai atrași de un potențial partener care era mai inteligent decât 90% din populație. Cineva care era mai inteligent decât 99% din populație este puțin mai puțin atractiv ca partener. (Dar încă mai atractiv decât cineva care era doar mai inteligent decât 50% din populație.)
Cercetătorii au dezvoltat, de asemenea, o măsură a sapiosexualității întrebandu-i pe participanți cât de mult sunt de acord, sau nu sunt de acord cu afirmații precum „A asculta pe cineva vorbind foarte inteligent mă stârnește sexual” și „M-ar entuziasma sexual să am o conversație stimulativă intelectual cu un potențial partener.”
În plus, studiul a folosit patru teste cognitive pentru a examina inteligența participanților înșiși. „Am descoperit că sapiosexualitatea poate fi măsurată psihometric și că între 1% și 8% dintre persoane relativ tinere (18 până la 35 de ani) pot fi sapiosexuali. Cu toate acestea, este interesant cât de inteligentă este o persoană (măsurată cu un test IQ real) nu pare să prezică gradul în care oamenii se identifică ca sapiosexuali”, explică Gignac.
Exact ca toate cercetările, studiul a avut unele limitări. În ceea ce privește examinarea predictorilor sapiosexualității, studiul nu a inclus persoane cu niveluri de inteligență sub medie (adică IQ <100). În consecință, poate apărea încă o relație între IQ-ul real și gradul în care oamenii se identifică cu a fi sapiosexual.
Iar acum, la unii din noi ar putea apărea întrebarea ,,Oare eu aș putea fi sapiosexual? ”, de aceea îți prezint o mică listă cu semne că ai putea avea această orientare:
Găsești pe cineva atrăgător după ce citești ceva ce a scris;
A dezbate gânduri profunde cu cineva se simte ca un preludiu;
Punctul de vedere al cuiva contează mai mult pentru tine decât aspectul său;
Urăști discuțiile lipsite de esență, făcute din politețe;
Când îți vezi partenerul vorbind despre ceva la care se pricepe, te trezești excitat;
Îți place să-ți educi partenerul pe diferite subiecte;
Caracteristicile tip „tocilar” ale altora au fost întotdeauna atractive pentru tine;
Ai o repulsie față de greșelile gramaticale.
Comments