top of page
Search

Rutină vs. Spontaneitate

Writer's picture: psihototemmagazinepsihototemmagazine

Redactor: Mara Oprea

Tehnoredactor: Amalia Cazanaru

Grafician:Maria Baciu




Sunt convinsă că ai văzut și tu pe internet videoclipuri de tipul „Rutina mea de dimineață” sau „Rutina mea de dinainte de școală”. De câțiva ani încoace, ele au un succes foarte mare, publicul țintă fiind, în mare parte, adolescenții și copiii. Deși par magice, adevărul este că, dacă trăim doar în rutină, ea ne poate face mai mult rău decât bine.

Rutinele ne pot ajuta să-i construim un ritm confortabil vieții noastre, unul care nu necesită prea mult efort și cu care mare parte dintre noi rezonează. De când suntem destul de mari ca să putem gândi, trebuie să facem alegeri. Acest lucru, pe măsură ce ne maturizăm, devine din ce în ce mai stresant, câteodată chiar sufocant. Obișnuința poate reduce această senzație, fiindcă deja avem o idee predefinită despre moralurile noastre și despre ce vom facem în anumite situații, lucru care ne poate ușura decizia, așadar reducând stresul pe care îl simțim. De asemenea, din foarte multe puncte de vedere, rutina și exersarea constantă sunt cheia succesului pentru îmbunătățirea creativității și pentru a ne simți productivi (productivitatea ne face, de obicei, să ne simțim fericiți). Rutina este benefică, de asemenea, pentru păstrarea unui ritm cardiac normal, ajutându-ne să rămânem sănătoși.

Un om tipic își petrece in jur de o treime din viață dormind, o treime muncind, iar restul făcând alte lucruri. S-ar putea ca, după vederea acestei statistici, să credem că avem foarte puțin timp disponibil pentru a face ceea ce vrem, dar nu e chiar așa. Deși poate nu pare astfel, printr-un stil de viață organizat, putem să facem aproape toate lucrurile pe care ni le propunem, fără a ne simți obosiți fizic sau mental.

Atunci când o persoană obișnuită cu rutina face o activitate spontană și, după aceea, încearcă să se întoarcă la rutină, se poate simți obosită, stresată și/ sau limitată. Acest lucru se întâmplă pentru că organismul iese din obișnuință și, metaforic vorbind, „nu mai vrea să se întoarcă”. De exemplu, mie mi se întâmplă asta după vacanțele mai lungi în care, de obicei, nu fac mai nimic. Când mă întorc la școală, nu prea-mi mai vine să învâț și-mi ia o perioadă destul de lungă de timp până îmi reintru în ritm, lucru care nu prea mă avantajează.

Totul sună magic, nu? Poate ai fi tentat să spui că în viață nu ne trebuie și spontaneitate (non-rutină), dar greșești. Prea multă rutină ne poate face să ne simțim blocați într-un ciclu repititiv, ceea ce poate duce la deteriorarea sănătății noastre mintale. De aceea, de exemplu, mulți adulți care lucrează opt ore sau mai multe pe zi, (9-5 schedule) sunt predispuși la depresie, mai ales dacă au un loc de muncă ce nu-i satisface. Experiențele noi, fie ele bune sau rele, ne pot ajuta să ne cunoaștem mai bine pe noi înșine, fiindcă descoperim cum reacționăm în diverse situații, extreme sau nu.

Din când în când, este important să ne ieșim din rutină, cum a zis și celebrul Peter Drucker: „If you want something new, you have to stop doing something old.” (traducere: Dacă vrei ceva nou, trebuie să încetezi să faci ceva cu care ești obișnuit.). Acest lucru este benefic pentru dezvoltarea creativității, ieșirea din stările temporare de tristețe și pentru îmbunătățirea stării noastre de spirit, în general. Ea ne ajută să învățăm lucruri noi despre noi, dar și despre ceilalți, prin faptul că ieșim din zona noastră de confort. Experiențele pe care le trăim prin acest proces ne pot aduce fericire, prin simplul fapt că facem ceva nou, cu care nu suntem obișnuiți.

S-ar putea să fi observat că, în cadrul acestui articol, am scris că rutina susține creativitatea; cu câteva paragrafe mai jos, am menționat faptul că o poate împiedica. Adevărul e că, depinzând de om, dar și de modul lui de a trăi, ea le poate cauza pe ambele. Ca toate lucrurile din viața noastră, orice e bun în cantități optime. Prea multă rutină ne poate împiedica procesul de creație pentru că ne face să credem că nu avem niciun subiect de abordat. În această situație, non-rutina s-ar putea să ne devină cea mai bună prietenă.

În cazul acestui subiect, totul este despre echilibru. Rutina ar trebui să fie baza vieții noastre; să nu fie nici prea multă, nici prea puțină, căci ambele situații ne pot dăuna sănătății fizice și/ sau mintale. Pentru majoritatea oamenilor, rutina vine natural, în timp; pentru alții, este un adevărat calvar. În orice caz, toți ar trebui să avem niște obiceiuri care să ne fie firești și pe care să le facem fără a ne chinui. Totuși, nu trebuie uitat faptul că, din când în când, trebuie să alternăm între rutină și non-rutină. Fă ceva nou! Dansează ca și cum nu te vede nimeni, începe să practici un nou hobby, un nou sport sau, până la urmă, orice te face pe tine fericit.


Viața este imprevizibilă și poate interveni în rutina noastră oricât de „perfectă” ar fi. Așa că trebuie să fii flexibil ca să reușești să te descurci cu succes în orice tip de situație!


44 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page