top of page
Search
Piscan Alexandra

Relații între persoane cu tulburări psihice


Impactul bolilor mintale asupra relației de cuplu a fost adesea o dinamică trecută cu vederea atât în ​​mass-media, cât și în revistele academice sau, dacă a fost abordată a fost demonizat în ochii oamenilor. În mod tradițional, oamenii au examinat și au scris despre modul în care boala mintală a unui individ își afectează părinții sau, invers, despre modul în care boala mintală a unui părinte afectează copilul.

Această supraveghere se datorează, în parte, practicii tradiționaliste a psihiatrilor, psihologilor, și a oamenilor care în general se blochează în stereotipuri pe care anumite filme / documentare le transmit - că două persoane cu boli psihiatrice nu au cum să își facă bine altuia, ba chiar din contră, o să își manifeste unul celuilalt latura cea mai rea - care se concentrează asupra simptomelor din interiorul individului și trec cu vederea modelele de relaționare a indivizilor între ei într-o relație de cuplu.

Pe de o parte, efectele vindecătoare pe care le poate avea o relație sănătoasă asupra unei persoane care se luptă cu boli mintale. Relațiile sănătoase servesc drept o pârghie pentru a ajuta individul să diminueze, să țină sub control atât condițiile nefavorabile de sănătate fizică, cât și cea mentală.

Pe de altă parte, este bine recunoscut faptul că stresul relațional cu un partener poate afecta negativ persoana care se luptă cu o boală mintală și îi poate agrava starea. Stresul din relație poate afecta și funcționarea lor fizică - lucru care este cunoscut în lumea psihiatrică sub termenul de somatizare ( eliberarea durerii emoționale prin durere fizică). Când relațiile de cuplu se află într-un moment de impas, datorită instabilității mentale a unuia dintre cei doi, partenerii încep să se distanțeze fizic și emoțional unul de celălalt. Au tendința de a se evita reciproc și, atunci când se întâlnesc, este adesea tensionat, rezultând conversații restrânse sau superficiale.

O concluzie pe care mai multe studii au luat-o, este cea că persoanelor care suferă de tulburări psihice le este mai greu să își găsească o relație stabilă, în care să se simtă înțeleși, ajutați, dar să nu simtă că sunt judecați.


Exact această mentalitate cum că instabilitatea unei persoane care suferă de o tulburare psihică, într-o relație este ceva toxic, și că în contextul în care această persoană ar avea un partener care la rândul lui să aibă aceste probleme nu ar face decât să se distrugă unul pe altul gradul, faptul că ar fi un trigger unul pentru altul, lasă pe din afară poate cea mai importantă componentă, și anume gradul de confort și compatibilitate între cele două persoane.

În contextul unei relații între două persoane cu tulburări psihice, lucrul pe care toată lumea îl omite, este faptul că nivelul de înțelegere pe care persoanele respective îl au unul față de celălalt este unul mai ridicat decât oricare altul, și cea mai importantă parte la acest lucru este faptul că reacțiile sunt ceva instinctiv, intuitiv. Persoanele respective se gândesc la ce ar avea ele nevoie, ce le-ar face lor bine sau nu să audă, au deja o bază structurală pe care să își adapteze un comportament liniștitor pentru momentele de criză ale partenerului, pentru că știu la rândul lor ce înseamnă un moment de criză.


...Când ești mic ți se spune să nu te joci cu focul… ți se explică faptul că este rău, că doare, dar până nu te-ai atins de flacără, nu ai putut să înțelegi durerea


Comunicarea într-o relație de acest gen este de asemenea una diferită, una mai profundă, nu neapărat pentru că oamenii ar fi diferiți, dar pentru că în general oamenii de acest tip tind să se deschidă, să comunice extraordinar de mult, să încerce să se îmbunătățească pentru celălalt, întrebând mereu cum ar putea să fie mai buni.

Ce vrea acest articol să facă nu este să venereze relațiile între persoanele cu tulburări psihice. Și aceste relații au la rândul lor, ca orice relație defectele lor. Emoțiile pe care persoanele le simt sunt mult mai intense, atât și certurile, intensitatea la care care se trăiește o astfel de relație poate fi dublă, poate chiar triplă, fie ea pozitivă sau negativă.

Ca și concluzie generală, putem spune că o relație între persoane cu tulburări psihice nu este cerul de pământ, dar nu este nici iadul încarnat - nu este destinată eșecului, nu este o formă de autodistrugere, este doar o altă iubire, ca oricare alta.

181 views0 comments

Recent Posts

See All

留言


Post: Blog2_Post
bottom of page