top of page
Search
Yasmine Bechi

Relații toxice


Redactor: Laura Ionașcu

Tehnoredactor: Ilinca Savu

Grafician: Briana Bercu


​Relațiile interumane reprezintă o parte semnificativă din viața noastră, așa că este inevitabil să existe persoane care să nu știe să le gestioneze într-un mod sănătos, sabotându-i astfel și pe cei din jur. Majoritatea știm deja la ce se rezumă relațiile toxice, însă deseori ne este greu să le recunoaștem semnele atunci când suntem implicați subiectiv, chiar dacă poate, din exterior, par evidente. Fie că este vorba despre gelozie excesivă, manipulare sau chiar abuz fizic, cât timp ne simțim rău într-o relație, mai des decât suntem fericiți, este un semn foarte clar că ceva nu este în regulă. Totuși, chiar dacă știm efectele pe care le au relațiile toxice asupra sănătății noastre, atât psihice, cât și fizice, și poate chiar conștientizăm că ne aflăm într-o astfel de relație, sunt șanse foarte mari să nu renunțăm la ea.


La început, o persoană nu își expune comportamentele toxice din prima, iar așa poate părea carismatică și chiar partenerul perfect, însă, după câteva luni sau chiar ani, iese în evidență nevoia obsesivă de control sau tendințele abuzive. Există mult mai multe semne ale unei relații nesănătoase, însă voi enumera doar câteva „tipice”:


  • Încercarea de a izola partenerul de familie și prieteni, pentru a limita susținerea fizică și emoțională pe care aceștia le-ar putea oferi și pentru a accentua dependența în relația romantică;


  • Deși certurile ocazionale sunt comune în relații, dacă acestea sunt continue, păstrează o atmosferă negativă între parteneri, iar unul dintre aceștia și-a format un obicei din a face cealaltă persoană să se simtă inferioară și criticată, în mod clar nu este o situație sănătoasă;


  • Dacă cineva nu își poate asuma responsabilitatea pentru niciun lucru negativ pe care l-a spus sau făcut, mai ales dacă nu are nicio problemă să o facă atunci când este vorba despre lucrurile pozitive, sunt șanse foarte mari ca relația cu acea persoană să fie una toxică;


  • Gelozia și minciunile sunt deseori elemente prezente în toate relațiile nesănătoase: partenerul te poate acuza că îl înșeli fără niciun motiv, poate în timp ce el face chiar lucrurile pe care, de fapt, ți le reproșează.


Majoritatea relațiilor toxice nu vor rezista (ceea ce probabil este mai bine pentru ambele persoane), altele vor rezista, însă nu înseamnă că va fi o experiență plăcută, iar un număr mic dintre ele se vor transforma în relații sănătoase dacă ambele persoane implicate depun efortul necesar. Ca să poată deveni însă relații sănătoase, fie că partenerul tău prezintă semne toxice sau chiar tu te regăsești în cele enumerate anterior, e nevoie de conștientizare și dorința de a face ceva în legătură cu asta. Cauza comportamentelor toxice este deseori o traumă, relații familiale nesănătoase sau chiar dependența de substanțe. Cel mai important și primul lucru pe care ar trebui să-l facem dacă realizăm că ne confruntăm cu genul acesta de probleme este să ne concentrăm pe noi înșine pentru a depăși lucrurile care ne-au afectat, poate chiar cu ajutorul unui psiholog: să ne schimbăm modul sau mediul de viață pentru a „ne vindeca” și să exersăm empatia, deseori lipsa ei fiind un element care contribuie la formarea relațiilor toxice.


Dacă partenerul toxic este problema într-o relație, deseori apar întrebări de genul „Păi dacă știu că nu e sănătoasă relația, de ce nu se despart? ”. Există trei motive principale pentru care rămânem în genul acesta de situații:


  • În primul rând, chiar dacă poate simțim că nu este cel mai bun lucru pentru noi să rămânem într-o relație toxică, nu ne exprimăm gândurile și sentimentele, deoarece simțim că „ar trebui” să fim împreună cu persoana respectivă. Stima scăzută de sine ne poate face să credem că nu merităm mai mult de atât și acceptăm genul de iubire pe care credem că „avem dreptul” să îl primim.


  • Frica de a rămâne singuri este și ea un factor foarte important. Chiar dacă poate avem impresia că ne simțim bine când nu suntem într-o relație, mulți dintre noi de fapt nu o facem, astfel că acceptăm orice gen de relație doar de dragul de a avea una.


  • Al treilea motiv este acela al traumelor nerezolvate din copilărie, când repetăm inconștient tipare nesănătoase în loc să încercăm să le depășim, deoarece, în mod clar, nu este ceva ușor de realizat. În acest sens, putem alege parteneri care ne amintesc de personaje din trecutul nostru cu care putem retrăi anumite scenarii, sau care au aceleași caracteristici ca rude care nu ne-au tratat cum ar fi trebuit, încercând astfel să rezolvăm traumele retrăind momentele cu altă persoană asemănătoare. Astfel, în loc să ne concentrăm pe ce căutăm într-o relație în prezent, ajungem să recreem scenarii toxice și să ne sabotăm singuri dezvoltarea.


Când conștientizăm că ne aflăm într-o relație toxică, ar trebui să facem un pas în spate și să analizăm cauza problemelor. Chiar îmi doresc să fiu împreună cu această persoană? Chiar mă face să mă simt bine sau doar nu vreau să fiu singur? Este partenerul meu cineva de care sunt mândru, cineva respectuos, sincer și căruia îi pasă de mine și de relația noastră? Cheia este să ne analizăm pe noi, pe partener, relația și, desigur, să fim sinceri cu noi înșine.

64 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page