top of page
Search
Laura Ionașcu

Psihologia viselor


Visul poate fi definit ca fiind o succesiune de senzații, emoții, idei și imagini care se petrec involuntar (sau voluntar, dacă avem vise lucide, în care suntem conștienți, putând astfel să controlăm ce se întâmplă) în mintea noastră, în timpul anumitor stadii ale somnului. Încă nu se cunoaște sau înțelege scopul și conținutul viselor, însă acestea au fost timp de mii de ani un subiect de mare interes.

În antichitate, civilizații precum babilonienii și egiptenii considerau că visele au caracter profetic, înțelesuri profunde și puteau fi mesaje de la zei. Aristotel le-a considerat ca fiind reprezentări ale vieții sufletului nostru în timp ce dormim. Încă de la mijlocul secolului al 19-lea au avut loc cercetări științifice în acest domeniu, însă interpretarea viselor s-a dezvoltat și a fost luată în considerare abia din 1900, când a fost publicată cartea lui Sigmund Freud în care vorbea exact despre acest subiect. Specific lui, Freud considera că fiecare vis, indiferent de conținut, reprezenta, desigur, eliberarea tensiunii sexuale. În plus, el mai susținea că visele sunt calea spre inconștient și că evenimentele din copilăria noastră pe care cel mai probabil le-am uitat au o influență semnificativă asupra vieții de adult, iar prin analizarea viselor am putea să ne amintim aceste evenimente care ne-au afectat și, astfel, să rezolvăm anumite probleme din viața noastră.

Teoria psihanalitică care pornește de la credințele lui Freud susține că visele sunt dorințe și conflicte inconștiente, acestea având atât conținut manifest, cât și latent. Conținutul manifest constă în informațiile și părțile din vis pe care ni le amintim atunci când ne trezim, iar conținutul latent se referă la semnificațiile simbolice și reprimate ale visului.

Carl Jung a adaptat teoria lui Freud, propunând idea că visele nu reprezintă porniri și impulsuri inconștiente reprimate, ci mai degrabă dorințe deghizate sub formă de simboluri, motiv pentru care sunt uneori greu de înțeles, fiind astfel încercări ale psihicului de a comunica lucruri importante individului. Pentru Jung, visele sunt mai mult încercări de exprimare și creație decât eforturi de a reprima sau deghiza. În analizarea viselor Jungiană, individul, cel care visează, are un rol crucial în descoperirea mesajului transmis de vise. Tot acesta considera că, dacă cel care visează nu rezonează cu interpretarea visului emisă de psihoterapeut, interpretarea nu este validă și nu este de ajutor.

Chiar dacă interpretării viselor nu îi mai este acordată o atenție la fel de mare ca în trecut, anumite aspecte încă se mai folosesc în forme de terapie, în special în cele care se concentrează pe tratamentul pe termen scurt și pe rezolvarea problemelor din prezent ale clientului, cum ar fi terapia cognitiv comportamentală, în contrast cu psihoterapia care analizează sursa problemelor și trecutul personal pentru a aduce în eul conștient evenimente traumatice cu scopul de a rezolva problemele care au fost cauzate de acestea și care afectează viața clientului.

Unii neurologi și psihologi moderni care au analizat creierul susțin că visul nu este mai mult decât o metodă prin care creierul elimină informațiile în excess, consolidând lucrurile importante. Alții consideră că visele sunt doar un fenomen biologic și astfel nu conțin nicio însemnătate simbolică. Totuși, aceste lucruri nu i-au împiedicat pe oameni să considere că ce visează înseamnă de fapt ceva mai mult decât pare la prima vedere, motiv pentru care au căutat o explicație pentru majoritatea simbolurilor care ne pot apărea în minte în timp ce dormim. De exemplu, dacă visăm că ne cad dinții, asta poate semnifica schimbări importante în viața noastră; dacă visăm că zburăm și suntem fericiți, atunci ne-am eliberat de o presiune psihică pe care o resimțeam de ceva timp, însă dacă visăm că zburăm cu frică, avem nevoie de stabilitate în viața noastră.

Prin urmare, visele au fost și probabil vor fi în continuare un element care să stârnească curiozitatea oamenilor, mai ales că încă nu știm cu exactitate de ce se întâmplă, ce semnifică sau dacă măcar semnifică ceva. Totuși, chiar dacă nu ar însemna nimic, visele ne duc într-o lume extraordinară în care putem să avem parte chiar de aventuri la care nu ne-am fi gândit niciodată când eram treji, astfel făcând somnul complex și interesant, o perioadă în care lăsăm grijile și putem să visăm… în adevăratul sens al cuvântului.

57 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page