top of page
Search
Yasmine Bechi

Psihologia din Tarot

Redactor: Daria Cristică

Tehnoredactor: Teodora Botin

Grafician: Maria Dumitrescu

​Tarotul este o practică spirituală din ce în ce mai întâlnită și cunoscută printre tinerii din ziua de azi, datorită rețelelor de socializare pe care a fost promovat. Probabil că toți ne dorim, într-o măsură sau alta, să aflăm detalii despre viitor, deoarece este greu să trăim în continuă incertitudine și nesiguranță, fără să putem avea control asupra viitorului nostru. De aceea, pe mulți, îi atrage ideea de a li se ghici viitorul, fiind o soluție pentru a avea mai mult control asupra propriei vieți.

​Tarotul a avut inițial rolul de joc de cărți care mai târziu a început să fie folosit în ghicirea viitorului. În acest articol voi vorbi despre citirile viitorului utilizate și în tarot, deoarece cărțile de tarot pot fi folosite în diverse feluri.

​Să ne imaginăm că ai apelat la o persoană care spune că are darul precogniției, pentru a afla la ce să te aștepți de la viață (probabil la nimic prea bun, îți zic eu). După ce că a trebuit să treci prin niște ganguri dubioase ca să ajungi la ea, te ia cu abureli și îți spune că “Ai trecut printr-o perioadă dificilă, însă lucrurile urmează sa devină mai bune pentru tine în următoarea perioadă.” Cu toate astea, chiar așa se întâmplă, iei note mari la școală, ți se curăță fața de acnee și începi și să vorbești cu un băiat drăguț (știu, nu ne vine să credem nici nouă). Dilema este următoarea: s-a adeverit citirea în urma tarotului sau există și știință în spatele practicii?

​Unul dintre biasurile științifice ce ar putea influența rezultatul unei citiri este biasul confirmării, care reprezintă tendința de a căuta, interpreta și favoriza informațiile care ne confirmă ideologiile și credințele. Percepția selectivă este inversul biasului confirmării fiind tendința de a nu observa și de a uita mai rapid stimulii care cauzează disconfort emoțional și contrazic credințele noastre. În cazul exemplului de citire de mai sus, poate că vom ignora lucrurile negative care ni se întâmplă în următoarea perioadă, cum ar fi o ceartă cu părinții, pentru că în mod inconștient suntem setați pe observarea și favorizarea binelui care se petrece în viața noastră.

​Pe lângă biasuri, au fost descoperite și alte fenomene care pot influența și manipula ușor omul în contextul tarotului. Efectul Barnum este un fenomen psihologic care are loc atunci când oamenii acceptă descrieri care par a fi unice și specifice pentru ei, când în realitate, sunt descrieri vagi care se aplică majorității. Totuși este o tendință naturală de a da o însemnătate personală la afirmații generice, deci nu trebuie să vă simțiți prea prost dacă picați în plasă. Un exemplu de astfel de afirmație ar putea fi “Ești o persoană sociabilă, dar câteodată simți nevoia de a fi singur”. Fiecare om simte nevoia de a avea timp singur din când în când, dar tocmai pentru că este atât de generic este și mai credibil. În general, la horoscop și teste de personalitate de pe Buzzfeed pot fi întâlnite aceste tipuri de afirmații, deoarece o categorie mare de oameni se pot încadra în descrierea lor. În tarot, afirmațiile Barnum, pot fi folosite pentru a da impresia că știe despre ce vorbește și descrierile vagi ca “ai trecut printr-o perioada dificilă” se aplică multora. Avantajul acestei propoziții este că termenii“perioadă” și “dificilă” nu exprimă ceva concret. Nu este conturată nicio perioadă exactă, iar “dificil” este un termen vast cepoate avea mai multe sensuri și poate fi interpretat de fiecare în parte.

​Poate ai auzit de “sindromul mașinii rosii” care presupune că atunci când îți cumperi o mașină roșie, începi să observi peste tot mașini roșii. S-au înmulțit numărul de mașini roșii peste noapte? În niciun caz. Păi și atunci ce se întâmplă? E prank? Stai liniștit,nici asta nu se întâmplă, nu o să apari la FărăHaz. Acest fenomen este numit Baader Meinhof sau iluzia frecvenței. Chiar după nume poți înțelege despre ce este vorba, dacă îți folosești puțin mintea. Este o iluzie că ceva se întâmplă mai frecvent decât în general, darde fapt, nimic, nici măcar frecvența, nu s-a schimbat. Fenomenul mai spune că atunci când înveți ceva nou sau îți axezi atenția pe ceva nou, începi să îl observi peste tot. Mașinile nu s-au înmulțit, ci tu ești victima unei iluzii de frecvență. Când psychic-ul ne-a zis că lucruri bune vor apărea în viața noastră și tu ai crezut pe cuvânt, ai început să ai o atenție selectivă pentru pozitivitate. Practic fenomenul spune că în mod inconștient ai fost setat să acorzi atenție acestor evenimente pozitive din viața ta. Apoi aceasta a fost întărită de biasul confirmării, cum că viața ta pare că e chiar mai bună! WOW, Andrei mi-a răspuns azi în jumătate de ora la mesaje, nu ca ieri în 3 ore… e clar, îi place de mine. Acestea duc la iluzia frecvenței, care îți întărește orice credință pe care o aveai despre tarot, vrăjitorie sau ghicitul în palmă.

​Astfel trebuie să ne întrebăm, chiar mi-a ghicit viitorul sau chiar eu singur mi-am influențat viitorul după citire, fără să vreauori să îmi dau seama? Acum, nu vreau să desființez tarotul, dar consider că pot fi luate în considerare și aceste fenomene psihologice care își joacă și ele rolul în rezultatul citirii viitorului.

119 views0 comments

Recent Posts

See All

Commentaires


Post: Blog2_Post
bottom of page