top of page
Search
Eirini Magdalena Bountina

Psihologia culorilor


Oare știai că starea noastră fizică și mentală este influențată de culorile din jurul nostru? Imaginează-ți cum ar fi să trăim într-o lume alb-negru... Nu-i așa că totul ar părea trist și lipsit de farmec? Fiecare culoare în parte are un impact puternic asupra noastră, iar fiecare dintre acestea vine cu un set de proprietăți unice.


- Roșul este cea mai vibrantă culoare, ce captează atenția cel mai ușor. Fiind culoarea care inspiră cea mai multă putere, aceasta simbolizează elemente la fel de intense precum iubirea, pasiunea, dar și lupta și caracterul dominant.

Roșul are o energie aparte: alterează spiritul analitic, stimulând reacții bazate pe instinct, deoarece menține adrenalina la un nivel ridicat.

- Oranjul (portocaliul) este culoarea spiritualității. Acesta reprezintă meditația, cunoașterea, căldura și bogăția. Efectul energizant al roșului este completat de efectul de însănătoșire al culorii portocalii. Optimismul acesteia poate ajuta spiritul să treacă peste tristețe, spaimă și experiențe traumatizante.

Portocaliul este caracteristic viitorului și al receptivității la nou.


- Galbenul este adesea asociat geloziei, dar și optimismului, bucuriei și bogăției. Este considerat, din punct de vedere psihologic, cea mai veselă culoare. De obicei, primul lucru care ne vine în minte când ne gândim la acesta este căldura soarelui, motiv pentru care culoarea galben funcționează de minune ca antidepresiv. Dacă ne expunem la această culoare, organismul nostru eliberează un neurotransmițător numit serotonină, asociat sentimentului de fericire.


- Verdele simbolizează, de cele mai multe ori, speranța, liniștea și viața. În funcție de nuanță, verdele poate însemna sănătate, creștere și echilibru, dar și o stare fizică mai puțin plăcută, invidie sau avariție.

În același timp, culoarea verde întărește sistemul nervos central, stimulează activitatea cerebrală, percepția informațiilor și o gândire coerentă și precisă.


- Albastrul este cea mai relaxantă culoare și reprezintă libertatea, fiind adesea asociat ideii de spiritualitate. Acesta inspiră expansiune, intuiție, libertate, dar și sensibilitate.

Fiind culoarea cerului, este considerat constant în viețile noastre, ceea ce îl face calmant atât pentru trup, cât și pentru suflet.


- Violetul (movul) reprezintă cel mai adesea spiritualitatea, penitența, reculegerea, precum și înțelepciunea și iubirea.

La nivel psihic, acesta calmează cel mai mult ființa: anihilează frica, elimină agresivitatea și diminuează angoasele și stările de gelozie.

Cu toate acestea, culoarea violet reprezintă rezultatul combinării roșului cu albastru, având astfel caracteristicile celor două culori primare. Atunci când predomină albastrul, nuanțele de mov rezultate sugerează liniște sufletească și spiritualitate. În cazul în care roșul este predominant, tonurile obținute inspiră mișcare, pasiune și vigoare.


- Albul este bine cunoscut ca simbol al purității și al inocenței. Acesta reprezintă uniunea deplină a tuturor culorilor din spectrul luminii, fiind lumina însăși.

În plan psihologic, albul este considerat un antidot pentru toate tensiunile emoționale. Acesta stimulează puterea de creație și regenerează întregul sistem de energii ale organismului uman.


- Negrul rezultă din combinarea diverșilor pigmenți ce, împreună, absorb toată lumina, de orice culoare. Reprezentând cel mai bine întunericul, acesta are un impact foarte puternic asupra psihicului nostru și induce senzații de neliniște, teamă și apăsare.



Limbajul culorilor în comunicarea nonverbală



Culorile nu sunt nimic altceva decât percepția omului asupra unor frecvențe ale luminii. Și cum lumina este energie, la fel ca orice alt obiect din Univers, și energia noastră internă este modificată de interacțiunea cu frecvențele luminii din jur. Așa se explică de ce o zi întunecată ne dă altă stare de spirit decât una senină, de ce când purtăm o anumită culoare avem tendința de a ne simți mai încrezători decât atunci când purtăm altă culoare, ș.a.m.d.

- Roșu – culoarea puterii

În comunicarea nonverbală culoarea roșie simbolizează puterea. Din acest motiv, persoanele cu o fire mai flegmatică, introvertită, sunt intimidate de aceasta și o resping. Astfel, îmbrăcămintea roșie poate oferi multă stimă de sine purtătorului, intimidând interlocutorul, acesta simțindu-se supus ideii de dominare indusă de această culoare.


- Portucaliu – culoarea vizibilității

Această culoare este considerată a fi cea mai ușor de observat într-o lumină slabă. Fiind o culoare ce, inevitabil, îți va sări in ochi, portocaliul este ideal în situațiile în care se dorește încurajarea contactului social și a întelegerii între persoane.

Prin echilibrarea cantității de oranj din jurul nostru, tindem să fim mai sociabili, veseli, entuziaști și încrezători.


- Galben – culoarea invidiei și a optimismului

Galbenul este una dintre cele mai contradictorii culori care influențează starea de spirit. Acesta este adesea asociat, în comunicarea nonverbală, cu fierea galbenă de invidie și gelozie, care este atribuită comportamentului coleric. În același timp, galbenul este considerat o culoare veselă care, prin natura sa duală, reprezintă intuiția, maturitatea și inspirația. Fiind o culoare cu un impact puternic, ea ne ajută să luăm decizii rapid și ne menține deschiși la spontaneitate. Galbenul emană creativitate, umor, entuziasm, încredere și veselie.


- Verde – culoarea vieții

Verdele este culoarea care ne echilibrează cel mai mult din toate punctele de vedere și induce armonie și stabilitate emoțională.

Atunci când suntem expuși la această culoare, radiem pace și calm. Astfel, devenim mai toleranți, beneficiem de o energie matură și un suflu vital sănătos, ceea ce determină o stare de spirit pozitivă.


- Albastru – culoarea libertății

În comunicarea nonverbală, albastrul reprezintă evoluția. Atunci când suntem expuși la această culoare, devenim mai productivi și încrezători in forțele proprii. Suntem caracterizați de ambiție și avem tendința de a fi mai ordonați, ceea ce ne aduce un sentiment de stabilitate și siguranță. Albastrul reprezintă spațiile deschise și imaginația. Totuși, folosit în exces și în nuanțe închise, culoarea inhibă și induce deprimarea.


- Violet – culoarea echilibrului

Acestă culoare este cunoscută pentru echilibrul obținut între calmul albastrului și agitația roșului. Este asociată inspirației și creativității, reprezentând, totodată, cea mai spirituală vibrație de culoare. Expuși la aceasta, ne conectăm cu partea noastră artistică, primim cu brațele deschise sinele spiritual, fiind conduși de înțelepciune și gânduri pozitive.


- Alb – culoarea clarității

Albul este inseparabil de asocierile sale pozitive. El reprezintă puritate, inocență, siguranță și perfecțiune. De asemenea, poate însemna începuturi noi, întelegere și cunoaștere din punct de vedere al spiritualității.

Atunci când suntem expuși la alb tindem să ne simțim împliniți, motiv pentru care dăm dovadă de mai multă înțelegere și blândețe. Pentru că inspiră curățenie, suntem îndemnați să ne purificăm atât gândurile, cât și faptele.


- Negru – culoarea secretelor

Negrul, adesea asociat secretelor și necunoscutului, denotă un aer de mister. Din acest motiv, reprezintă încredere în forțele proprii și duritate. Având aceste atuuri, se creează impresia de solitudine, independență și curaj.



Indiferent dacă alegem sau nu să ținem cont de energiile degajate de culorile ce ne înconjoară, acestea își vor pune mereu amprenta asupra psihicului nostru, influențându-ne trăirile.



84 views0 comments

Recent Posts

See All

Commentaires


Post: Blog2_Post
bottom of page