Redactor: Mara Iordache
Tehnoredactor: Daria Motoc
Fotograf: Anne Ivășchescu
Întotdeauna oamenii au fost atrași de frumusețe, este un lucru normal. Așa că, de mult timp ne-a influențat „frumusețea” de la modul cum creăm artă, la modul în care percepem și tratăm anumite persoane. Firește, frumusețea este subiectivă și „stă în ochiul privitorului”, dar nu putem ignora faptul că în societate există un standard pentru ce și cine este frumos. Și totuși, anumite persoane se încadrează în acest standard și pot fi privilegiate de acest lucru pentru că, până la urmă, frumosul a fost tot timpul apreciat. Așadar, de aici a apărut în ultima perioadă (în special pe social media), termenul de privilegiu al frumuseții.
Cel mai probabil ați mai auzit sau știți de acest privilegiu, poate chiar l-ați și văzut. Dacă nu sună cunoscut, vă puteți gândi la acele scene clișeice din filme când un personaj care se spunea că nu arată prea bine are o tranziție și, după ce își schimbă înfățișarea, brusc, toată lumea este drăguță cu ea.
De unde vine? Chiar dacă ar fi existat de mai mult timp, termenul a fost popularizat pe social media. Efectul în sine ar putea fi din vina impresiilor. David McRaney în „You are not so smart” explică cum impresiile la prima vedere sunt un mecanism pentru a încadra oamenii mai repede. Împreună cu „halo effect” (acesta este un efect în care dacă o persoană are o însușire anume, noi putem diminua cu mult însușirile negative) poate duce la favorizarea unei persoane frumoase fără un motiv întemeiat. Frumusețea, de asemenea, s-a observat că ar fi principalul declanșator al „halo effect”-ului.
Ce este această frumusețe? Cum am zis mai sus, ea stă în ochiul privitorului, dar este dictată foarte mult și de ce crede societatea la un anumit moment. Aș vrea să mai adaug că frumusețea e atât de puternică pentru că eliberăm hormoni ai fericirii când ne uităm la persoane pe care le considerăm frumoase.
Cum ne afectează? În mare, depinde de ce parte ești: a persoanelor care profită de acest privilegiu sau a celor care nu. Dacă ești în prima categorie, acest lucru dobândit din naștere te va ajuta în viață cu siguranță, ar putea deveni chiar un as în mânecă. Dacă ești în a doua categorie, care este la fel de frumoasă, dar într-un mod diferit față de cum apreciază standardele societății, nu este neapărat în detrimentul tău faptul că nu ai acest privilegiu, dezvoltarea personală rămâne la fel de importantă. Un lucru neplăcut, care ar putea fi asociat acestui fenomen, este crearea unor complexe de inferioritate sau scăderea stimei de sine ale unor oameni.
De ce anumite persoane spun că nu există? Unii preferă să nu recunoască atunci când o inegalitate există din comoditate. Alții, pentru că le convine existența inegalității. Și sunt oameni care neagă existența efectului din cauza faptului că nu pot recunoaște că ei nu se află în partea favorizată.
Așadar, în final, modul în care te naști poate fi un privilegiu, din păcate, nu este un lucru nou. Totuși, putem combate „halo effect”-ul menționat mai sus prin a fi atenți la noi înșine. Pericolul cel mai mare nu este că există acest lucru, omul întotdeauna a încercat să facă conexiuni chiar dacă nu sunt acolo. Problema nu ar trebui ignorată pentru că ar putea lăsa să înflorească aceste idei fără o bază logică. De dorit ar fi să încercăm să ignorăm „coroanele” de deasupra capetelor pentru a reuși să apreciem și să ne bucurăm de toate tipurile de frumusețe. Voi cum apreciați frumusețea?
Comments