top of page
Search

Prietenia - o interpretare actuală

Writer's picture: psihototemmagazinepsihototemmagazine

Redactor: Mara Oprea

Tehnoredactor: Andreea Tănăsoiu

Grafician: Sara Iliescu


Cu toții am fost înconjurați de prieteni de când am fost mici, nu degeaba se spune că oamenii sunt ființe sociabile. Fie mulți sau puțini, putem afirma că ei au un rol foarte important asupra vieții și sănătății noastre mintale. Cum se formează prieteniile și ce efect au ele asupra obiceiurilor noastre? Află mai jos!


Prietenia este o relație între două persoane ce se caracterizează prin simpatie, afecțiune și stimă. Bineînțeles că aceasta este doar o definiție generală, fiecare astfel de conexiune se manifestă diferit între oameni, depinzând de personalitatea acestora, dar și de contextul în care se află.


S-ar putea să fi observat că, în foarte multe filme, prieteniile se leagă adesea între persoane foarte diferite: între fata care înainte să iasă din casă, se pregătește două ore și cea care e gata în cinci minute. În realitate, nu e chiar așa. Studiile au arătat că noi, de fapt, tindem să fim atrași de oamenii similari cu noi, din punct de vedere al vârstei, genului, pasiunilor etc. Într-un fel, este logic. Când întâlnim o persoană nouă, primele întrebări pe care le punem sunt „Ce vârstă ai?”, „Ce îți place să faci în timpul liber?” etc. Pe baza acestor răspunsuri începem, de obicei, să formăm o conversație. Dacă persoana spune că îi place să citească, o vom întreba ce gen de cărți citește și care e cartea ei preferată. Iar, dacă și noi citim, vom putea să-i punem întrebări din ce în ce mai complexe. După aceea, urmează obișnuitul „Ai Instagram?”, și uite așa, o posibilă nouă prietenie a început. Când suntem mici, cam până la opt-zece ani, părinții sunt foarte importanți în alegerea de prieteni. Dar, cu cât creștem în vârstă, și cu cât începem să ne cunoaștem sinele mai bine, cu atât rolul lor scade, iar aceste similarități dintre noi și ceilalți oameni devin din ce în ce mai însemnate pentru legarea prieteniilor.


Prima interacțiune între cele două persoane nu este suficientă pentru întreținerea unei prietenii de lungă durată, bineînțeles. După ea, urmează perioada cea mai lungă și pentru care trebuie depusă cea mai mare cantitate de efort. În timpul ei, pentru ca relația de prietenie să evolueze, participanții trebuie să participe constant în activități care să-i apropie. De aceea, ne e mai ușor să menținem prietenii cu cei care sunt în apropierea noastră: colegi de liceu, vecini etc.


Când relația de prietenie dintre anumiți indivizi se transformă dintr-una superficială, în una foarte apropiată în care cei doi se simt confortabil unul cu celălalt, interacțiunile dintre ei nu trebuie să fie neapărat atât de numeroase pentru a susține prietenia. Cred că mulți dintre noi avem prieteni pe care îi vedem o dată pe lună, dar cu care ne înțelegem foarte bine și nu avem niciodată momente în care să ne simțim incomod unul cu celălalt.


Din multe puncte de vedere, prietenii sunt mai importanți decât partenerii romantici. Ei sunt acolo pentru tine chiar și în cele mai grele perioade. Prieteniile adevărate nu vin la pachet cu foarte multe așteptări, sunt mai sigure decât relațiile și adesea mai eliberatoare. Prietenii ne sunt mereu la un mesaj distanță, iar noi știm asta. Ei sunt, de obicei, primii oameni din viața noastră în afară de părinți cu care legăm relații de lungă durată, care se bazează pe respect și apreciere reciprocă. De aceea, putem afirma că prieteniile au un efect colosal asupra sănătății noastre mintale. Ele ne pot mări încrederea în sine prin faptul că amicii ne încurajează să facem lucruri din afara zonei noastre de confort și ne complimentează chiar și atunci când nu ne simțim foarte bine. De asemenea, ei ne pot face să ne simțim parte dintr-un grup, să știm că orice problemă am avea, există persoane acolo pentru noi dacă avem vreodată nevoie de ajutor. Timpul petrecut cu ei ne poate face să uităm de factorii stresanți din viața noastră, chiar și pentru un moment. Acest lucru este benefic mai ales în perioadele grele și aglomerate pentru că, adesea, uităm să luăm și pauze. În același timp, din prieteniile cu persoanele pe care le admirăm, putem prelua anumite obiceiuri ale lor ce ne fac bine.


Dar, cum majoritatea bine știm, a fi așa de vulnerabil cu o persoană s-ar putea să rezulte în mult rău, pentru că se poate ca nu toată lumea pe care noi o considerăm prietena noastră să ne vrea binele. Așa-numiții prieteni falși se caracterizează prin faptul că ne spun constant lucruri care ne fac să ne îndoim de noi, care ne fac să ne simțim mai rău decât dacă nu i-am fi întâlnit deloc. Dacă ne repetă aceste informații în mod constant, s-ar putea ca ele să ne scadă stima de sine, să ne deterioreze sănătatea mintală și multe alte lucruri negative. De asemenea, ne pot face să începem să ne simțim ca și cum nu putem să fim noi înșine în jurul lor, că trebuie să ne schimbăm pentru a ne potrivi cu standardele persoanei respective. În cazul unei astfel de „prietenii”, cel mai bun lucru pe care-l putem face e să rupem relația. Este ușor de zis, dar greu de făcut, deoarece am devenit obișnuiți cu respectiva persoană. Deși pe moment pare ca ceva foarte greu de făcut, pare că nu putem trăi fără ea, pe termen lung este benefic. Este bine ca, pentru pacea noastră interioară, să iertăm persoana care ne-a făcut rău și să ne continuăm viața normal, să depășim acest moment. Forgive, not forget.


Pentru fiecare dintre noi, prietenii reprezintă diferite lucruri. Dar, pentru toți, ei sunt niște persoane foarte importante din viețile noastre, care ne sunt aproape întotdeauna, așa că nu uita să le amintești chiar azi cât de mult înseamnă ei pentru tine.




26 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page