Redactor: Iris Crăciunescu
Tehnoredactor: Teodora Olariu
Grafician: Anne Ivășchescu
Plânsul este foarte des întâlnit în viața noastră, fiind un răspuns natural la diferite emoții pe care le putem simți de-a lungul vieții, de la tristețe profundă și durere, până la bucurie și extaz.
Încă de când eram mici, ne foloseam de plâns pentru a le transmite celor din jurul nostru anumite nevoi pe care le avem, plânsul devenind o modalitate de comunicare. Apoi, pe măsură ce creştem, ajungem să ne dorim să fim văzuți drept niște oameni maturi. Astfel, începem să ne închidem din ce în ce mai mult în noi, crezând că maturitatea se rezumă la a nu-ți arăta emoțiile de față cu alte persoane. Această negare și ascundere a emoțiilor este una dintre cele mai des întâlnite probleme cu care noi, adolescenții, ne confruntăm. Totuși, această problemă este mult mai frecventă la băieți decât la fete. Poate vă întrebați, de ce se întâmplă acest lucru? Ei bine, această diferență este dată de mentalitatea cu care majoritatea băieților cresc. Aceștia sunt învățați de mici că emoțiile nu sunt bune și că sentimentele te încurcă, făcându-te mai vulnerabil și, în consecință, mai slab, ceea nu este deloc adevărat. Cu toții avem emoții și cu toții ar trebui să ni le exprimăm atunci când simțim nevoia, deoarece dacă le ținem în noi pentru prea mult timp, riscăm să dezvoltăm boli psihice precum depresie și anxietate.
Tocmai din acest motiv, m-am gândit să abordez acest subiect, pentru a arăta cât de important este, de fapt, plânsul în sănătatea noastră mintală. Iată câteva beneficii ale plânsului:
Plânsul îndepărtează toxinele din corp și reduce stresul;
Prin plâns, eliberăm oxitocină și endorfine, substanțe care ne fac sa ne simțim mai bine și care pot să ne atenueze durerile, fie ele fizice sau psihice;
Plânsul ne calmează și ne ajută să ne descărcăm de toate gândurile negative;
Ne ajută să dormim mai bine;
Ne îmbunătățește vederea, ajutând la umezeala și menținerea ochilor curați, datorită unui lichid numit lizozim, care, conform unui studiu, are proprietăți antimicrobiene.
Astfel, plânsul este cea mai bună variantă prin care ne putem conştientiza anumite sentimente, emoții și prin care ne putem descărca. Este extrem de important sa ne dăm voie să plângem ori de câte ori simțim că avem nevoie, și trebuie să conştientizăm că plânsul este un lucru absolut firesc, atât pentru fete, cât și pentru băieți, și că a fi sensibil sau vulnerabil nu este un defect, ci o calitate.
Cu toate acestea, dacă plânsul devine copleșitor și simțiți că ceva nu este bine, nu ezitați să cereți părerea unor persoane specializate în acest domeniu, pentru a vă acorda ajutorul de care aveți nevoie.
Comments