top of page
Search
Eirini Magdalena Bountina

Piramida nevoilor emoționale

Updated: Nov 4, 2021

Redactor: Eirini Magdalena Bountina Grafician: Raluca Ioana Șerba


Piramida nevoilor emoționale este similară cu cea a nevoilor umane a lui Maslow, dar adaptată la nevoile omului pe plan psihologic.

Conform antrenorului motivațional, Anthony Robbins, există două nevoi primare și esențiale: dezvoltarea și contribuția și alte patru nevoi fundamentale, anume conexiunea/relaționarea, semnificația, diversitatea și securitatea/previzibilitatea.

Etajul de bază al piramidei nevoilor emoționale, de securitate și previzibilitate, aduce în vedere confortul necesar fiecăruia dintre noi. Este dorința unei doze de ceritudine asigurate în ceea ce privește viața de zi cu zi, astfel formându-se o comoditate și flexibilitate pe plan mental.

În viziunea lui Robbins, confortul înseamnă supraviețuire, iar a avea confort și siguranță înseamnă a-ți asigura supraviețuirea.

Paradoxal, în aceeași măsură în care oamenii au nevoie de siguranță în viețile lor, au nevoie și de incertitudine și nesiguranță.

Nevoia de diversitate conduce către nevoia de aventură, de explorare, de a trăi dincolo de zona de confort și are în vedere asumarea riscurilor pentru a simți și gustul provocărilor. Atunci când siguranța se află într-un procent prea mare în viețile noastre, uităm semntimentul trăirii la maxim și ne simțim conduși de monotonia rutinelor.

Nevoia de semnificație implică dorința omului de a fi considerat important și de a avea un scop, odată cu însemnătatea pe care fiecare dintre noi o dă vieții. În adâncul său, ființa umană are nevoie de unicitate. Chiar dacă semnificația pornește din interior, avem nevoie de apreciere raportată la surse exterioare, pentru a ne simți doriți și utili.

Nevoia de relaționare se leagă strâns de cea precedentă și reprezintă nevoia de apartenență la un grup, o comunitate sau față de o persoană. Este asociată nevoilor sociale și constituie latura fără de care nu ar fi posibilă dezvoltarea umană.

Nevoia de dezvoltare se referă la împlnirea tuturor nevoilor precedente pentru a crește pe plan psihic și mental. Aceasta este reprezentată de procesul continuu de a deveni o persoană mai bună decât cea de ieri și are rol în a ne induce dorința de a ieși din zona de confort.

Este una dintre nevoile primare ale vieții umane și poate că și cea mai puternică, fiind caracterizată de evoluția emoțională, intelectuală și spirituală perpetuă.

În vârful piramidei regăsim cea mai complexă nevoie din întreg ansamblul.

Nevoia de contribuție se referă la amprenta personală adusă universului exterior care, ulterior, se va reflecta la interior. În momentul în care decidem să investim în noi, acest lucru va fi vizibil în tot ceea ce facem. Contribuția fiecăruia la bunăstarea sa interioară va multiplica darurile pe care le poate oferi celor din jurul său.

Prin efortul pe care îl depunem în folosul ființei noastre, ne dezvoltăm la exterior, în ceea ce privește relațiile cu ceilalți și invers. Astfel, nevoia de contribuție are în vedere premisa că a dărui cuiva, înseamnă a-ți dărui ceva ție.

,,Aceste 6 nevoi umane nu sunt doar dorințe, nu sunt ceva ce VREM. Sunt nevoi profunde care există în fiecare dintre noi și care servesc ca fundament pentru fiecare alegere pe care o facem.”

43 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page