top of page
Search

Parfumurile

Yasmine Bechi

Redactor: Eduard Bodescu

Tehnoredactor: Ilinca Pelivan

Fotograf: Anne Ivășchescu


Toată lumea a experimentat acest fenomen de mai multe ori în viață, cu siguranță. Am avut contact cu experiențele olfactive încă de când ne-am născut și până în momentul acesta. În acest articol, însă, voi discuta mai mult despre efectul parfumurilor și cum parfumeria a devenit atât o artă ca toate celelalte, cât și o știință, din moment ce diferitele combinații de mirosuri au scopuri și finalități clare în ceea ce privește rezultatul obținut în urma reacțiilor primite de la alte persoane.

În primul rând, cum am spus, parfumeria este o artă. Este arta mirosului și, bineînțeles, are nevoie de artiști. Persoanele care stau în spatele creării parfumurilor se numesc „maeștrii parfumieri”. Pe lângă cunoștințele în chimie necesare producerii parfumurilor, ei au un simț al mirosului deosebit și, cum un muzician, spre exemplu, știe cum să așeze notele astfel încât să iasă o melodie bună, așa știe și maestrul parfumier cum să combine diferitele mirosuri pentru a scoate ce e mai bun din parfum.

Dacă până acum am discutat despre parfumuri ca artă, este momentul să trecem la partea tehnică din spatele efectelor produse de parfumuri.

Mirosul ca atare este un simț ce poate fi, în mod obișnuit, facilitat de nas, vorbind la modul reducționist, și de alte componente ale sistemului nervos (nervul olfactiv). Circuitul unui miros este următorul: inspirația se realizează prin cavitatea nazală, care este folosită în proporție de 95% pentru a filtra moleculele ce mai departe ajung în plămâni, însă în cavitatea nazală se găsește și epiteliul olfactiv (undeva în spate), ca, mai apoi, moleculele ajunse în epiteliul olfactiv să se oprească într-un strat de mucus, iar din acesta, prin tractul olfactiv să ajungă la creier. Aceasta este anatomia per se a modului în care ajunge mirosul la creierul nostru, însă partea cea mai interesantă este unde ajunge mai exact în creier și ce se întâmplă acolo.

Spre deosebire de alte simțuri, precum vederea sau auzul, mirosul și gustul ajung, pe rând, în amigdală, talamus și neocortex, în timp ce vederea și auzul trec mai întâi printr-un releu central, ca mai apoi informația să fie transmisă în diferitele părți ale creierului. Gustul și mirosul se presupune că sunt simțuri mai „primare” decât celelalte și voi explica acest lucru. Dacă văzul, auzul sau simțul tactil trebuie să treacă prin mai multe procese pentru a se forma percepția, mirosul și gustul sunt percepute direct, de unde s-a tras concluzia că, în evoluția speciei, au avut un rol mai important în percepție pentru omul primitiv. O altă diferență este aceea că mirosul este mai direct legat de partea creierului responsabilă pentru emoție și memorie. De aceea, ne este mult mai ușor să ne amintim mirosul decât ceea ce am văzut. Acesta poate trezi amintiri legate atât de perioada copilăriei, cât și de a adolescenței, preadolescenței șamd. Deși provoacă amintiri, nu este atât de eficient în declanșarea amintirii unor concepte. Spre exemplu, dacă vrei să înveți o teoremă sau lecția la istorie, ai putea să încerci să te dai cu parfum în momentul în care înveți, dar la test, dacă ești dat cu același parfum, nu o să te ajute foarte mult să îți amintești. Acest lucru este datorat faptului că mirosul este mai degrabă țintit spre concepte nu foarte specifice. Dacă e să revin la ce am spus mai sus, ca o completare, se consideră că sărutul are o semnificație destul de veche și interesantă, ce are legătură atât cu mirosul, cât și cu gustul. S-a descoperit că mirosul, cel puțin, juca și încă joacă un rol în alegerea partenerului. Sărutul folosește același principiu ca și mâncatul. Atunci când mâncăm ceva simțim atât gustul, cât și mirosul, lucru care ne face să distingem dacă mâncarea e bună sau nu. În timpurile vechi, se crede că sărutul a avut un început destul de ciudat. Omul folosea sărutul pentru a mirosi și simți gustul partenerului (pe același principiu ca și în cazul hranei) atunci când își alegea cu cine vrea să se „împerecheze”.

Acestea au fost tehnicalitățile mirosului, dar nu voi intra mai mult în detaliu, deoarece există numeroase studii în acest sens pentru pasionați.

Ei bine, sper că nu v-am plictisit până acum, pentru că voi schimba puțin registrul articolului în direcția ce mie îmi place cel mai mult.

Experiențele create de parfum sunt, în mare parte, datorate memoriei și amintirilor legate de mirosurile respective. Astfel, acest lucru face ca preferințele în materie de miros să difere de la persoană la persoană. Un parfum poate crea sentimente pozitive, deoarece este asociat cu un eveniment fericit sau poate da un feedback negativ celui care îl miroase, tocmai din motivul opus. Totuși, deși este o experiență subiectivă, multe parfumuri sunt „easy to like”, tocmai pentru că ele combină uleiuri esențiale ce plac la nivel de masă. În zilele noastre, când industria aceasta s-a dezvoltat extrem de mult, mirosurile au devenit foarte complexe. Se fac studii sociale privind procentajul de persoane care preferă sau nu un anumit tip de miros. Nimic nu mai este făcut la voia întâmplării, cum poate se întâmpla în vremurile mai vechi. Pe youtube și nu numai o să găsiți zeci de youtuberi care fac video-uri despre diferite categorii de parfumuri, pe care să le porți vara, pe care să le porți iarna, pe care să le porți la o ținută elegantă, casual, etc. Există o sumedenie de categorii în care se împart parfumurile, mai nou. Acest lucru este datorat concepției generale și, mai ales, rezultatului final pe care și-l propune să îl aibă. Spre exemplu, nu este recomandat să purtăm parfumuri foarte dulci, puternice în zilele toride de vară, deoarece moleculele degajate în aer pot forma un miros neplăcut la nivel general și persoanele din jurul tău o să reacționeze negativ. Un alt exemplu, poate un parfum foarte puternic, cu o proiecție puternică și cu o aromă dulce, seducătoare, nu este potrivit pentru un interviu de job, pentru că poate să fie ofensator într-o anumită măsură. În final, este vorba de feedback-ul pe care îl primești atunci când porți un parfum. Fiecare aromă și combinație insuflă ceva, mai diferit sau mai puțin diferit. E o discuție foarte foarte lungă ce merită avută, iar subiectul merită exploatat mai mult, dar nu îmi ajung doar câteva pagini să vorbesc despre întregul fenomen. Ce este însă concret, este că, așa cum arta manipulării sau arta cunoașterii indicilor comportamentali sunt foarte importante și văzute ca fiind esențiale, la fel de importantă este și această artă a parfumeriei. Fiecare miros vrea să exprime ceva, vrea să te trimită cu gândul la ceva și asta influențează percepția omului față de persoana din față. O relatare foarte interesantă a unei domnișoare sună cam așa: „Acum câteva zile a trecut un băiat pe lângă mine, a cărui față inițial nu am văzut-o, dar am putut să îi simt mirosul. Doar prin faptul că mirosea bine mi s-a părut mult mai atractiv. În mod normal, nu l-aș fi văzut așa dacă doar mă uitam la el.” Există infinite povești de genul acesta care ne fac să ne gândim mai mult la importanța modului în care ar trebui să mirosim.

Tutoriale sunt destule prin care să vă „educați” în sensul ăsta, pot face recomandări de canale pe care le puteți urmări și le voi lăsa la finalul articolului.

În concluzie, am văzut cum funcționează mirosul și, implicit, parfumurile în relație cu creierul nostru. Am văzut cât de important este, cum mirosul te face mai plăcut în zilele noastre, dar și cum era folosit de oamenii primitivi pentru selecția partenerului, fapt pe care l-am moștenit, dar și alte lucruri. Sper că v-a plăcut și v-a fost de folos articolul, vă mulțumesc pentru atenție și vă las puțin mai jos canalele pe care vi le recomand, dacă vreți să aflați mai multe despre când, cum și unde trebuie să purtați diferite parfumuri.


Jeremy Fragrance (pe el il puteti urmări dacă vă doriți și o doză de umor) - https://www.youtube.com/c/jeremyfragrance



49 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentarios


Post: Blog2_Post
bottom of page