Explicația științifică pentru Paralizia în timpul somnului este incapacitatea trecătoare de a realiza orice fel de mișcare voluntară care are loc în faza de trecere de la starea de treaz la cea de somn sau invers. Durata fenomenului de obicei este scăzută, dar poate varia de la câteva secunde la câteva minute ( 3-5 minute) după care paralizia cedează spontan.
Pe durata episodului paralitic persoana este în totalitate conștientă dar îi este absolut imposibil să se miște sau să vorbească ceea ce îi poate provoca o puternică stare de teamă și anxietate.
În realitate, modul în care un psihiatru încearcă să explice unei persoane care trece prin acest gen de experiența astfel încât el să o înțeleagă, este că ce se întâmplă de fapt este trezirea anticipată și mult prea bruscă a creierului lucru care nu îi acordă timpul necesar să pună înapoi în acțiune toate funcțiile corpului ( referindu-ne aici în principal la cele verbale și motorii) și că intervalul de “paralizie în somn“ este intervalul în care creierul reactivează aceste funcții.
De asemenea, pe partea emoțiilor, lucrurile sunt explicate într-un mod diferit în cabinetele psihiatrice în balanță cu explicațiile științifice care sunt prezentate de multe ori pe internet. Un episod de paralizie în somn poate varia, aducând de la furie, frustrare. ură până la teroare, groază sau disperare. În majoritatea cazurilor aceste episoade sunt însoțite de coșmaruri, terori nocturne, imaginații terifiante, unele persoane descriu anumite voci pe care le-au auzit în timpul acestor episoade.
Una dintre cele mai comune simptome ale acestor episoade, însă, este presiunea pe care persoanele o simt pe piept în timpul unui astfel de moment, halucinații a unor creaturi mitice, care vin noaptea în casele oamenilor și se așează pe pieptul lor, creaturi întunecate și reci, care le invadează mintea și le aduc la lumină cele mai urâte temeri, care le restrâng corpul din a se mișca, îi imobilizează, care îi împiedică din a respiră cum trebuie. Aceasta creatura mitică este asociată cu paralizia în somn în majoritatea culturilor din lume.
Toate aceste simptome, sunt unele care se manifestă între câteva secunde și 3-5 minute, dar în realitate, pentru o persoană aflată în această stare mentală, un astfel de episod poate părea să dureze chiar și o oră, poate chiar și mai mult. Episoadele de paralizie în somn, în ciuda faptului că sunt foarte scurte, sunt percepute ca fiind mult mai lungi, la fel ca și atacurile de panică, de anxietate, datorită valului de emoție extrem de ridicat, datorită incapacității de a acționa în vreun fel în raport cu emoția.
Un episod de paralizie în somn… între moarte și viață.
„Mi-am luat medicamentele și m-am băgat în pat.. apoi este totul un pic neclar. Îmi amintesc că eram în cameră și era foarte întuneric, și m-am ridicat din pat.. încercam să găsesc întrerupătorul să aprind lumina și mai mult bâjbâiam prin cameră. În cele din urmă am găsit întrerupătorul și am aprins lumina.Când am făcut asta am văzut în fața mea o umbră înaltă, care a început să își ridice mâinile spre mine. Nu știu de ce, dar am stins lumina… am stat câteva secunde și am aprins-o iar. Era tot în fața mea, am lăsat lumina aprinsă și am fugit, spre baie, am deschis ușa și era acolo, m-am întors să fug înapoi și era acolo… nu era… erau. Am căzut din picioare și am început să urlu după ajutor, în timp ce ei au început să se apropie de mine. M-am ridicat, am fugit, am deschis altă ușă. acolo era.. alta.. altă umbră.. am ținut-o așa minute în șir. Din ușă în ușă, din umbră în umbră, până când puteam simt cum îmi înghețase corpul, cum era mai întuneric ca niciodată deși acum majoritatea luminilor din casă erau aprinse.. am vrut să țip, dar înainte să pot să fac asta mi-am deschis ochii, în care aveam lacrimi, și m-am văzut. Eram întinsă la mine în pat, pe spate, lumina era stinsă, dar era lumină de la stâlpul din fața blocului, și în cameră nu era nimeni. Eram amorțită, simțeam că nu pot să respir..” - ANONIM
Comentários