Redactor: Eirini Magdalena Bountina
Grafician: Ana Florescu
Paradoxul alegerii are la bază observația că, pe măsură ce avem mai multe opțiuni de luat în considerare, cu atât tindem să evaluăm caracteristicile acestora drept costuri de oportunitate. Se presupune că a avea un număr întins de opțiuni determină o persoană să ia decizia cea mai satisfăcătoare. Cu toate acestea, este dovedit că, atunci când ni se înfățișează mai puține opțiuni, suntem mai mulțumiți de ceea ce ni se oferă. O selecție largă de articole cu o varietate de avantaje și dezavantaje îngreunează alegerea oamenilor. Această dificultate poate provoca anxietate, stres, chiar și suferință.
Astfel, paradoxal, alegerea poate avea aspectele ei negative, care se înmulțesc odată cu opțiunile.
În căutarea deciziei corecte
O abundență de opțiuni atrage după sine disconfort psihic, întrucât presupune anxietatea cauzată de șansele ratate. Având în vedere că, de obicei, alegem în detrimentul nostru, se naște următoarea întrebare: Ce este mai important? Cea mai înțeleaptă decizie, având în vedere situația noastră, sau cea considerată cea mai bună?
Decizia corectă se arată în viața fiecăruia drept binele care rezonează cu noi, și nu ca cea mai bună variantă legată strict de repere exterioare. Decizia corectă este, întâi de toate, subiectivă. Dacă toată lumea ar încerca să se încadreze standardelor societății, nimeni nu ar mai beneficia de liberul arbitru. Ce este pentru mine inutil, poate fi salvarea ta, de aceea, decizia corectă se rezumă la ce este potrivit tiparului nostru personal.
Nevoia de comparație
Alegerea este pentru oameni un simbol al libertății și al autodeterminării pe care le prețuim necondiționat, însă poate deveni cu ușurință dăunătoare echilibrului nostru emoțional.
Adevărul este că, pe măsură ce numărul opțiunilor crește, alegerea devine o povară. Un exemplu ar fi atunci când vrem să achiziționăm ceva, dar ne confruntăm cu două opțiuni atractive de cumpărare. Sunteți de acord că, de cele mai mult ori, ajungem să renunțăm la amândouă?
Poate cheia înțelegerii de ce mai multe alegeri nu aduc și mai multă fericire este că acestea ne măresc nivelul de responsabilitate. În acest context, cercetătorii au demonstrat că suntem mai fericiți când avem certitunidea că deciziile noastre nu sunt reversibile. Mai mult de atât, adoptând o atitudine conștinetă de recunoșință, amplificăm stima de sineși diminuăm anxietatea – putem începe spunându-ne în fiecare dimineață: ,,Sunt recunoscător pentru …”
Această abordare ne menține ancorați în realitate, îmbunătățindu-ne, în același timp starea de spirit. Oamenii care practică zilnic recunoștința sunt mai sănătoși, mai optimiști și, prin urmare, mai fericiți.
Deoarece mai multe alegeri vin și cu mai multe oportunități de comparație, rețeta fericirii pare să aibă doar două ingrediente:
1. Ia decizii ireversibile.
2. Nu uita să prețuiești viața pe care o ai deja.
Comments