Redactor: Cătălina Tudoroiu
Grafician: Lavinia Dumitru
În mod tradițional, artiștii, poeții și dramaturgii au făcut cele mai mari progrese în înțelegerea iubirii de către omenire. Cu toate acestea, recent endocrinologii, care nu au fost niciodată considerați foarte romantici, au contestat această noțiune și au multe de spus despre cum și de ce iubesc oamenii. De asemena, unii oameni de știință văd manipularea hormonală că fiind ușa către un viitor în care dragostea este garantată, deoarece va fi furnizată chimic sau chiar concepută genetic încă de la naștere.
Probabil multă lume a auzit de dopamină și de serotonină, pentru că acestea sunt văzute în general că „happy hormones”, dar mai există un neurotransmițător la fel de „happy”, care este doar rareori adus în discuție. Oxitocina este un hormon secretat de către hipotalamus. Mai este cunoscut și sub numele de „hormonul iubirii”, deoarece este secretat în special atunci când avem sau stabilim o relație afectivă cu cineva și ne simțim în siguranță. Un studiu din 2009 a afirmat că până și să te joci cu animalul tău de companie poate determina o creștere a nivelului de oxitocina.
Oxitocina este un hormon deosebit de important în special pentru femei: aceasta a fost prima dată recunoscută pentru rolul său în procesul nașterii și în stabilirea legăturii dintre mamă și copil, cu toate că nu este esențială pentru asta (până la urmă, mamele adoptive pot avea o legătură la fel de strânsă cu copiii lor și în lipsa oxitocinei secretate în mod normal în timpul unei sarcini). Hormonul are un rol foarte important și în lactație și în cauzarea contracțiilor uterine. Aceste efecte sunt observate atunci când oxitocina ajunge în fluxul sangvin.
Oxitocina a fost descrisă ca fiind „o componentă importantă a unui complex sistem neurochimic care ajută corpul să se adapteze la situații care implică emoții puternice”. Atunci când este secretată în creier însă, are un impact imens în interacțiunile sociale și contribuie la relaxare, încredere și stabilitate psihologică, reducând de asemenea stresul și anxietatea.
În mod inedit, acest hormon poate să fie administrat oamenilor prin diferite spray-uri nazale. În 2011, un studiu a arătat că oxitocina administrată intranazal îmbunătățește stimă de sine în situații sociale și scoate în evidență anumite trăsături precum încrederea, altruismul și ușurință de a te deschide din punct de vedere emoțional în fața altora. În 2013, un alt studiu a sugerat că secreția hormonului stimulează centrele de recompense ale creierului și îi poate face pe oameni să fie mai loiali partenerilor lor, iar în 2014 cercetătorii de la revista „Emotion” au observat că după administrarea oxitocinei intranazal, multe persoane au observat mai ușor emoțiile sugerate de expresiile faciale ale altora.
Cu toate acestea, rolul oxitocinei este complex și greu de stabilit cu exactitate. Cu toate că pare să încurajeze socializarea și stabilirea relațiilor emoționale, ar putea de asemenea să stimuleze invidia, prejudecățile și agresiunea. Participanților la un studiu din 2014 le-a fost mult mai ușor să mintă pentru alți oameni după ce le-a fost administrată oxitocina, iar cercetătorii au declarat că această descoperire i-ar putea ajută să analizeze când și de ce colaborarea se transformă în corupție.
Povestea oxitocinei începe chiar înainte de sarcină, continuă în timpul nașterii și mai târziu, călătorește de la creier la inimă și în întregul corp, declanșând sau modelând o gamă completă de funcții fiziologice și emoții: fericire, atracție, dragoste, afecțiune; toate acestea sunt guvernate direct sau indirect, cel puțin parțial, de oxitocină. Cu toate acestea, este nevoie de mult mai multă muncă și cercetare pentru a avea o înțelegere atotcuprinzătoare a hormonului iubirii.
Comentarios