top of page
Search
Iris Crăciunescu

Oamenii străzii

Redactor: Iris Crăciunescu

Tehnoredactor: Alice Anescu

Grafician: Ana Voiculescu


Îi întâlnim pe stradă, în stația de autobuz, metrou, tramvai, în fața magazinelor sau pe bănci, în parcuri. Îi vedem singuri, neîngrijiți, înfometați, deshidratați, neajutorați, uneori chiar și cu diverse probleme de sănătate. Cu toate acestea, nu mulți dintre noi știm ce să facem când vedem o persoană fără adăpost. Să-i dăm bani? Să o evităm? Să vorbim cu ea?

Această incertitudine sau chiar contradicție a oamenilor cu privire la persoanele fără casă a fost dezvăluită într-un sondaj realizat în Marea Britanie, de către organizația caritabilă „Crisis”, aceasta arătând faptul că 68% dintre oamenii chestionați au recunoscut că nu știu ce să facă atunci când văd un om al străzii.

Pornind de la această dilemă, Dr. Lasana Harris, lector în cogniție socială și profesor de psihologie experimentală la Colegiul Universitar din Londra, a studiat răspunsurile neurologice ale diferiților oameni, atunci când lucra la un proiect în cadrul Universității Princeton, din Statele Unite. Participanții la studiu erau introduși într-un scanner RMN, unde li se arătau imagini cu diverse categorii de oameni, iar la fiecare imagine scanerul detecta zonele din creier care se activau. La imaginile cu oamenii stabili financiar, cortexul medial prefrontal se activa, așa cum era de așteptat. Surpriza a fost însă atunci când le-au fost arătate niște imagini cu mai mulți oameni care trăiau pe stradă, creierul activându-se în insula stângă și amigdala dreaptă. Un rezultat de-a dreptul șocant, întrucât aceste părți ale creierului sunt activate doar la vederea unor obiecte, nu și a oamenilor.

Cu alte cuvinte, studiul a dovedit faptul că oamenii străzii nu sunt percepuți ca fiind niște ființe umane, ci drept niște obiecte.

În ciuda acestui fapt, ne putem antrena creierul astfel încât să reușim să învingem prejudecățile și percepțiile greșite pe care le avem în privința acestora, pornind chiar de la comportamentul pe care îl avem față de ei. Mai jos, aveți câteva sfaturi despre cum să vă comportați în preajma lor:

1. Încercați să le zâmbiți și să schimbați câteva vorbe cu ei. Deși poate mulți dintre noi nu ne dăm seama, lipsa unui adăpost deasupra capului poate afecta extrem de mult sănătatea mintală, persoanele care se confruntă cu așa ceva îndurând ore întregi de singurătate. Un simplu „Bună ziua, cum vă simțiți?” poate face minuni.

2. Le puteți cumpăra ceva de mâncare, respectiv haine, cu mențiunea de a lua în considerare anotimpul în care vă aflați.

3. Dacă însă timpul nu vă permite, le puteți da și bani, deși dacă nu sunteți în totalitate siguri la ce îi vor folosi, ar fi mai bine să recurgeți la obiecte de îmbrăcăminte sau mâncare.

4. În cazul în care nu sunteți întru totul convinși că este bine să îi ajutați astfel sau nu aveți resursele menționate la îndemână, puteți oricând să apelați la diverse ONG-uri care să le poată oferi un loc în care să doarmă, ceva de mâncare și asistență medicală.

Încetul cu încetul, dacă învățăm să fim mai deschiși și încercăm să vedem persoana din spatele categoriei sociale din care provine, prejudecățile și sentimentele mixte pe care le avem pentru oamenii străzii se vor atenua, treptat, făcându-ne mai empatici față de cei din jurul nostru.

73 views0 comments

Recent Posts

See All

Σχόλια


Post: Blog2_Post
bottom of page