top of page
Search
Writer's picturepsihototemmagazine

New Year, New Me

Redactor: Mara Oprea

Grafcian: Diana Vasile

Tehnoredactor: Andreea Dobre



  3, 2, 1 și… la mulți ani 2024! Un an nou, o nouă șansă să obținem tot ce ne dorim. Dar dacă aceste obiective pe care ni le setăm pe 1 ianuarie ne afectează negativ sănătatea mintală?

       

New Year, New Me se referă la mentalitatea că, odată cu începerea unui nou an, devenim „persoane noi”, așadar ne setăm obiective, cum ar fi: a face mai mult sport, a mânca mai sănătos. Totuși, studiile arată că majoritatea lumii se dă bătută după câteva săptămâni, mai puțin de 10% din persoane ducându-le până la capăt.

       

Această perioadă este una crucială pentru înțelegerea sinelui. Adesea, în timpul sărbătorilor, fiecare persoană stă și reflectă asupra acțiunilor sale de pe parcursul anului precedent, unde se vede în următorii 5-10 ani etc. Este ceva normal, ce ne ajută să progresăm din multe puncte de vedere.

       

Lucrul care ne poate impacta negativ sănătatea mintală nu este în sine actul de a ne seta niște obiective pentru anul următor. Acesta apare atunci când ele sunt nerealiste. În acest caz, șansele de a obține ceea ne dorim sunt foarte mici, acest lucru putând să ne demoralizeze.

       

Totodată, cu cât scopurile pe care ni le atribuim sunt mai personale (să schimbăm modul în care ne comportăm cu ceilalți ș.a.) cu atât este mai greu să le îndeplinim, pentru că este nevoie de mult mai mult efort decât doar a spune că ne dorim aceste lucruri. În acest caz, dacă chiar ne dorim să reușim în ceea ce ne-am propus, este important să facem o introspecție a sinelui, să vedem de ce modul în care ne comportăm ne deranjează atât pe noi, cât și pe ceilalți. Pentru acest lucru, poate fi folositor și să avem o persoană care să ne tragă la răspundere pentru cum ne comportăm. Inițial, ar putea să ne facă să ne simțim și mai rău decât înainte, dar pe termen lung, ne va ajuta. Chiar și făcând acest lucru, tot este foarte greu să ne schimbăm așa de mult. Însă, este important să ne amintim că dorința noastră de schimbare arată că suntem persoane bune, cărora le pasă că modul în care tratăm alte persoane le poate afecta negativ.

       

Unii psihologi zic că pentru a avea cât mai multe șanse să ne îndeplinim obiectivele setate la început de an, ele trebuie să fie realizabile într-un timp scurt (câteva luni), pentru a ne simți împliniți. Acest lucru ne poate da încredere în noi, așadar încurajându-ne să continuăm să depunem munca necesară pentru a le atinge și pe celelalte.

       

Fiecare dintre noi a făcut atât lucruri de care este mândru, cât și altele de care nu prea. Este important să ne focusăm și pe cele pozitive, nu doar pe cele pe care vrem să le schimbăm, și să nu fim așa de duri cu noi înșine. De asemenea, nu este necesar să știm exact ce vrem să facem cu viața noastră, cum vrem să arătăm și de ce persoane vrem să fim înconjurați în următorul an. Aceste lucruri vor veni pe parcurs, nu trebuie să ne pierdem în suferința după acestea.

       

În concluzie, nu este nevoie să ne reinventăm pentru a face progrese în anul nou, trebuie doar să fim consistenți și determinați în a ne atinge obiectivele.

47 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page