top of page
Search
Writer's pictureEduard Bodescu

Nevroza

Redactor: Eduard Bodescu

Grafician: Briana Bercu


Termenul de „nevroză” reprezintă o boală determinată de situația psihogenă conflictuală ca urmare a unor situații traumatizante. Totuși, există mai multe perspective din care putem privi nevrozele.

Primele încercări de a clasifica și interpreta o nevroză au fost bazate pe conceptele lui Ivan Pavlov (foarte bine cunoscut pentru experimentul sau cu saliva câinelui). Perspectiva neurodinamica susține că în cazul unei nevroze apare o disfuncționalitate la una sau mai multe dintre aceste trei părți: sistema de semnalare corticală (reflectă lumea înconjurătoare), sistema de semnalare și subcortexul care este responsabil cu instinctele. După zona în care apare disfuncționalitatea, putem defini și tipul de nevroză de care suferă cineva. În cazul nevrozei isterice sau al celei obsesionale, cel care suferă este hipotalamusul, pe când disfuncționalitatea la nivelul hipocampului duce la nevroză astenică.

Din punct de vedere neurochimic, teoria lui Selye susține că stresul emoțional cronic este baza și cauza nevrozei. Din punct de vedere chimic, în urma testelor și cercetărilor, s-a observat că există dereglări la nivelul adrenalinei și noradrenalinei. Din nou, dacă este să caracterizăm tipurile de nevroze după o particularitate în structura dereglării, vom observa că cei ce suferă de neurastenie au un nivel scăzut de dopamină, iar cei ce suferă de nevroza obsesională au un nivel mai ridicat decât normal de catecolaminelor (adrenalină, noradrenalină și nu numai).

Nevrozele sunt clasificate în mai multe categorii și anume: nevroza astenică, nevroza isterică și nevroza obsesională.

Nevroza astenică sau neurastenia este un tip de nevroză ce se caracterizează prin lupta internă a individului cu existența. Se manifestă prin excitabilitate exagerată, epuizare ușoară, irascibilitate, hiperexcitabilitate la stimuli externi. Poate că nu este foarte cunoscut, dar nevroza astenică poate produce nevroze cardiace sau intestinale deoarece țesuturile interne sunt surexcitate mult mai ușor decât în mod normal, iar o simplă bătaie a inimii poate produce înțepături sau reacții dureroase. Nevroza neurastenică are mult mai multe manifestări decât cele deja prezentate, însă acestea sunt cel mai des întâlnite și comune printre pacienți, dar se mai poate manifesta și sub formă de labilitate emotive, scăderea potenței sexuale, frigiditate sau dismenoree.

Nevroza isterică sau cunoscută mai pe larg ca isterie este un alt tip de nevroză. Acest termen de „isterie” își are originea în Grecia antică, aparținându-i lui Platon. La început se credea că isteria apare ca o reacție la nevoia de atenție. În acest caz de nevroză, în general, pacienții simt o plăcere condiționată de această boală și nu doresc să se trateze. Cea mai importantă caracteristică a nevrozei isterice este aceea de imitare a patologiei unui organ. Spre exemplu, pe fondul acesteia poate apărea pareza sau disfuncționalitate la un organ, care totuși nu este bolnav. Problema apare atunci când creierul nu mai dă informația nervilor aferenți mișcării unei mâini, picior etc. Este exact ca un circuit care nu primește curent de la sursă. În cazul acesta, becul (organul) nu funcționează, însă el nu este ars sau deteriorat, doar că sursa nu mai transmite informația necesară aprinderii. Se poate trata cu ajutorul terapiei psihanalitice sau și prin alte metode, dar acceste aspecte necesită un articol întreg ce poate va exista în viitor.

Nevroza obsesională sau obsesiv-fobică este acel tip de nevroză în care individul are o fobie accentuată și care îi tulbură viața în întregime. Este caracteristică persoanelor ipohondrice, unde raționamentul domină sentimentele umane. Persoanele cu acest tip de nevroză se leagă de evenimente din jurul lor, de diferite situații și nu se mai pot despărți lungă vreme, bântuindu-le judecata. Pentru o mai mare perspectivă asupra problemei recomand cazul „Omului cu șobolanii” din scrierile lui Freud sau problema „micului Hans”, tot o scriere a lui Freud. Câteva fobii ce apar în urma acestei afecțiuni sunt: claustrophobia, agoraphobia, cancerofobia și nu numai.

În concluzie, nevrozele sunt afecțiuni destul de serioase ce necesită atenție multă și îngrijire specializată. Vă mulțumesc pentru atenție!

26 views0 comments

Recent Posts

See All

Kommentare


Post: Blog2_Post
bottom of page