Redactor: Bianca Bâsceanu
Tehnoredactor: Alice Anescu
Grafician: Anne Ivășchescu
În ziua de astăzi, cu toții sărbătorim câte ceva. Fie că este un eveniment religios, fie unul aparent nesemnificativ, fiecare caută un prilej să se bucure de anumite zile din an, alături de persoanele apropiate. De la zilele de naștere până la Crăciun sau Paște, sunt convinsă că și tu ești bucuros să îți revezi familia și prietenii și să petreceți împreună aceste evenimente. Însă, de unde vine această nevoie de a marca importanța unor întâmplări din viața noastră? Și, mai important, de ce continuăm să transmitem din generație în generație obiceiuri și tradiții ce nu ne mai sunt de folos în afara rolului pur de divertisment?
Pentru început, este bine-cunoscut faptul că omul este o ființă ce depinde de semenii săi. În cadrul piramidei trebuințelor, al cărei model a fost elaborat de psihologul Abraham Maslow, interacțiunea socială se află chiar la baza nevoilor conștiente, superioare animalelor. Logica plasării socializării în acel loc este destul de evidentă; deprivarea unui om de interacțiunea umană are un impact major, negativ, la nivel psihic. În cazul în care această deprivare persistă pe termen lung, chiar și cel mai prietenos și încrezător în sine extrovert ajunge să își pună la îndoială imaginea sa fizică și rolul în societate. Sau, poate chiar mai rău de atât, individul afectat capătă tendințe antisociale, defensive la nivel fizic. Deși reversia la calitățile strict esențiale este un mecanism primitiv de apărare, acesta nu mai este acceptabil în societatea de astăzi, din cauza laturii sale violente conform căreia supraviețuiește cel mai bun și mai puternic. Undeva după finalizarea evoluției în Homo sapiens, în instinctul uman s-a format o frică de împlinirea acestui fapt, deoarece este asociat cu regresia la stadiul de primate al omenirii datorită acțiunilor lipsite de discernământ. Astfel, nevoia de adunări generale a apărut mai întâi în trecut, în forme subtile, dar totuși observabile. Oamenii se întâlneau inițial să își povestească viețile în șura satului. Mai târziu, au apărut târgurile sau întâlnirile bazate pe interese comune, precum concertele sau petrecerile.
Toate aceste adunări au un lucru esențial în comun și anume interacțiunea socială între grupuri de oameni. Simplele convorbiri cu prietenii au rolul, la nivel psihic, de a te asigura că ești un membru de valoare al cercului social din care faci parte, dar și de a te pune la curent cu realitatea largă. Sunt un mijloc de cunoaștere pentru fiecare individ în parte, din care, la nivel conștient, rămâi cu informații utile. Cu toate acestea, informațiile din cadrul subconștientului au o importanță deosebită în dezvoltarea simțului de sine și autocunoașterii. Modul în care se comunică sentimentele emițătorului față de receptor este important. Diversitatea interpretărilor pantomimice sau a felului în care este exprimat mesajul face ca discuția să fie unică între două persoane și sentimentele sincere. Cel mai evident exemplu al importanței gesturilor este acela în care partenerul de discuție face contact vizual sau nu. În primul caz, cei doi dau dovadă de încredere reciprocă și siguranță în mediul în care se află, iar în celălalt, de neîncredere în sine sau în condițiile și presiunile create de atmosfera din jur. Instinctiv, fiecare individ caută un prieten care să îl aprecieze, astfel încât, în momentul în care nu se simte validat emoțional alături de acesta, va trece la o nouă persoană și va rupe legatura dureroasă.
Datorită evoluției, omenirea a căpătat compasiune și empatie față de semeni. Acesta ar fi motivul cel mai clar pentru dorința de a îi înveseli pe cei la care ținem, indiferent dacă fac parte din familie, de la serviciu sau din cercul de prieteni. Se realizează în mod inconștient, la nivelul psihicului, asocierea intereselor proprii cu cele ale persoanelor cu care relaționăm, pe baza simplului fapt că există deja alte teme față de care toți participanții prezintă curiozitate. Cum bucuria este un sentiment pozitiv pentru toată lumea, indiferent de contextul social sau cultural, omul are instinctul de a propaga, pe cât posibil, această simțire, deoarece dorește ca prezența lui să fie asociată cu lucruri pozitive. Totodată, în momentul în care organizează evenimente restrânse, în mod special zile de naștere, cel ce este sărbătorit se simte iubit de cei din jurul său. Acest sentiment este creat atât prin faptul că invitații au depus efortul necesar să ajungă la locul întâlnirii, cât și prin aceea că i-au dăruit bunuri materiale despre care știu că îl vor înveseli pe sărbătorit. Fie că vorbim despre mâncarea pusă pe masa de Crăciun, fie de un cadou neconsumabil, gândul că cealaltă persoană ți-a făcut un bine astfel încât tu să te bucuri și mai mult de evenimentul din viața ta este înduioșător și stimulează simțirea în siguranță alături de ea.
Nu în ultimul rând, adunarea oamenilor cu care ne înțelegem într-un singur loc și comunicarea cu ei este ca o gură de aer pentru sănătatea mentală a fiecăruia. Simpla companie a persoanelor iubite ne conferă stabilitate emoțională, deoarece avem încredere că ne vor binele și ne valorizează așa cum ar trebui, fără să profite de amabilitatea noastră pentru a câștiga avansuri. Este o schimbare majoră față de interacțiunile normale, zilnice, între fiecare persoană și străinii cu care se întâlnește, în care, inițial, conversația este bazată strict pe interes. Iubirea necondiționată, asigurată de întrunirile sociale și mai ales de cele din cadrul sărbătorilor, este tara ce echilibrează balanța sănătății psihice, deoarece anulează sau reduce greutatea sentimentelor negative ce se acumulează în interiorul tuturor. Sentimentul necesității de a fi important pentru persoanele din jur este una dintre trăsăturile cheie care ne deosebesc de animale, prin recunoașterea simțurilor semenilor noștriiși stă la fundația sănătății cogniției speciei umane.
În concluzie, evoluția a determinat apariția sărbătorilor, fără de care omul din ziua de astăzi nu ar putea supraviețui, deși par, la o privire superficială, dispensabile. Este important să avem grijă de atitudinea noastră față de evenimentele importante din viață deoarece putem, în mod involuntar, să stricăm un echilibru psihic atât al propriei persoane, cât și al membrilor societății din care facem parte.
Comments