top of page
Search
Writer's picturepsihototemmagazine

Mindless Scrolling

Redactor - Andra Mendrega

Tehnoredactor - Alexandra Anghel

Grafician - Briana Bercu




Te-ai surprins vreodată stând ore în șir pe aplicații precum YouTube sau Instagram fără vreun scop anume? Poate chiar ai avut brusc realizarea că ai multe de terminat în acea zi și, în plus, te-ai întrebat cum ai ajuns să te uiți la tiktok-uri pentru 3 ore. Dacă te regăsești în această descriere, probabil te-ai confruntat cu fenomenul de „mindless scrolling”.

​„Mindless scrolling-ul” este prezent atunci când deschidem o aplicație fără vreun scop anume, doar fiindcă avem câteva minute „de pierdut” în timp ce așteptăm un metrou, de exemplu. Problema se pune atunci când nu mai reușim să ne oprim din a da swipe pe un feed sau click pe următorul clip care ne atrage atenția. Când am observat atât la mine, cât și la cei din jurul meu cât de ușor putem trece de la intenția de a sta 5 minute pe o rețea de socializare la a petrece câteva ore în fața unui ecran, am început să mă întreb care e cauza și dacă există o soluție pentru a opri acest fenomen.

​Deschiderea unei aplicații aduce de la sine, la nivelul creierului, promisiunea unei recompense, deoarece activează eliberarea unui neurotransmițător numit dopamină. Motivul pentru care noi continuăm să ne uităm la nenumărate filmulețe pe YouTube sau TikTok fără vreun scop anume este chiar acesta - o nouă promisiune pentru o nouă recompensă. Acest lucru se întâmplă în multe activități din viața noastră de zi cu zi - o nouă promisiune poate fi a doua bucată de tort pe care ai vrea să o mănânci sau al cincilea episod pe care simți că ai vrea să-l vezi în aceeași seară. Dacă reușim să rupem acest ciclu și să ne oprim înainte de următorul click, vom reuși să închidem o aplicație înainte să petrecem ore în șir pe ea.

Ca soluții, pentru început, am încercat să-mi pun pe telefon limite care să mă atenționeze când folosesc o aplicație pentru prea mult timp. Soluția a funcționat… timp de 2 zile. Din păcate, butonul de dismiss (sau anulare a alarmei) este mult prea tentant de cele mai multe ori pentru majoritatea celor care încearcă această soluție.

​Când am recunoscut într-un final că am nevoie de o altă soluție, am apelat la una dintre recomandările celor care au studiat îndeaproape acest fenomen. Am încercat o soluție care implică mai multă autodisciplină din partea mea, dar care a avut și un impact mai puternic - a fost nevoie să mă întreb, înainte de a deschide orice aplicație pe care știam că s-ar putea să „pierd vremea”, care este scopul meu. De ce? Dacă aveam un răspuns concret, precum „le voi da mesaj prietenilor” sau „mă voi documenta pe o anumită temă pentru un eseu” (da, YouTube chiar poate fi un instrument practic dacă nu ajungi să te uiți la filmulețe „try not to laugh” în mijlocul zilei), atunci deschideam sau continuam să folosesc aplicația.

​Sper ca acest mic truc să vă fie și vouă util dacă simțiți că petreceți prea mult din timpul vostru liber pe telefon. V-aș recomanda și să înlocuiți acest obicei cu unul pe care îl considerați mai productiv - dacă nu găsiți niciun motiv să intrați pe o aplicație și decideți să nu ascultați impulsul inițial de a face acest lucru (în primul rând, vă felicit pentru acest pas), găsiți o altă activitate pe care să o începeți chiar atunci - să citiți, să ascultați muzică sau chiar să petreceți timp cu familia sau prietenii. Dacă vă puneți întrebarea „de ce” în suficiente contexte asemănătoare, o să observați în timp că nu mai simțiți la fel de des nevoia de a intra pe diverse aplicații.

37 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentários


Post: Blog2_Post
bottom of page