top of page
Search
Romina Șerbănică

Love at first sight

Updated: May 13, 2021

Redactor: Romina Serbanica

Grafician: Iacob Maria


Oare există dragostea la prima vedere sau este doar o plăsmuire a aşteptărilor noastre, un concept, o temă constantă şi inepuizabilă în filme şi cărţi?

​ Cu toţii suntem familiari cu acest concept de „love at first sight” sau mai pe româneşte spus, „dragoste la prima vedere”, însă îndoielile gravitează în jurul acestei idei. Este oare posibil să te îndrăgosteşti de un străin din mulţime, să vezi scântei, să simţi fiori şi să îţi sară inima din piept sau e doar un mit cu care am fost îndoctrinaţi din filmele romantice, din cărţile clasice şi la care putem doar visa cu capul pe pernă înainte de culcare?

​ O definiţie exactă a acestui concept nu există pentru că se ştie prea bine că dragostea nu se spune, ea se simte. De multe ori însă dragostea la prima vedere este confundată cu o atracţie trecătoare, puerilă şi neînsemnată sau la extrema opusă, avem impresia că ne-am găsit sufletul pereche. În ciuda faptului că este confundată de mulți oameni, o dragoste la prima vedere nu este tocmai o iubire platonică. Acestea pot avea câteva tangenţe, dar ideea romantică a lui Platon se referă la o latură perfectă a iubirii, care depășește limitele carnalului și care implică o dificultate enormă.

Ideea iubirii platonice poate avea o legătură cu cea a dragostei la prima vedere în faptul că pare extrem de dificil pentru doi oameni care tocmai s-au întâlnit să ajungă să-și consume pasiunea. Cu toate acestea, ideea lui Platon făcea aluzie la o iubire absolut pură și dezinteresată, în care nimic în lumea materială nu avea vreo greutate și în care aspectele intelectuale și morale stau la baza sentimentului comun. Cu alte cuvinte, iubirea romantică nu se bazează pe simpla atracție a unui individ către altul, această iubire se concentrează pe bunătate și spiritualitate.

Principalele calități ale iubirii mature – intimitatea, angajamentul și pasiunea – nu sunt suficient de puternice în momentul magic al îndrăgostirii sau, cel puțin, nu atât de puternice precum sunt în cadrul relațiilor consolidate. Măsura în care persoanele ce se află în relații de cuplu stabile își evaluează nivelurile de intimitate (fizică și emoțională), angajament și pasiune față de parteneri depășește cu mult evaluările celor care trăiesc experiența îndrăgostirii la prima vedere. Totuși, dragostea la prima vedere favorizează apariția acestor sentimente într-o măsură mai mare decât în cazul întâlnirilor în cadrul cărorapersoanele nu simt dragostea la prima vedere.

Prin urmare, știința confirmă acest fenomen romantic. Dragostea la prima vedere este reală, poate fi trăită, însă nu este vorba de iubire în sine și pasiune. Este o atracție puternică ce îi face pe oameni să fie deschiși și disponibili într-un mod deosebit pentru o eventuală relație de cuplu.

Dragostea la prima vedere se poate întâmpla de mai multe ori în viață, însă nu de fiecare dată emoțiile trăite sunt suficiente sau reciproce pentru nașterea unei relații adevărate și, în consecință, acestea sunt date uitării.

Însă atunci când dragostea la prima vedere este reciprocă, intensă și se transpune într-o relație, există o probabilitate foarte mare să evolueze într-o frumoasă și durabilă poveste de iubire.

Oamenii chiar simt și percep dragostea la prima vedere în momentul în care întâlnesc persoana ce le trezește aceste emoții complexe. Inițial este vorba de o atracție fizică puternică ce are toate șansele să pună ulterior bazele unei frumoase relații de iubire. Contraargumentul potrivit căruia persoanele au, de fapt, amintiri eronate legate de acest moment care le creează iluzia îndrăgostirii, nu este, deci, în măsură să explice toate cazurile de îndrăgostire la prima vedere.

​ Privind acest concept de dragoste la prima vedere, este de la sine înţeles că atracţia fizică este cea care apare prima. Când vedem pe cineva pentru prima oară şi simţim o conexiune, de parcă au un magnet care ne atrage spre persoana lor, suntem ademeniţi fie de frumuseţea exterioară, fie de carismă sau poate pur şi simplu emană o energie aparte.

​ Astfel, putem spune că dragostea la prima vedere este terenul de lansare a unei relaţii stabile şi se poate transforma în iubire doar cu efort şi dedicare din partea ambelor părţi, pentru că, să fim sinceri, nu este mereu lapte şi miere. Este important să clădim iubirea ce a început cu o privire, un zâmbet sau o voce mieroasă, să ne oferim timpul necesar pentru a cunoaşte persoana respectivă cu bune şi cu rele şi pentru a hotărî daca scânteia merită să devină văpaie.

​ Din perspectiva mea, nu poţi crede în dragoste la prima vedere până nu o simţi pe propria piele sau mai bine zis, cu propria inimă.

83 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page