top of page
Search

Limbi străine sau Google Translate?

Writer's picture: psihototemmagazinepsihototemmagazine

Redactor: Mara Oprea

Tehnoredactor: Teodora Roșca

Grafician: Silvia Preoțescu


„Învață o limbă străină, îți trebuie pentru viitor!” este o frază pe care majoritatea dintre noi am auzit-o cel puțin o dată în viață. Poate că primul nostru gând a fost ceva de genul: „De ce îmi trebuie? Doar există atâtea aplicații de traducere.” Adevărul este că, pe lângă avantajul evident pe care o limbă străină ni-l aduce și anume abilitatea de a comunica cu mai mulți oameni din diverse țări, există și altele la nivel psihologic.

În ziua de azi avem acces la informație foarte ușor. Deși este un lucru bun mare parte din timp, începem să avem tendința de a crede că nu trebuie să mai memorăm anumite lucruri. În cazul limbilor străine, a fost demonstrat efectul pozitiv pe care ele le au asupra creierului nostru, fie că le învățăm de când suntem mici, fie când suntem adulți.

Studiile au arătat că persoanele ce cunosc cel puțin o limbă străină au rezultate academice mai bune decât cei care vorbesc doar o limbă (cea maternă). De asemenea, datorită faptului că părțile creierului ce se ocupă cu asimilarea limbilor străine sunt extrem de flexibile, antrenarea lor crește capacitatea oamenilor de a se concentra la orice vârstă.

Studierea unei noi limbi străine ne poate îmbunătăți memoria, din motive evidente. Pentru a învăța o nouă limbă, avem nevoie să învățăm noi cuvinte, pe care să le repetăm constant, până suntem siguri că le-am memorat. Un mit pe care mulți oameni îl credeau este că o persoană ce știe mai mult de o limbă va încurca cuvinte, așadar este mai bine să știm doar una, dar să o vorbim bine. Prin diverse experimente moderne, acest lucru a fost demonstrat ca fals, ba chiar s-a descoperit că este fix invers față de mitul respectiv.

Cunoașterea unei limbi străine ajută la îmbunătățirea abilităților oamenilor de a vedea lucrurile dintr-o altă perspectivă. Așadar, ei pot înțelege mai bine prin ce trece altă persoană, empatizând cu ea și implicit având o abilitate de comunicare bună, în majoritatea cazurilor.

De asemenea, stăpânirea a minim două limbi ne poate ajuta să devenim mai creativi. Asta se poate întâmpla din mai multe motive. Primul este cel evident și anume faptul că avem acces la mai multe infromații, în toate limbile pe care le cunoaștem. În același timp, procesul de gândire pe care studierea unei limbi străine îl implică ne obligă să găsim modalități creative pentru a putea să asimilăm informații în timp util, așadar îmbunătățindu-ne atât inventivitatea, cât și abilitatea de a găsi soluții eficiente într-un mod rapid. Privind lucrurile dintr-o altă perspectivă, cunoașterea unei limbi străine ne poate îmbunătăți, de asemenea, sănătatea mintală. Datorită întregii gramatici pe care trebuie s-o învățăm, creierul nostru se antrenează de fiecare dată când ne apucăm să învățăm activ, așadar făcându-ne să ne simțim productivi, lucru care ne poate face mai fericiți.

A fost demonstrat că a cunoaște o limbă străină poate crește vârsta medie pentru a avea demență, de la 71.4 ani în rândul persoanelor monolingve la 75.5 cele bilingve. Nu se știe încă sigur de ce, dar este sigur că o limbă ne poate ajuta să ne menținem creierul în condiție bună pentru mai mult timp.

Abilitatea de a comunica cu persoane din diverse culturi, cu care nu am fi putut interacționa dacă știam doar limba noastră nativă, ne poate face să ne simțim mai împliniți. De asemenea, prin acest intermediu putem să ne facem din ce în ce mai mulți prieteni, putem să comunicăm ușor când mergem în vacanță în afară și, de ce nu, să ne ajute să studiem și să ne mutăm în străinătate, dacă asta este ceea ce ne dorim. Acest lucru ne poate oferi multe posibilități pe care poate că nu le avem în România.

O întrebare pe care multe persoane și-o pun este: „Mă face o limbă străină mai inteligent/ inteligentă?”. Răspunsul scurt este da. În primul rând, cunoașterea a două limbi conferă un avantaj evident, antrenându-ne creierul. De asemenea, acest lucru ne poate ajuta să învățăm mai repede. Pe de altă parte, IQ-ul unei persoane nu crește automat cu numărul de limbi pe care respectivul sau respectiva le știe. Totuși, testele IQ nu măsoară în mod corect deșteptăciunea unei persoane, nesocotind unele părți ale inteligenței umane cum ar fi curiozitatea și abilitatea de a ne adapta într-un mediu nou.

Nu în ultimul rând, cunoașterea unei limbi străine ne poate ajuta să găsim un job mai repede, dar și să putem să ne creștem venitul. Dar, pentru că în ultima perioadă majoritatea persoanelor știu engleză, pentru a ne diferenția de restul, ar trebui să mai cunoaștem și o altă limbă. Cunoașterea limbii engleze pentru generația noastră, dar și pentru următoarele, nu mai e ceva pe care doar persoanele selecte o fac, ci a devenit mai degrabă o necesitate.

O emisiune televizată populară în care participanții folosesc aplicații de traducere este „90 Day Fiancé” (90 de zile până la nuntă). În cadrul acesteia, o persoană din Statele Unite ale Americii și o alta din altă țară vor să vadă dacă sunt compatibile pentru căsătorie. Adesea, participanții nu vorbesc aceeași limbă, așa că apelează la aplicațiile de traducere. În majoritatea cazurilor, după ce cei doi se întâlnesc, putem observa lipsa conexiunii dintre ei. Acest lucru putea fi prevenit dacă cei doi cunoșteau aceeași limbă, pentru a avea o comunicare eficientă.

În concluzie, cunoașterea a cel puțin o limbă străină conferă foarte multe avantaje, așadar este mai bine să le învățăm decât să folosim aplicații de traduce când vrem să comunicăm cu cineva.



33 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page