Redactor: Ioana Stamin
Tehnoredactor: Ilinca Savu
Grafician: Anne Ivășchescu
Mereu ni se zice să fim atenți la ce spunem, la impresia pe care o lăsăm, dar niciodată nu ni se zice să fim atenți la cel mai important aspect pentru transmiterea unui mesaj, limbajul nonverbal.
Limbajul se poate împărți în trei categorii: limbajul verbal care reprezintă comunicarea bazată pe cuvinte, limbajul nonverbal ce se caracterizează prin anumite gesturi, expresii faciale, poziții ale corpului pentru a oferi indicii despre ce se comunică, și a treia categorie este limbajul paraverbal ce oferă expresivitate cuvintelor și mesajului ce trebuie să fie transmis, ca exemplu: tonul vocii, accentul, volumul, ritmul.
Cercetătorii spun că doar 7% din mesaj este transmis prin cuvinte, 38% prin elementele paraverbale și 55% prin comunicarea nonverbală. Astfel, putem observa că în comunicare avem nevoie de mai mult decât cuvinte pentru a transmite și a înțelege un mesaj.
Limbajul nonverbal este folosit încă din perioada primitivă: desene, semne, anumite gesturi. Chiar și în ziua de astăzi folosim semnele/ desenele pentru a putea comunica, spre exemplu, semnele de circulație sau anumite forme ce sunt cunoscute universal. Putem comunica doar prin gesturi fără să fie nevoie de cuvinte; oamenii au inventat limbajul semnelor pentru persoanele cu deficiențe de auz. Comunicarea nonverbală depășește toate barierele lingvistice, culturale, sociale și reprezintă limbajul universal.
Comunicarea nonverbală este poate cel mai important tip de comunicare, deoarece îndeplinește diferite funcții ce sunt necesare pentru a putea transmite mesajul complet.
În primul rând, oferă feedback oamenilor implicați în conversație. Atunci când o persoană dorește să inițieze un dialog va face contact vizual cu persoana respectivă. Limbajul nonverbal se poate face prezent prin anumite priviri, dat din cap sau dinmâini pentru a aproba sau dezaproba emițătorul. Astfel, vorbitorii sunt conștienți de schimbările ideilor din momentul discuției.
O altă funcție este reprezentată de suplimentarea informației verbale. Cu ajutorul expresiilor faciale, anumite mișcări ale mâinilor sau picioarelor, distanța dintre persoane, se pun în evidență anumite aspecte ale conversație sau contrazic ideile exprimate.
Prin limbajul nonverbal se pot transmite sentimentele și trăirile oamenilor. Poți să știi dacă persoana este plictisită sau interesată de discuție după anumite expresii faciale sau după poziția corpului. Îți poți da seama de relația care se stabilește între cei doi vorbitori, dacă sunt prieteni, colegi de muncă, frați etc.
V-ați întrebat vreodată care sunt cele mai utilizate mesaje non-verbale și cum le transmitem? Mai jos avem cele mai utilizate gesturi și semne de noi, oamenii, zi de zi.
Mâinile joacă un rol foarte important în exprimarea unei idei sau a unui sentiment: trosnitul degetelor poate reprezenta plictiseală, anxietate sau agitație; pumnul strâns sugerează iritare, agitație, agresivitate; rosul unghiilor prezintă nervozitate; uitatul la ceas exprimă plictiseală sau agitație în așteptarea unui eveniment.
Picioarele contribuie, de asemenea, la transmiterea unor mesaje: mișcarea continuă a picioarelor – nervozitate, îngrijorare, stres, furie; statul cu picioarele încrucișate către interlocutor – relaxare, încredere, atenție către persoana din față; picioarele larg depărtate – siguranță, încredere în sine, lider.
Postura și gesturile pot exprima timiditatea, indignarea, plictiseala sau încrederea de sine, așa că trebuie să avem grijă la cum stăm, dacă suntem cocoșați, dacă stăm drept cu capul sus sau dacă avem mâinile încrucișate la piept.
Deopotrivă, contactul vizual și modul cum respirăm pot fi indicii care ajută la descoperirea a ce vrem să transmitem. Cu ajutorul privirilor, oamenii își pot da seama de anumite aspecte ale discursurilor noastre, dacă spunem adevărul sau dacă inventăm, respectiv prin respirația controlată, reușim să gestionăm anumite emoții și să controlăm mai ușor celelalte părți ale corpului.
Iată câteva sfaturi pentru rețeta unei conversații ideale:
• ascultați atent și manifestați interes față de ceea ce vă spune interlocutorul;
• priviți persoana atunci când vorbește, dar fără a o privi fix;
• participați la conversație; vorbiți nici prea mult, nici prea puțin;
• adaptați expresia feței și tonalitatea vocii în funcție de mesajul transmis;
• luați o poziție adecvată pentru ca cealaltă persoană să se simtă relaxată;
• nu dominați conversația;
Așa că nu uitați, limbajul nonverbal reprezintă poate cea mai importantă modalitate de a comunica cu cei din jur, deoarece putem exprima atât de multe sentimente și idei prin intermediul gesturilor, privirilor și atingerilor.
Comments