top of page
Search
Yasmine Bechi

Legătura dintre psihologie și filosofie


Redactor: Valentina Cernea

Tehnoredactor: Teodora Olariu

Grafician: Briana Bercu


Filosofia și psihologia sunt două domenii de studiu cu un numitor comun în istorie: psihologia apare din filosofie. Ea a apărut pentru a include metoda empirică în examinarea întrebărilor puse de filosofie. Prin urmare, filosofia a adus diverse teme de studiu în domeniul său soră, cum ar fi: senzația, percepția, inteligența și memoria.

În schimb, soluțiile pe care le oferă fiecare câmp sunt diferite. Deși împărtășesc subiecte de studiu, au puncte de vedere diferite. Chiar și folosind aceleași teorii, filosofia și psihologia adesea nu ajung la aceleași concluzii. Prin urmare, profesioniștii din fiecare domeniu se văd uneori ca adversari.

Psihologia depinde de filosofie din mai multe motive. În primul rând, filosofia îi oferă o viziune generală despre a fi om. Aceasta este baza pentru o bună parte a teoriilor psihologice. Relația inversă este şi ea adevărată. Filosofia folosește uneori metodologia științifică pentru a-și atinge obiectivele, ambele împărtășind teorii și obiecte de studiu. O altă asemănare este că filosofia a contribuit cu unele subiecte în cadrul psihologiei. Câteva exemple sunt senzația, percepția, inteligența, memoria și voința. Așadar, amândouă împărtășesc obiecte de studiu, deși modurile lor de a le studia și răspunsurile pe care le dau diferă.

Pe de altă parte, filosofia se încadrează în psihologie în două moduri. Unul, prin ipotezele relative: mintea și modalitățile potrivite de a o studia. Al doilea, prin principiile generale care stau la baza cercetării științifice.

O altă mare diferență între cele două constă în concepția lor despre moralitate. Filosofia caută să explice tot ce include moduri corecte de a te comporta. Aceasta descrie uneori ce este bine și ce este greșit. Pe de altă parte, psihologia nu intră în această dezbatere. Deși psihologia a propus scale de etică și morală, obiectivul ei nu este de a studia ce este moral și ce nu este, ci mai degrabă câte și ce moralități există.

Filosofia și psihologia studiază oamenii și comportamentele lor. Au asemănări și diferențe, chiar interpretând aceleași lucruri în mod diferit. Astfel, metoda pe care o folosește fiecare va condiționa răspunsurile pe care le dă. Chiar și așa, împărtășesc unele teorii și rezultate.

Haideți să ne uităm și din perspectiva moralității acum. Deși ambele discipline examinează comportamentele oamenilor, ele diferă. Unele diferențe sunt în metodologiile lor, scopurile lor și dacă iau sau nu în considerare moralitatea. În ceea ce privește metoda, filosofia lucrează cu diverse categorii conceptuale și relațiile care există între ele. Prin urmare, este deschis oricărei metode.

Psihologia, pe de altă parte, se bazează pe empiric și statistic. Utilizează cercetări cantitative și calitative. Se concentrează pe experimente și pe testarea empirică a ipotezelor. Experimentele sunt o modalitate de a ne înțelege comportamentul și de a valida instrumentele, cum ar fi terapiile, pe care le avem.

În ceea ce privește obiectivele finale ale fiecărui domeniu, filosofia are mai multe scopuri intelectuale, în timp ce psihologia se concentrează pe terapie și intervenție. Filosofia creează sisteme sau categorii filosofice care servesc la explicarea realității. Psihologia, în loc să studieze un întreg ca filosofia, caută să izoleze variabilele individuale ale comportamentului uman, dar tot se leagă prin istoria lor și modul de înțelegere.



33 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page