top of page
Search
Maria-Alexandra Vasile

Impactul muzicii asupra stării noastre de spirit


Probabil fiecare dintre noi se regăsește în muzică, lasă muzica să-i ghideze ziua, sau chiar starea de spirit. Șansele să ascultați o melodie ce vă poate influența, chiar în acest moment, sunt foarte mari, întrucât toți încercăm să lăsăm muzica să ne modeleze, fiind mai ușoară această formă de transpunere a unei melodii, decât de conștientizare a sentimentelor noastre, astfel muzică făcând parte din viața noastră la orice pas.

Fiecare dintre noi cred că poate spune că a observat cum o melodie i-a schimbat starea doar prin ritm și prin versuri, transmițându-ne un mesaj atât de puternic încât ne lăsăm influențați de acel mesaj ce ne poate îmbunătăți ziua în orice aspect. O melodie nu se rezumă la " niște note, o voce, niște oameni " și gata, ci e mai mult de atât, legăm melodii de persoane, de amintiri, de situații, legăm melodii de orice obiect cu sau fără viață din jurul nostru, existând o notă personală pentru fiecare, astfel impactul aceleiași melodii fiind unul diferit de la persoană la persoană. Muzica poate fi considerată cu adevărat personală, ține unele dintre cele mai puternice secrete ale noastre, ne poate spune exact ceea ce dorim să auzim sau ceea ce avem nevoie, ne aduce aminte de tot ceea ce e bun și tot ceea ce e rău, dar cel mai important, nu ne lasă singuri la greu. Ea ne va influența mereu starea de spirit, de la o amintire la alta făcându-se trecerea printr-un " shuffle " pe Spotify (sau Apple Music, fiecare ce are), apărând o multitudine de sentimente trezite de către acele melodii.

De ce credeți că există playlist-uri pentru « depresie » realizate de toate adolescentele din lumea modernă? Răspunsul nu garantez că îl am, sau că este unul corect, dar o să încerc să-mi dau cu părerea. Odată ce dorim să simțim un anumit tip de emoție, în cazul acesta tristețea, căutăm melodiile ce ne pot conferi această stare de spirit, întrucât muzica are acest talent. Nimic nu ne poate schimba starea la aceeași intensitate (fără să fie o acțiune directă ce ne influențează în mod direct), fiecare coarda ciupită, clapa apăsată sau notă atinsă având un impact asupra noastră ce ne poate rămâne pentru o perioada. Nu contează ce cânta în căști, toți putem asculta orice melodie vrem, dar probabil ați observat că o persoană ce are caștile în urechi merge într-un anumit ritm, astfel lăsând melodia să-i fie ghid pe drumul probabil deja cunoscut. Noi întotdeauna am fost influențați de muzică, mereu ne-am lăsat starea de spirit modelată de către muzică, ne-am creat amintiri cărora le-am atribuit câte o melodie și am trăit cu muzica în drepta noastră.

Poate nu oricine observă din prima secundă acest impact, dar el există, și este unul masiv, dar depinde de noi dacă îl privim sau nu. În situația actuală lucrurile au fost și mai și, fiecare persoană și-a pierdut acel scop de a găsi și de a face lucruri noi, ce-i aduceau împlinire, așa că apare întrebarea "Dacă rămânem blocați în casă, ce ne ridică moralul?". Răspunsul este unul simplu, de un singur cuvânt, și anume muzica. Aceasta ne poate face o zi proastă să fie mai bună, ne poate ridica în cele mai grele momente, ne influențează cu adevărat, mai ales în perioada aceasta în care suntem forțați să petrecem mult timp singuri, astfel apărând sunetele ce ies și răsună prin toată casă, ce pot aduce o stare de spirit mai bună. Melodiile ne dau libertatea să interpretăm ce simțim, să asociem ce vrem noi cu aceasta, doar ne este lăsată o capodoperă subiectivă pentru interpreți, pe care o facem subiectivă prin aceste asoiceri, devenind o parte din viață noastră. Aceste asocieri le punem într-un "sertar" al creierului, pe care-l deschidem de fiecare dată ce auzim notele acelea, oferindu-ne șansa unei stări de spirit noi prin prisma melodiei. Asocierile se fac inconștient, exact ca aceste schimbări ale stării de spirit, noi nu avem oportunitatea de a alege cum ne influențează muzică, ci doar o face, apărând această idee de mister, ce ne poate oferi o experiență frumoasă, dar nesigură. Fiind o cale atât de creativă a omului de a exprima sentimente, nu există o modalitate clară de a afla cum suntem influențați de aceasta, ci doar suntem, interpretul oferindu-și propriile sentimente publicului, prin muzica sa, pe care ulterior le preluăm în subconștient și le facem ale noastre. Uneori apare nevoia de a ne transpune în sentimentele altcuiva pentru a uita de ale noastre, pentru a lăsa în urmă tărâmul trist și monoton al conștientului propriu, ce simțim deja că-l cunoaștem, și de a trece într-unul necunoscut ce ne oferă alinare și sprijin, astfel starea noastră de spirit fiind alta odată ce ne lăsăm influențați de un lucru așa de mărunt în percepția unora, ca muzica.

Nu credeți în ideea aceasta că muzica ne schimbă starea? Atunci pune-ți căștile în urechi și lasă muzica să te ghideze și să-ți arate ceea ce știe cel mai bine să facă, adică să-ți ofere sentimente cunoscute și altele mai puțin cunoscute.

34 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page