top of page
Search

Hai că poți!

Writer's picture: psihototemmagazinepsihototemmagazine

Redactor: Elena Radu

Tehnoredactor: Giulia Ciubucciu

Grafician: Silvia Preoțescu


Dacă te-ai simțit vreodată lipsit de încredere în forțele proprii, asta e pentru tine!

Bănuiesc că dacă ai rămas, ești curios să înțelegi de unde pornește această încredere în sine scăzută sau cum să ți-o crești. Ei bine, nu pot spune că există o soluție universală sau un remediu care să nu implice și schimbarea radicală a mentalității tale.

De când mă știu am fost un copil emotiv, plin de idei și dorințe, dar care le afișa rareori, lăsându-se mereu intimidat și fiind conștient de (posibilele) păreri proaste pe care cei din jur și le-ar fi putut forma, ceea ce cred că m-a făcut să nu fiu sigură de forțele proprii. Nu știu să spun cu exactitate care e cauza.

Poate este pentru că nu am avut mereu interese asemănătoare cu cei din jurul meu și nu simțeam că mă pot integra nicăieri în colectiv, poate pentru că atunci când eram mică purtam ochelari și unii copii râdeau de mine și îmi puneau porecle, sau poate pentru că eram destul de rigidă și nu voiam să-mi schimb modul în care mă îmbrăcam sau în care îmi făceam părul. Pentru mine, mai ales când eram mică, a contat foarte mult modul în care eram percepută.

Ce încerc să spun este că poate și tu ai avut experiențe asemănătoare de respingere din partea unor persoane de referință atunci când încercai să fii mai expresiv sau îți arătai niște idei poate mai neobișnuite. Practic, ceea ce declanșează un nivel scăzut de încredere în sine este dezamăgirea cuiva sau a unui ideal – îți superi părinții, nu ești băgat în seamă de ei sau de învățători (încrederea în sine scăzută începe de multe ori în copilărie), bullying etc. Cauzele sunt multiple, dar ceea ce contează este cum te eliberezi de asta.

Dacă întrebi, toată lumea îți spune că dacă vrei să scapi de încrederea în sine scăzută, tot ce trebuie să faci este să îți schimbi mentalitatea (dintr-odată) și să gândești numai lucruri frumoase despre tine. Ei bine, nu merge (decât dacă ești extrem de motivat). Cel puțin mie nu mi-a mers. Ce-ți propun este: nu te mai gândi la tine ca la o persoană, încearcă să nu te mai vezi ca pe o singură ființă și gândește-te la tine ca fiind un amalgam de experiențe, de persoane, de senzații.

De exemplu, în loc să zici „Vai, ce proastă am fost să fac asta!”, spune „Wow, în ce situație nasoală m-am aflat!”. Și nu încerc să îți iau orice responsabilitate de pe umeri sau să justific orice comportament greșit ai adoptat, încerc doar să-ți transmit că poți greși sau poți fi într-o situație dificilă în care să alegi greșit ce faci. Asta nu te face o persoană rea sau proastă, ci este doar o experiență pe care o vei păstra cu tine. Tu alegi ce te definește și ce nu!

Poate că uneori tinzi să ai o încredere în sine scăzută și dacă te concentrezi prea mult pe ce nu-ți place la tine sau pe ce ai vrea să îmbunătățești, atunci ar fi benefic să ții un jurnal în care să-ți notezi 3 lucruri bune la care ai asistat sau pe care tu le-ai făcut să se întâmple atunci când simți că sentimentele negative te acaparează.

Acum am ajuns la soluția complicată, dar care dacă-ți reușește, va avea cel mai bun rezultat: discută cu tine! Află de unde a pornit încrederea în sine scăzută! Gândește-te de ce continuă să fie o parte din tine! Învață să aplici tehnici astfel încât să o îndepărtezi – fie iartă-te, dacă simți că ți-ai greșit cu ceva, fie învață că nu poți fi perfect sau că nu poți satisface pe toată lumea. Aceste trei metode izvorăsc din iubirea de sine. Iubirea de sine înseamnă să te comporți frumos cu tine, să înveți să apreciezi orice mic câștig al tău și să te accepți așa cum ești. Cu cât ai un grad mai mare de iubire de sine, cu atât cel al neîncrederii în sine va scădea (adică gradul mare de iubire de sine rezultă în creșterea de încredere în sine).

Oricum consideri că te vei putea vindeca de încrederea în sine scăzută, îți recomand să experimentezi mult și să te documentezi și mai mult în această direcție! Sper că vei reuși să-ți duci la capăt această misiune, dar adu-ți aminte că și dacă nu ai reușit în totalitate să-ți crești încrederea în sine, tot ai făcut un pas în această direcție, iar asta este poate chiar mai important decât rezolvarea completă a unei probleme!

33 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page