top of page
Search

Geniul creativ

Writer's picture: psihototemmagazinepsihototemmagazine

Redactor: Andra Medrega

Tehnoredactor: Giulia Ciubucciu

Grafician: Andreea Negulescu

O idee genială se naște doar după ce multe altele înaintea ei se dovedesc a fi doar idei obișnuite, iar creativitatea, din această perspectivă, pare a fi o simplă căutare continuă a unei idei sclipitoare printre mii de altele cu potențial. Astfel, geniul creativ înseamnă oare să ai un talent natural sau să creezi până când munca ta ajunge la nivelul de artă?

Înainte să putem vorbi despre geniul creativ, e important să definim separat creativitatea și genialul. Creativitatea este procesul prin care omul creează ceva atât original, neobișnuit, cât și inovator sau util. Când vine vorba de genii, specialiștii au privit problema din două mari perspective: prima este cea a inteligenței, fiind genii cei care obțin scoruri foarte ridicate la testele de IQ, de obicei peste 140, iar a doua este cea a productivității, oamenii geniali fiind cei ale căror realizări le demonstrează capacitatea de a inova într-un anumit domeniu. Însă, studiile arată că IQ-ul și creativitatea nu sunt neapărat corelate. Astfel, geniul creativ este cel care demonstrează creativitate productivă, el creează și e recunoscut ca un inovator pentru realizările sale.

Atunci când ne referim la geniu creativ, probabil toți ne putem gândi ușor la artiști și oameni de știință, deoarece ies în evidență prin capacitățile lor creatoare. Artiștii transmit idei, sentimente și mesaje într-un mod nemaivăzut, creând opere originale, indiferent de forma de artă pe care o practică. Oamenii de știință combină idei și concepte noi sau deja existente pentru a produce invenții care influențează traiul oamenilor și inovează lumea științei. Printre aceste genii s-au observat obiceiuri comune care le facilitează procesul creativ, pe lângă factorul biologic care îl influențează.

Genetica are un impact asupra creativității, ceea ce înseamnă că anumiți oameni au un potențial creativ înnăscut mai mare decât alții. Un alt factor de luat în calcul este interesul individual pentru activități care presupun angrenarea creativității. Totuși, majoritatea oamenilor se nasc cu o capacitate care poate fi îmbunătățită pe parcursul vieții.

Adevărul e că niciun geniu creativ nu poate crea fără să... simplu, fără să creeze. Zi de zi, lună de lună, an după an. Un studiu al profesorului de psihologie cognitivă John Hayes a scos la iveală faptul că din 500 de piese muzicale clasice faimoase aproape toate fuseseră create de compozitor după 10 ani de carieră. Ulterior, el a găsit aceleași tipare printre poeți și pictori. Pentru orice geniu creativ e nevoie de ani de activitate până când să creeze adevărate opere, iar simplul talent nu se traduce în genial fără muncă. Oamenii care transformă creația într-un obicei pot descoperi că au mai mult potențial decât ar fi crezut, însă, dacă nu încearcă, nu vor știi niciodată.


În acest sens, autorul James Clear oferă sfaturi care pot ajuta pe oricine să elimine barierele care stau în calea procesului creativ:

1. Oferă-ți șansa de a crea lucruri care nu-ți plac - la început, s-ar putea să nu-ți placă nimic din ceea ce creezi. Însă, continuă să o faci ca antrenament și la un moment dat vei observa chiar și un detaliu, un paragraf, un vers, o linie melodică sau un colț dintr-un tablou care are potențial.


2. Fă-ți un program - creează constant pentru a deveni mai bun, nu doar atunci când ai o idee. Inspirația trebuie să te găsească la lucru.


3. Termină ceva, orice - nu uita că scopul procesului creativ e de a dezvolta o idee, nu de a o analiza la nesfârșit. Oprește-te din planificare și începe să creezi!


4. Nu-ți judeca cu asprime munca - ai încredere în proces și nu renunța din cauza felului în care îți privești creațiile la un moment dat în timp. În schimb, caută feluri în care te poți îmbunătăți.


5. Caută feedback - împărtășește-ți creațiile cu lumea. Îți va schimba perspectiva din care le privești și vei primi sfaturi care te pot ajuta.

Geniul creativ este un om care creează toată viața sa pentru a-și duce pasiunea la nivel de artă. Potențialul pentru a deveni acest om îl poți avea chiar tu, așa că, ce vei crea azi?

22 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page