top of page
Search
Cătălina Tudoroiu

Furia

Redactor: Catalina Iulia Tudoroiu

Grafician: Andreea Negulescu

Simți doar furie nestăpânită. Îți pierzi controlul corpului. Nimic nu mai contează, nu simți nimic în afară de mânie oarbă. La adresa cui? La adresa oricui. La adresa lumii. Vrei să lovești, să pufnești, să izbești, nu contează ce sau pe cine, nu contează cât de greșit știi că este ceea ce zici și faci, în acel moment nu îți pasă absolut deloc. Aceasta este o reprezentare destul de fidelă a unui acces de furie. Orice om a avut probabil, cel puțin o dată, o experiență similară acesteia, în care emoțiile preiau controlul absolut asupra corpului și minții, iar rațiunea nu mai înseamnă nimic. Dar ce este furia? De ce o simțim? Și, cel mai important, cum o putem controla sau folosi în avantajul nostru?

Furia este, prin definiție, o stare emoțională intensă ce implică o senzație extremă de discomfort și agresivitate, manifestată împotriva unui eveniment considerat provocativ sau periculos sau împotriva unei persoane percepute drept amenințătoare. Ea prezintă manifestări fizice, precum creșterea pulsului și a nivelului de adrenalină și este, într-o anumită măsură, un mecanism de apărare: corpul tău se asigura că, atunci când ești te simți amenințat, dispui de mijloacele necesare pentru a te apară. Din nefericire, pericolul pe care creierul tău îl percepe poate să fie ceva atât de trivial precum, să zicem, o replică absolut nevinovată a cuiva, pe care, în momentul respective o interpretezi drept un atac asupra persoanei tale, asupra statutului tău, etc.

Distructivitatea acestei emoții poate să fie observată pretutindeni și este accentuată de faptul că, uneori, mânia chiar nu are un motiv întemeiat, sau ceea ce ne declanșează un val de furie reprimată este un lucru complet insignifiant. Acest lucru te poate face să-ți verși toată supărarea pe un om care, de exemplu, nu ți-a zis nimic altceva în afară de faptul că ți-a scăpat ceva pe jos. În ciuda faptului că este o remarcă fără nici un pic de răutate, pentru că ai avut o zi proastă, brusc persoană aceea devine cauza tuturor lucrurilor greșite și merită să îți verși tot valul de supărări împotriva lor. Evident, această furie nejustificată, atunci când este exteriorizată, nu va duce decât la certuri fără motiv și, în cele mai rele cazuri, la stricarea totală a relației cu o anumită persoană.

Dacă nu știi cum să-ți controlezi furia, riști să faci lucruri pe care, atunci când te calmezi, le regreți. Din cauză că te simți amenințat, primul impuls este de a riposta, lucru care se manifestă deseori prin încercarea de a răni persoanele din jurul tău, deoarece tu însuți te simți rănit. Atunci când o persoană te calcă pe nervi, simți nevoia să le cauzezi și lor emoții negative: ori fizic, ori psihic; urmând acest instinct, nu vei câștigă nimic, dar cel mai probabil vei ajunge să-ți pară rău pentru ceea ce ai făcut. Prin urmare, este foarte important să îți poți da seama când faptele tale încep să fie dictate de emoții și să încerci să aduci din nou rațiunea pe plan principal.

Cu toate acestea, furia poate să aibă și un impact pozitiv, mai ales atunci când izvorăște din frustrare. Dacă ești nervos că nu îți iese ceva bine, că nu înțelegi ceva sau că nu reușești să atingi un obiectiv, furia simțită ar putea deveni energie investită în atingerea scopului tău. Nimic nu se compară cu sporul pe care îl ai la treaba atunci când mânia te determină să te ambiționezi pentru a-ți atinge țelul. În același timp, tot furia și frustrarea te pot descumpăni și determina să-ți abandonezi muncă, pentru că ai impresia că nu îți vei putea atinge țintă, deci nu are sens să te enervezi atât: mai bine te dai bătut! Faptul că este, după cum s-a putut vedea, ca o sabie cu două tăișuri, reprezintă un alt motiv pentru care furia ar trebui gestionată cu cea mai mare atenție.

După cum s-a putut observa mai sus, mânia te poate determina să iei, într-o clipită, decizii mari și ireversibile, bazate doar pe emoții trecătoare, fără pic de raționament sau să răneșți persoanele din jurul tău. Din acest motiv este vital că, atunci când simți că partea rațională a creierului nu mai este în control, să încerci să te calmezi și să eviți hotărârile majore și, cel mai important, conflictele. Atunci când gândirea rațională nu guvernează și emoțiile sunt lăsate să acționeze cum doresc, acțiunile regretabile sunt o consecință imediată și garantată.

Furia este una din cele mai importante și des experimentate emoții. Toată lumea toată lumea o cunoaște și o întâlnește zilnic. Unii au, într-adevăr, personalitatea mai vulcanică decât alții, dar asta nu schimbă faptul că absolut toată lumea trebuie să învețe un minim de autocontrol. Pentru că oricât de proastă ar fi ziua ta, oricât de predispus mâniei ești, nu există niciun motiv acceptabil pentru a răni o persoană care nu ți-a greșit cu nimic.

26 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page